22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

„РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!” : Цезар от Банкя

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Разделяй и владей (на латински: divide et impera), според електронната Уикипедия е: „… принцип в държавната власт, към който често прибягват правителствата на държави, състоящи се от разнородни части, и съгласно който най-добрият метод за управление на такава държава е разпалване и използване на враждата между отделните групи.
В по-широк смисъл това е тактика (често скрита и непочтена) на създаване, усилване и използване на противоречия, различия или разногласия между две или повече страни за контрол над тях. Често се използва от по-слабото малцинство за управление на мнозинството..”  

А от историята знаем, че римският военачалник и политик, по- късно и император Гай Юлий Цезар / 100 – 44 г. пр. н.е./ е  водил именно такава политика на принципа „разделяй и владей”.  Та тази крилата днес фраза е лично негова… И макар, че отдавна не сме империя, и у нас също се появи един „цезар” от село Банкя или по- скоро пародия на такъв, който наскоро съвсем не ни изненада с това свое изявление:
 „Обръщам се с цялото ни уважение към младите и тези, които не ни харесват –  да знаете, не ви харесваме и ние…”   

Заяви го от първо лице, множествено число / „ние” вместо „аз”, като потомствен монарх. Да, съвсем не прозвуча изненадващо, защото ние / неговите поданици/ отдавна знаем, че той съвсем не е премиер на всички, а на една партия / ако може да се нарече така/ и на един ограничен контингент от негови хора. Повечето от тях без качества, но жадни за власт и пари.
Знаем добре, че вече не може да понася онези над 76 процента българи, които не го одобряват и твърдо искат оставката му. Затова разбра и целият свят, от Австралия до Щатите,  но той не се засрами. Не познава това чувство.  Макар че отдавна е станал за смях. Да, просто не  прояви никакво достойнство. Но пък се залови, при това здравата, да разцепва нацията.

Проверка по рама

Самият той, както точно се изрази един  известен  политолог, когато не е на власт е в „режим на окопна война”, решен е да оцелее на всяка цена, без да мисли за чест и достойнство, при това с риска да фалира, да досъсипе държавата. Започна да мрази младите от площадите, да ненавижда и умните и мислещите и всички, които упорито протестират и не го искат.
Вече действа съвсем неадекватно с надеждата кризата да му помогне, та „враговете” му  да се укрепи до живот във властта. Измисли и добавките, тези смешни, обидни подаяния за пенсионерите от по 50 – 70 лева и ги обявява тържествено като някакъв царски манифест, като в същото време увеличава и без това високите заплати на държавните служители, на полицията и жандармерията, за да се спаси от „ любовта на народа”. 

Средната класа / която по принцип е гръбнака на държавността/ направо го дразни, малкият бизнес, въпреки лъжливите му обещания / ОБЕЩА ДОБАВКИ ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ, А ГИ ДАДЕ НА ПОЛИЦАИТЕ И ЖАНДАРМИТЕ ДА ГО ПАЗЯТ ОТ НАРОДА!/, е оставен изцяло на произвола, мерките за спасяването на пострадалата икономика са неефективни, съвсем без резултат.

В същото време разпилява милиони като ги дава на съпартийци и приближени, лишавайки от помощ най- нуждаещите се отрасли. Освен че ни заробва с десетки милиарди заеми!  А с Турския поток, който подари на Путин му помогна и за войната. Да не говорим за  неадекватната политика за пенсиите и пенсионното осигуряване, за хаоса от реформата „Калфин”, приета през 2015 година при втория кабинет „Борисов-2”, който окончателно раздели нацията.
Така накрая се получиха двете Българии, едната „Борисовата” с високи доходи, кредити, привилегии, далавери, корупция, с драстични нарушения на Закона и Конституцията, и втората / непривилегированата/, както той сам се изрази, „на онези, които не ни харесват, не харесваме и ние” / тоест, повечето! /. Тоест, Българията  на почтените и нормалните българи.

И така над разделената и опустошената във всяко отношение България – от енергетиката, през икономиката, земеделието, здравеопазването, образованието та час до културата / за нея да не говорим, той е толкова далече от нея !/, вече надвиснаха тъмни облаци. Перспективата е отчайваща. Отново некадърно правителство, отново корупция, подкупи, грабеж, „ремонти на ремонтите“, бягство на чуждите инвеститори, липсата на нови. „Но след нас и потоп!”, казала Мария Антоанета”.  

Магазин за Акумулатори

Но нека да не я упрекваме напразно. Тя все пак, не била излизала от Версай, та не знаела как живее народа на Франция.
А нашият „цезар” от село Банкя, все пак знае за мизерията в по- голямата част на страната много добре, ама се прави, че не я вижда. Дълго време кръстосваше България с джипката и хвърляше пачки през прозореца. Нашите пари! И цели 12 години ни води към разруха.

Доста време не смееше да се покаже в София. Сега след фалшифицираните и купени избори отново се появи. Още по- самоуверен и нагъл. Казват, че наскоро си поръчал нощно шкафче с по- голямо чекмедже. Но нека да не забравя за… Брут и за края на Цезар.   Не ни харесвал „великият банкянски цезар”?! И ние, българите, не го харесваме, дори вече не можем да го гледаме, но той още не го е разбрал…

Огнян СТАМБОЛИЕВ, ПЕН- България, специално за Новините Днес
Материалът <strong>„РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!” : Цезар от Банкя</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ