17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Вершинин: В момента няма преговори за възобновяване на сделката за зърно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„В момента не се водят преговори за възобновяване на Черноморската зърнена инициатива. Нашата позиция беше ясно заявена. На 17 юли се противопоставихме на възобновяването на сделката, като взехме предвид опита от Истанбулските споразумения, който натрупахме през годината“, подчерта Вершинин.
Дипломатът добави, че Москва многократно е обръщала внимание на „големи изкривявания“ в работата на инициативата. Зърното се доставяше не на нуждаещите се страни, а на Европа. Доставките включват основно фураж или фуражна царевица. „Зърното отиде за нуждите на животновъдството в Европа. Затова да се говори за глад в този контекст ни се струва малко странно“, завърши Вершинин.

По-рано руското външно министерство заяви, че Москва разбира нуждите на африканските страни. Безплатните доставки на храни след прекратяване на сделката за зърно ще бъдат реализирани изцяло. Русия е готова да възобнови „Черноморската инициатива“ само ако има резултати по Истанбулските споразумения, заключи зам.-министърът на външните работи.
Припомняме, че Черноморската зърнена инициатива беше подписана на 22 юли 2022 г. Русия, Турция, Украйна и ООН подписаха документ, регламентиращ износа на зърно от три украински пристанища – Черноморск, Одеса и Южни. Продължителността на тези споразумения беше 120 дни с възможност за удължаване, ако една от страните няма възражения. В резултат на това сделката беше удължавана три пъти, първо за 120 дни, след това два пъти за 60 дни. Последният път – до 17 юли.

Трябва да се отбележи, че споразумението беше пакетно. В допълнение към самата инициатива за зърно, беше подписан меморандум между Руската федерация и ООН, който трябваше да помогне за премахване на бариерите пред износа на руски храни и торове. През изминалата година не е постигнато изпълнение на записаните в него договорености. Лавров многократно обърна внимание на факта, че руската част „не е била изпълнена изобщо“ по нито една точка през всичките месеци на зърнената сделка, докато износът на украински храни е осигурен.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ