25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Проект за земеделие в два гробищни парка във Виена

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На територията, притежавана от две гробища във Виена, се създават споделени зеленчукови градини, където наемателите на парцели ще бъдат консултирани от специалисти по отглеждане на биологични зеленчуци. Целта на проекта е да се усвоят ценни зелени площи и да се допринесе за биоразнообразието.
Виена предлага възможност за градско градинарство на територията на Виенските централни гробища и в гробищата в район Майдлинг в зоната, където няма гробове.

Гробищата в австрийската столица са не само място за покой на мъртвите – там отделно от гробовете има и впечатляващи паркове. Парковият пейзаж е място за почивка и размисъл, а от тази година виенчани ще могат да се занимават там и с градинарство. 
СНИМКА: Ackerhelden/Luiza Puiu
Парцелите са с площ от 24 кв. метра, като наемателите могат да започнат обработването им в началото на май. В началото на сезона им се предоставят осем различни вида биоразсад, а по-късно ще получат още четири вида зеленчукови разсада. В помощ на хоби градинарите е иновативната виенска компания Ackerhelden (Герои в полето), която има богат опит в управлението на споделени градини. Освен с полезни съвети и инструменти, специалисти от фирмата ще помагат и по време на обработка на парцелите, а при необходимост ще хванат и сами лопатата или мотиката. Наемът за парцелите е 139 евро на година, което включва, наред с други неща, подготовка на почвата, разсад, инструменти и консултации. Така дори начинаещи градинари могат да започнат да отглеждат органични зеленчуци.

Проверка по рама

За първи път идеята за градско градинарство във Виена възниква през Втората световна война, когато е имало продоволствена криза и глад.
Научно проучване: Биоземеделието може да се окаже по-лошо за околната среда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:
Основни препоръки от добрите градинари при засаждане на ДОМАТИ

Очаква ви изобилие от картофи в градината: Условия при засаждане

Магазин за Акумулатори

Майските вредители, които могат да съсипят реколтата от зеленчуци и плодове
Златни правила при засяване на ГРОЗДЕ за голям успех

Тайни от добрите градинари при засяване на МАЛИНИ за неустоимо вкусна и богата реколта

Кога да засеете пролетен ЛУК, за да си гарантирате богата реколта?
ТОВА е подходящото време да засадите домати: Ето как

Засяване на семена от ХИБИСКУС за страхотни цветове: Стъпка по стъпка

Засяване на РОЗИ в саксия: Съвети за разкошни цветове

Тайни при засяване на ЧУШКИ: Стъпки към богата реколта без много усилия

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ