14.7 C
София
събота, март 25, 2023

„Психичното здраве на Байдън е в упадък“: Противниците на президента настояват да се тестват когнитивните му способности

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В средата на миналия месец Байдън премина преглед в медицинския център Walter Reed (Мериленд). Според резултатите от него лекуващият лекар на първия човек на Съединените щати Кевин О“Конър каза, че ръководителят на Белия дом „остава здрав и енергичен 80-годишен мъж, който е в състояние да изпълнява задълженията си без ограничения.“ Според лекаря Байдън има няколко дребни здравословни проблема, включително „честа кашлица, особено след хранене“, така че той „използва лекарства за превенция“. Няколко седмици по-късно Байдън също има отстранен злокачествен кожен тумор, след като което му беше препоръчано да продължи по-нататъшно наблюдение от дерматолог.
Въпреки това много от опонентите на Байдън не са убедени от всичко това: те отново използваха медицинския му преглед за язвителни шеги за възрастта и увреждането. Така например бившият лекуващ лекар на президента на САЩ (2013-2018 г.) Рони Джаксън, който сега е конгресмен от Републиканската партия, е сигурен, че Белият дом „крие истината“ за психическото състояние на Байдън, тъй като там е „нито дума за него“ в заключението. „Повечето американци виждат, че психичното здраве на Байдън е в упадък“, каза Джаксън. Той каза, че е изпратил три писма до Белия дом „с искане да се тестват когнитивните способности на Байдън и да се публикуват резултатите“, но те са били игнорирани.

Темата за здравето на Байдън се чува редовно в Съединените щати: или критиците му се смеят на падането от велосипед, или на факта, че той поздравява празнотата
Темата за здравето на Байдън се чува редовно в Съединените щати: или критиците му се смеят на падането от велосипед, или на факта, че той поздравява празнотата, губи се в пространството или обърква думите.

В същото време, както често изтъкват дори приятелски настроените към Байдън издания, възрастта му обърква и много негови съпартийци, които смятат, че той не трябва да бъде преизбиран през 2024 г., защото в края на втория си мандат ще навърши 86 години години.
Либералните медии, съюзници на Байдън, представиха изявленията на Джаксън като теории на конспирацията и политиканстване, но наскоро група от 37 републикански сенатори също изпратиха писмо до Байдън, призовавайки го да се подложи на когнитивен тест. Към този хор от гласове се присъедини и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли, която обяви плановете си да се кандидатира на президентските избори през 2024 г. от Републиканската партия. Идеята й е да задължи политиците над 75 години да бъдат тествани за умствена дееспособност. Между другото, 51-годишната Хейли се е насочила не само към Байдън, но и, изглежда, се е опитала да си проправи пътя към републиканските първични избори, където 76-годишният бивш президент Доналд Тръмп се смята за фаворит.

Проверка по рама

Снимка: Социални мрежи
Байдън е най-възрастният президент в историята на САЩ, но подобни въпроси към държавния глава не са новост. По време на президентството на Доналд Тръмп неговите противници демократи, в опит да го делегитимират, също редовно изразяваха съмнения относно психологическата му годност да изпълнява задълженията на държавен глава.

Във всички тези заключения и твърдения очевидно има повече политика, отколкото медицински въпроси. Въпреки че преминаването на медицинския преглед на американския президент и публикуването на резултатите от него се смятат за проява на прозрачност пред американците, в действителност това е по-скоро пиар трик. Трудно е да си спомним и да си представим ситуация, когато лекуващият лекар на президента на Съединените щати съобщи за сериозни недостатъци в здравето му. Такава информация, и не само в Америка, се счита за изключително чувствителна както от гледна точка на вътрешната политика, така и на външната политика.

Въпреки че различни президенти в Съединените щати са имали свои рани, те не са били признати за некомпетентни. Докато президентът на САЩ е в състояние да ходи и да говори повече или по-малко ясно, няма спешна нужда да бъде заменен поради американската политическа система. Първо, въпреки че ръководителят на Белия дом е ключова фигура в американската политика, системата за контрол и противовес предвижда и други центрове за създаване на политика както на федерално, така и на регионално ниво. Тези ограничения на президентските правомощия няма да позволят дори на държавен глава, изпаднал в лудост, да промени курса на Съединените щати по радикален начин. Второ, във всеки случай такъв преглед и всички процедури за отстраняване на ръководителя на Белия дом от власт ще се разтегнат толкова много, че вероятно е по-лесно да изчакате следващите избори.
Например Роналд Рейгън някога беше най-възрастният глава на Белия дом (в края на втория си мандат беше на 77 години) и през последните години на президентството също имаше въпроси относно способността му да изпълнява функциите си. Опонентите го хванаха за противоречиви изявления, забравяне, отсъстващ поглед. Много години по-късно анализ на речите му, според The ​​New York Times, показва, че Рейгън е изпаднал в деменция в залеза на своето президентство. След като напусна Белия дом, стана известно за болестта на Алцхаймер на Рейгън. Въпреки това не бяха направени сериозни опити за проверка на Рейгън или отстраняването му от власт на тази основа.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ