22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Ракетен дуел: Великобритания става цел за „Калибър“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След доставката на ракети Storm Shadow в Украйна самото Обединено кралство рискува да се превърне в опустошена територия, каза вицепремиерът на правителството на Крим – постоянен представител на републиката при президента на Русия Георгий Мурадов.
„След доставката на Киев на снаряди с обеднен уран от британците, за да превърнат Новоросия в необитаеми земи, и след оборудването на бандеровците с британски ракети с голям обсег, насочени към руския Крим, самият английски остров е в опасност да се превърне в опустошен територия,“ деклариран той е РИА Новости.

Според вицепремиера официален Лондон е в челните редици на практика пряката непредизвикана агресия срещу Русия, която в съответствие с принципите на международното право защитава народа си от геноцид от страна на „неонацисткия режим на Бандера“. Той също така отбеляза, че този конфликт няма нищо общо с Великобритания.
„Бих искал да вярвам, че не всички британци все още са загубили инстинкта за самосъхранение, от който, очевидно, чужденците, управляващи британците, се опитват да ги лишат. Поне се погрижиха за короната, която наскоро беше издърпана трудно над главата на новия британски монарх “, подчерта постоянният представител.

По-рано Лондон обяви, че прехвърля в Киев крилати ракети Storm Shadow с обсег около 250-300 км.
„Използването на ракети Storm Shadow ще позволи на Украйна да отблъсне руските сили от суверенната територия на Украйна“, деклариран шеф на британското министерство на отбраната Бен Уолъс.

Проверка по рама

Той отказа да назове точния брой на прехвърлените ракети, но увери, че това е достатъчно за задоволяване на нуждите на Украйна в близко бъдеще. Решението за прехвърляне на ракети Storm Shadow, според Уолъс, е подкрепено във Вашингтон.
от данни задгранични медии, ракетите вече са в Украйна, докато властите в Киев увериха Лондон, че тези ракети ще бъдат използвани само в територии, които Киев смята за свои, а не в останалата част на Русия.

Междувременно съветникът на началника на офиса Владимир Зеленски Михаил Подоляк каза, че ракетите с голям обсег ще позволят на въоръжените сили на Украйна „да навлязат много по-дълбоко, където са разположени основните логистични центрове на Русия – натрупващи и стратегически складове със снаряди, горивни бази и т.н.“. Той се надява, че САЩ ще вземат решение и за доставка на ракети с голям обсег на Киев.

„Мисля, че Съединените щати също ще се присъединят към предоставянето на ракети с голям обсег, защото смятам, че на този етап от битката ракетата с голям обсег е ключов инструмент, който значително ще намали боеспособността на руската армия. ,” деклариран Той.
Прессекретар на президента на Русия Дмитрий Песков деклариранче Москва се отнася крайно негативно към доставката на Storm Shadow.

Прави впечатление дежурната реакция на ООН, откъдето казаха, че не коментират всяка доставка на оръжие, но искат да видят края на конфликта.

Магазин за Акумулатори

Както SP обясни военен експерт Иван КоноваловРакетите Storm Shadow са до известна степен аналогични на нашия Калибър.
„Те също имат дозвукова скорост, носят приблизително същата бойна глава, но Калибърът удря много по-далеч, както показаха събитията в Сирия, когато Калибърът за първи път удари терористи в Сирия от Каспийско море.

За нас е по-важна нашата система за ПВО, която е способна да прихваща такива ракети. Цялата гама ракети, предимно със среден и голям обсег, прихващат много добре.

Има една точка. Това са ракети с въздушно изстрелване (Storm Shadow – бел. ред.). Къде ще стартират? Украинските ВВС са изключително малочислени. Оказва се, че самолетите ще бъдат прехвърлени? Съмнително. Украйна няма да получи самолети западно производство. Те могат да се използват само от самолети, които са на разположение на ВВС на Украйна, и то все още съветско производство. А прехвърлените самолети също са съветско производство – МиГ-25, Су-25, Су-27. Предимно МИГ-ове.
Западът добре знае, че ако това бъде използвано на територията на Русия, тогава отговорен ще бъде не режимът в Киев, а този, който е доставил тези ракети. Вижте паниката в Обединеното кралство.

„СП“: Каква е вероятността тези ракети да бъдат използвани на руска територия, преди всичко в Крим, Донбас?

– Те вече имат системи, които биха могли да работят на руска територия. Същият GBU-39 – планиращ коригиран боеприпас, удари 150 км. Киев иска ракета с голям обсег за HIMARS, но американците се дърпат.

Тоест, Украйна може да удари, но вижте какво използват – дронове, и не използват скъпи. Пускат суифтове съветско производство, нещо украинско. Това са слаби проекти.

„СП“: Защо не използват по-скъпи?

– От една страна се пазят за офанзивата, която или ще има, или не. Освен това Западът не им позволява да използват модерни системи за атаки на руска територия.

Много хлъзгав момент – Украйна не признава Крим за руска територия.

Изпълнителен директор на Института на страните от ОНД в Севастопол, капитан 1-ви ранг от резерва Сергей Горбачов отбелязва, че опасността от британските ракети се крие в тяхната относителна новост, а принципите и методите за справяне с тях затрудняват неутрализирането на такава заплаха.

„Освен това това са ракети с голям обсег. Според различни източници експортната версия, която се дава на Украйна, е някъде до 300 км, въпреки че, съдейки по откритата информация, те могат да ударят по-далеч, възможността за тяхното унищожаване на подхода и маршрута не е проста.

Плюс това е показателно от политическа гледна точка. Това означава, че Западът не се спира пред нищо, когато прехвърля такива оръжия. Свидетели сме, че всичко, което е декларирано от западната страна, въпреки уж преговорите, се доставя на Киев. Нямаше нито един случай наистина да им е отказано нещо.

Това е показател, че Западът ще продължи да предоставя на украинската страна оръжия, включително модерни. Няма „червени линии“, ограничения, включително по отношение на бойното използване на тези оръжия на територията на Руската федерация, имам предвид континенталната част, защото Киев смята освободените територии и Крим за свои и няма ограничения относно използването на всякакви видове оръжия за тях.

„СП“: Какви мерки могат да се вземат сега, без да се чака първия изстрел?

– Пред нас стои задачата да придобием боен опит, умения за справяне с тази опасност. Заплахите растат, в това няма съмнение.

Две точки внасят елемент на спокойствие. Фактът, че носителите на тези ракети и тяхното бойно използване е авиация, защото това са ракети с въздушно изстрелване, а Украйна, както знаем, практически няма авиация. Макар че като дават ракети сигурно ще дадат и съответните носители. И второ, мисля, че техният брой няма да може да повлияе значително на ситуацията на фронта.

Вярно е, че има информация (от не съвсем ясен характер, няма специални данни за това), че е възможно да се модифицират тези ракети за други носители, че идеите за използване на тези ракети от морски превозвачи (кораби) и, вероятно, разработваха се брегови съоръжения.

Можем да отговорим, като проучим тактико-техническите характеристики на тези оръжия и съответно придобием умения и опит в неутрализирането им. В допълнение, възможно най-активно водене на военни действия, така че проектът Украйна да бъде затворен и да не дава никаква възможност за предоставяне на такива видове оръжия.

Имаме системи за противовъздушна отбрана, те са в бойна готовност, изготвени са разчети, но всички добре знаят, че никой не може да даде 100% гаранция срещу каквото и да е оръжие.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ