19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Ремонт на стартер – Възможни неизправности

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ремонт на стартер – Възможни неизправности

 

Стартерът е електромеханично устройство, което понякога дефектира и тогава се извършва ремонт на стартер или замяната му с нов.

Неговата функция е да подсигурява стартиране на двигателя като създава първичен въртящ момент на коляновия вал с необходимите обороти за сгъстяване на горивната смес и нейното възпламеняване.

Стартери има във всеки автомобил, камион, селскостопанска машина и в други.

Устройство и работа на стартера

 

Стартерът (starter)е съставен от: предна капачка, бендикс, съединител на бендикса, редукторна предавка, котва или ротор, корпус със статор, вилка, реле за прибиране, възел с четки за стартер и пружини и заден капак.

Когато се завърти ключът на запалването през релето преминава ток към намотките. Магнитното поле на намотките с усилие вкарва котвата в корпуса, натискайки пружината за връщане. Бендиксът, посредством зъбно колело се зацепва с маховика и го завърта. Когато маховикът започне да се върти по-бързо от зъбното колело на бендикс стартер, изпреварващия съединител ще предотварти предаването на въртящ момент и бендикса с помощта на лоста ще се върне от пружината в начално положение. Ключът в контакта ще се върне в начално положение и напрежението в клемата за управление ще изчезне.

Следвайки етапите на действие можете да прецените вероятните неизправности.

Ремонт на стартер

 

Денонощен Мобилен Автосервиз JM AUTO GROUP предлага ремонт на стартер и на адрес на клиента, фирмата обслужва леки автомобили, товарни автомобили, мотокари, електрокари, газокари, строителна и селскостопанска техника.

Ремонтите се извършват както на място, на адрес на клиента, така и в специализирани сервизни бази на фирмата.

 

Стартерът не работи сам

 

Преди да търсите причината, поради която не се върти или върти бавно е необходимо да се знае, че този възел работи едновременно с други системи в една верига за пускане и зареждане. Затова неизправностите могат да са свързани както с механично износване, така и с електричеството. Малка неизправност в електрическата верига може да доведе до сериозна повреда в един стартер и автомобила като цяло.

 

ремонт на стартер

 

Например когато на стартера не му достига мощност да завърти маховик, то между четките и колектора възниква електрическа дъга и колектора изгаря. При следващите опити за стартиране на двигателя се износват интензивно втулките, получава се прегряване и повреда на изолацията. Като следствие от износването на втулките вала на котвата започва да бие и разрушава планетарния механизъм. Възможно е котвата да започне да бие по статора и тогава вероятно стартерът ще трябва да бъде сменен. Възможна е и повреда в зъбите на венеца на маховика.

Причини за неизправности, свързани с електрическата инсталация

 

Ако стартерът не завърта маховика или се върти бавно и не достига мощност за пускане на двигателя, то първо трябва да се провери електрическата верига, започвайки с акумулатора.

 • Автомобилният акумулатор трябва да е напълно зареден, контактите на масата трябва да са здрави и добре закрепени, окабеляването към прибиращото реле трябва да е в добро състояние и да има добър контакт, проводниците от батерията до стартера трябва да са здрави и да правят добър контакт, ключът за запалване трябва да работи без проблеми. Тези симптоми се проявяват когато ключът за запалване е завъртян в патрона, но изхвърлящото устройство не е заработило и котвата не се завърта. Когато прибиращото реле се счупи то се заключва в средата на намотките или на маса.
 • За повреда в електрическата част на стартера говори и бавното превъртане на маховика. Ако няма видни причини е необходимо разглобяването му за проверка. Възможно е да е изгоряло колекторното устройство или пластините му да са се разлепили. Най-вероятната причина е износването или разхлабването на четките. Възможните неизправности в стартера са: разхлабен контакт на четките с колектора, неизправно тягово реле, износване на котвата на колектора.

Причини за неизправности, свързани с механично износване

Понякога причината не е в стартера, а в износването на други възли и детайли. Ако има такива, то те се проявяват когато стартерът функционира, но двигателят не се стартира, защото коляновият вал не се върти. Трябва да се проверят: лоста за превключване на съединителя, пръстена на съединителя, буферната пружина и венеца на маховика. При въртене на стартера, двигателят не завърта когато: съединителят приплъзва, лостът за изключване е неизправен или излязъл от оста, задвижващият пръстен на съединителя е износен или пружината на буфера нe може да функционира.

Ако при стартиране се чува стържене, то това показва износване на зъбите на венец на маховик. Тогава трябва да се направи проверка на сходимостта на зъбните колела и вида на пружините на буфера.

 • Механичното износване на стартера се проявява когато при работа на стартера се чува нехарактерен звук. Тогава трябва да се огледа и да се установи дали са:
  • Износени втулки на лагерите или шийката на вала на котвата;
  • Разхлабени болтове на закрепване на стартера;
  • Повредени зъбни колела;
  • Закрепването на полюса е разхлабено, поради което котвата се зацепва за него.
 • Освен при стартиране на двигателя, неизправности се появяват и след това. Например ако стартерното устройство не се е отключило и въртенето продължава. Причината на проблема е в:
   • Блокирал лост на задвижването или задвижването на вала на котвата;
   • Блокирало реле за прибиране или залепнали контакти;
   • Износена възвратна пружина;
   • Износена свободно работещата пружина на съединителя.

  .

  В този случай е необходимо бързо изключване на клемата на стартера или клемата на релето на стартера и да се потърси причината за неизправността.

  Симптоми, които показват, че скоро ще настъпи неизправност

  • След запалване на двигателя, стартерът се прибира със закъснение – това показва, че има износени зъби на зъбното колело на бендикса или на венеца на маховика.
  • Стартерът се върти трудно при зареден акумулатор. Такова сработване показва износени четки или износен лагер.

  Как да експлоатираме правилно стартера?

  Експлоатационният срок на стартера е от 70 000 до 200 000 километра и до голяма степен зависи от начина на експлоатиране и доброто му поддържане. За да работи дълго и добре един стартер той не трябва да се включва за повече от 5 секунди. Когато има и най-малкото отклонение от нормалната работа трябва да се провери и при необходимост да се извърши диагностика и ремонт стартер.

  Добре е периодично да се извършва профилактика и преглед на цялата запалителна система, което ще гарантира дълъг живот на стартера и безпроблемно стартиране на двигателя.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ