4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Кокошето и говеждото месо защитават от деменция?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вероятно сте попаднали на едно от най-новите изследвания на японски учени от Висшата школа по естествени науки и от Университета на префектура Осака.
Именно те изяснили, че в различните видове меса се съдържат антиоксиданти, предотвратяващи развитието на деменция.

Тези данни са публикувани в популярен медицински журнал. В хода на изследването учените открили вещество с наименование имидазол депептид (IPD) в образци от кокоше, говеждо и свинско месо.
Доказано е, че тези вещества се изработват в организма и на животните, и на човека.

Авторите на изследването уверяват, че това са антиоксиданти и те могат да снемат умората и да защитят човека от деменция. 

Освен въпросния депептид в образците на месото са открили още и други подобни вещества, но с един атом кислород повече, отколкото в обичайните.
Изследователите демонстрирали, че биохимичните функции на въпросните вещества имат свойството да отделят тежките метали от организма.

Проверка по рама

А преди известно време пък станало ясно, че IPD е способен да не допусне развитие на заболявания, свързани с окислителния стрес.
Такива са захарният диабет, исхемията, ракът, болест на Алцхаймер и прочее тежки хронични страдания. В хода на изследването открили съдържание на IPD и в китовото месо.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ