20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Путин и Лукашенко посетиха заедно остров Валаам в Карелия, където се поклониха пред мощите на основателите на манастира

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тази съвместна разходка продължи комуникацията между лидерите, започнала предишния ден с преговори в Константиновския дворец в Стрелна. Припомнете си, че след официалната част те посетиха Кронщат, където по-специално разговаряха с хората, които се разхождаха около площада край храма. И, както се съобщава, се съгласиха да се срещнат отново в неформална обстановка. Което точно се случи в понеделник, 24 юли.
Руският президент дойде на Валаам в неофициално облекло: с ветровка, дънки и маратонки. Неговият колега също поддържаше неформален стил – избра тениска, сако и маратонки за посещение на острова.

Путин и Лукашенко посетиха Спасо-Преображенския Валаамски ставропигиален манастир, един от основните центрове за поклонение в Северозападна Русия. Повече от 100 хиляди поклонници го посещават всяка година.
На входа на катедралата водачите поздравиха вярващите. След това поставиха свещи в храма и се поклониха пред мощите на св. Сергий и Герман, основателите на манастира. Президентът на Русия се поклони пред мощите и се прекръсти, а ръководителят на Беларус, целувайки реликвария с мощите, сложи ръка на сърцето си.

Преди да напусне храма, Владимир Путин проведе кратък разговор с енориашите. „Здраве! Благодаря!“ един от вярващите се обърна към Путин. — Взаимно — отвърна той.
След това президентите посетиха Смоленския скит, където монасите се молят за руските войници, загинали в различни военни действия, а също така посетиха гроба на архимандрит Методий, жител на Валаамския манастир „Преображение Господне“. Свещеникът, изиграл важна роля във възраждането на Валаамския манастир, почина през 2021 г. от последиците от коронавирусна инфекция. Имаше дългогодишни приятелски отношения с държавния глава на Русия.

Проверка по рама

Президентите посетиха параклиса на Смоленската икона на Божията майка, а също така посетиха храма на Свети равноапостолен княз Владимир. Освен това руският лидер разговаря с духовенството.
Валаамският манастир е един от най-почитаните в Русия. Повече от 100 хиляди поклонници и туристи посещават манастира всяка година.

В момента в манастира се извършват строително-реставрационни работи, включително ремонт на фасади и боядисване на храма в името на Валаамската икона на Божията майка. Продължава и програмата за цялостно възстановяване на всички Валаамски скитове. Сега в манастира живеят около 200 жители, в манастира функционират мандра, мандра, пъстърва, пчелин, има два хотела за поклонници, които могат да приемат около 300 гости.

Между другото, това не е първото съвместно посещение на Путин и Лукашенко във Валаамския манастир: лидерите вече са идвали тук през юли 2019 г. След това президентите посетиха манастира, скитовете и Храмовия комплекс-музей.
Действително

Президентът даде оценка на отношенията между Русия и Африка

Руският президент Владимир Путин написа статия „Русия и Африка: обединяване на усилията за мир, прогрес и успешно бъдеще“ за африканските медии. Публикацията на сайта на Кремъл се появи в навечерието на втората среща на върха Русия-Африка и Руско-африканския икономически и хуманитарен форум, насрочени за 27-28 юли в Санкт Петербург.

Магазин за Акумулатори

Държавният глава сподели с читателите на водещите медии на африканския континент своето виждане за развитието на руско-африканските отношения, очерта областите на сътрудничество, които ще бъдат приоритетни за съвместна работа през следващите десетилетия. Владимир Путин подчерта, че Москва отдава голямо значение на предстоящата среща на върха, след която се планира приемането на цялостна декларация и редица други документи. След като се спря на историята на отношенията между СССР и Русия с африканските страни, президентът заключи, че Москва винаги се е придържала към принципа „Африкански проблеми – африканско решение“. Той припомни, че страната ни последователно е подкрепяла африканските народи в борбата им за освобождение от колониалното потисничество.
Според руския лидер важността на партньорството между Русия и Африка сега, когато се формира нов, по-справедлив многополюсен световен ред. Москва се застъпва за предоставянето на достойно място на страните от африканския континент в Съвета за сигурност на ООН и Г-20. Президентът се спря и на темата за сътрудничеството, като припомни ръста на взаимната търговия между Русия и Африка. Той обърна специално внимание на проблемите с доставките на храни за Африка и ситуацията около сделката със зърно. Путин подчерта, че Русия е в състояние да замени украинското зърно както на търговска, така и на безвъзмездна основа, особено след като тази година в Русия отново се очаква рекордна реколта. Той увери, че страната ни ще продължи да работи енергично за организиране на доставките на зърно, храни и торове за Африка.

Статията е преведена на шест езика – арабски, английски, испански, немски, португалски, френски. Той беше публикуван в редица големи африкански медии и беше добре разпространен в целия континент, каза говорителят на президента Дмитрий Песков пред репортери.

Подготвен от Татяна Замахина
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ