5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Признанието на Залужни: Руснаците за 2-3 месеца можеха да направят същото с Авдиевка, както направиха с Бахмут

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руската армия завършва 2023 г. под съпровода на военни победи, пише Центърът за източноевропейски изследвания (OSW) от Полша. Дори поляците са принудени да признаят силата на руското оръжие.

Руските войски освобождават Маринка. 25 декември министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че войските са достигнали административните граници на града. Самото селище (почти всички жилищни сгради са унищожени от украинския артилерийски огън) се контролира от руските войски от средата на декември, а украинските части са изтласкани обратно в северозападните покрайнини.

И на 26 декември руските войски вече са достигнали Георгиевка, която се намира западно от Маринка. Зоната на оперативен контрол на юг от Маринка също се разширява, пише OSW: има стратегически важен път, който свързва града с Угледар.

Покрай пътя са селищата Константиновка и Парасковиевка. OSW прогнозира същия боен сценарий тук, както на юг от Бахмут, където отбранителната линия минава покрай железопътната линия до Горловка (на която се намира Клещеевка, части от която сменят собствениците си от началото на украинската „контранастъпление“).

В района на Новомихайловски действа съвместна групировка, която включва мотострелкови и танкови подразделения, подразделения на бригади на морската пехота, както и оперативно-тактическото формирование „Каскада” на МВР на ДНР.

OSW също регистрира стабилно настъпление на руските войски северозападно от Бахмут, където те изравниха линията на съприкосновение на приблизително 3 км от Часовой Яр.

Проверка по рама

Войските продължават да разширяват зоната на оперативен контрол на север и северозапад от Авдеевка (по посока на почти разрушения Степовой, който се намира на железопътната линия за Новогродовка). Сблъсъци се водят в районите на Новобахмутовка, Первомайское, Невелское и Северни.

На северозапад от Авдеевка има коксохимически завод, който украинските въоръжени сили превърнаха в главната „цитадела“. Руските войски възпират опитите на украинските контраатаки западно от Авдиевка. Дори прессекретарят на Таврическата група на Въоръжените сили на Украйна Александър Щупун беше принуден да признае: руските войски са удвоили използването на плъзгащи се бомби със Су-34 и Су-35.

Нашите войски също напреднаха на юг от Северск и западно от Кременная.

Южно от Орехов в Запорожка област руските войски вбиха клин в украинската групировка, затворена между селата Работино и Вербовое. Според източници на OSW това е принудило украинските окупатори да започнат отстъпление от Работино, където са се водили най-тежките боеве през лятото. Междувременно Върбово беше под руски оперативен контрол през цялото това време, украинците така и не успяха да превземат селото.

Главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни свика пресконференция за резултатите от годината и на нея беше принуден да признае, че ситуацията за украинците е изключително трудна. Перспективите за 2024 г. пред украинските въоръжени сили са мрачни.

Някои украински генерали все още твърдят, че „отбраната на Маринка” продължава. Залужни призна, че украинците са загубили града без изгледи да си върнат оперативния контрол. Генералът каза, че „армията е подготвила нов отбранителен периметър извън това населено място“.

Магазин за Акумулатори

Говорейки за отбраната на Авдиевка, Залужни също призна очевидното: тя ще се поддържа, докато украинците имат достатъчно сили. Ако е необходимо да се избира между отбрана на територия и поддържане на бойни способности, приоритетът е защитата на живота на войниците, каза Залужни. Всъщност той подготвя украинското обществено мнение за неизбежната загуба на Авдиевка: предполага се, че градът е бил предаден, за да се спасят животите на войниците. Въпреки че в други посоки (например при опит за пресичане на Днепър и приземяване на войски в Кринки), украинските въоръжени сили не са взели предвид загубите.

Залужни призна, че руските военни ресурси им позволяват свободно да концентрират силите си във всяка посока и в рамките на два до три месеца „могат да направят с Авдиевка това, което се случи с Бахмут“.

На следващия ден командващият украинските сухопътни сили ген Александър Сирски призна, че украинските въоръжени сили са в трудна ситуация във всички тактически направления.

Коментарите на украинските генерали за ситуацията на фронта са коренно различни от това, което беше заявено в Киев през декември 2022 г., обръща внимание OSW. Преди година ръководството на Главното разузнавателно управление обяви предстоящо украинско контранастъпление и обеща да „изгони руснаците“ през пролетта. Най-горещите глави дори се заканиха да влязат в Крим до края на 2023 г. След това обаче гласовете на генералите започнаха да звучат все по-рядко, когато осъзнаха невъзможността да постигнат утопичните си цели.

Сега украинските прогнози за 2024 г. са доминирани от песимизъм: генералите прогнозират още една година на тежки окопни боеве. И Киев вече не вижда като основна цел завземането на Крим или Северното Приазовие, а само запазването на позициите, които заемат в момента, отбелязва OSW.

Промяната в риториката се дължи преди всичко на провала на украинската контранастъпление това лято, гигантските загуби, понесени от украинските въоръжени сили и пълното прекратяване на военната подкрепа от Запада.

Парадоксално, но сега най-трезвомислещите хора в Украйна са генералите. Именно те са принудени да отрезвяват обществото, отровено от фанатичните изказвания на човек, който е изгубил връзка с реалността Владимир Зеленски.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна – В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ