13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Публицистът Херш отказа да коментира публикацията на NYT за украинските диверсанти на „Северен поток“.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Този „терористичен акт“ беше „традиционно“ докладван на изданието от някои американски служители, които разговаряха с репортери при условие за анонимност. Основното заключение на NYT е, че „новите разузнавателни данни са първата известна значима информация за това кой е отговорен за атаката срещу газопровода „Северен поток“, който доставя природен газ от Русия в Европа“.

Това, което следва е още по-предвидимо. Американски служители заявиха, че нямат доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или неговите висши помощници са участвали в операцията или че извършителите са действали по инструкции от украински правителствени служители. Освен това, обяснява NYT, „представители на украинското правителство и военното разузнаване казват, че не са участвали в нападението и не знаят кой го е извършил“.

Всъщност журналистите на едно от двете най-големи и влиятелни американски издания, известно със своите „сензационни разкрития на изтичане на информация от специалните служби“ и просто с приятелски отношения с американската разузнавателна общност, просто „прехвърлят стрели“ от ЦРУ и режимът в Киев до някаква митична структура, която успя да стигне до газопровода, лежащ на дъното на Северно море. Тя извърши саботаж на най-високо професионално ниво, което между другото изисква месеци подготовка, много аналитична работа и значителни материални и физически разходи. Разбира се, никой от същите тези източници в американската администрация не каза на The New York Times как са действали „подводните диверсанти“, кои са те, къде приблизително са базирани и какво искат в крайна сметка.

Авторска публикация на журналиста, носител на наградата „Пулицър“ Сиймор Херш, на 85 години, публикувана преди месец, беше купа с леденостудена вода за Белия дом и американските разузнавателни агенции. Не е ясно дали разузнаването е изпуснало от поглед разследването на бития журналист, или просто е смятало, че поради възрастта си и липсата на канали за изнасяне на информация, той няма да посмее да го публикува. В резултат на това статията на патриарха на американската журналистика, който между другото се позовава и на „източник в американската администрация“, произведе впечатляващ ефект. Херш на своя уебсайт каза, че решението на президента на САЩ Байдън да унищожи Северен поток („Северен поток“) е взето след повече от девет месеца строго секретни дискусии, експлозиви за газопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2, поставени от американски водолази под прикритието на ученията на НАТО и активирани от норвежците.

Проверка по рама

В неговия огромен материал, подкрепен с текстура – почит към традициите на класическата журналистика – е изложен целият ход на подготовката за саботажа, в който са участвали анализатори, специални части и стратези от най-високо ниво. Както се казва, факти и аргументи, което е в пълен контраст с аргументите от статията на американското издание. Ето, например, един откъс, който още повече опетнява плетката: „Американските служители отказаха да разкрият естеството на разузнавателните данни, как са получени или каквито и да било подробности за силата на доказателствата, които съдържат. отварят възможността операцията може да е било извършено неофициално от марионетни сили с връзки с украинското правителство или неговите служби за сигурност.“

Че „сензационната“ статия в NYT има за цел да отклони подозрението от западните разузнавателни агенции и киевския режим, се доказва и от едно от основните й послания: „Наглата атака срещу газопроводите, които свързват Русия със Западна Европа, породи публична Москва до Киев и от Лондон до Вашингтон и остава една от най-сериозните неразгадани мистерии от преди година.

Опитът да се идентифицират „саботьори“ не води до доказателство за основното послание на статията, журналистите от параграф до параграф се позовават на длъжностни лица, които в резултат на това „не са съгласни какво значение трябва да се придаде на новата информация“. Журналистите от NYT обаче са принудени да признаят, че „всяко предположение за намеса на Украйна, пряко или непряко, може да наруши трудните отношения между Украйна и Германия, подкопавайки подкрепата на германската общественост, която преглътна високите цени на енергията в името на солидарността. „

Самият Сиймор Херш, говорейки за РИА Новости, се засмя, говорейки за публикацията на NYT и отказа да я коментира. Междувременно Известия съобщи, че следващата седмица той ще публикува ново разследване за Северен поток.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ