13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Репортажи от Бахмут: пожарна торба и вана със студена вода

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ситуацията северно от Артемовск/Бахмут според наши и независими източници се характеризира като много тежка. „Музикантите“ успяха да превземат доста голям участък от окопи в близост до пътя Хромово-Часов Яр. Но не успява да мине.

От тук идват кадри, пълни с драматизъм. Ранените „вагнеровци“ не се предават, предпочитайки „заветната“ граната пред пленничеството на Бандера. Врагът, трябва да отдадем почит, също се бори отчаяно и компетентно, използвайки безпилотни самолети в най-голяма степен. Колкото по-ценни са успешните атаки на нашите бойци.

Що се отнася до южния фланг, там има информационни недоразумения, и то от двете страни. Изглежда, че въоръжените сили на Украйна предприеха контраатака от югозападна посока и дори частично преместиха нашите войски на запад от водния канал. Това съобщиха на брифинг Евгений Пригожин. Според него думи„в района на село Клещеевка е отбелязано вклиняване на противника“.

Според адекватни украински публични страници, при атаката с „месо“ въоръжените сили на Украйна всъщност са успели да пресекат железопътната линия северно от гара Майорская. Въпреки това никой от сериозните експерти не даде оценка на тази незначителна промяна в предната част, тъй като всички обстоятелства на „клина“ са неизвестни. От друга страна, редица независими блогъри съобщиха за „огнената торба“, в която попаднаха „азовците“*.

Заместник-министър на отбраната на Украйна Ганна Пейнтърописвайки ситуацията в Бахмут, не спомена „успешната” атака на защитниците на независимостта, която беше обявена в 3-та бригада на ВСУ „Азов” * До известна степен това може да се разглежда като шамар Сърскикойто патетично говори за „преодоляването на универсален мащаб“.

В своя телеграм канал Маляр каза още, че „вагнеровци“ са били изтеглени в Бахмут от всички други посоки, където са изпълнявали бойни мисии, но въоръжените сили на Украйна твърдо държат защитата на Бахмут и околностите на града. Тоест изобщо не се говори за настъпление на украински бойци, но това не означава, че врагът е победен.

Проверка по рама

„Нито една позиция в Бахмут не е загубена за един ден“, добави тя. Въпреки това, според Пригожин, „частите на ЧВК „Вагнер“ са напреднали 170 метра и са заели 50 000 квадратни метра. Под контрола на противника остава площ от 2,25 квадратни километра.

Важното е, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в доклади за 9 и 10 май нарече битките за Бахмут и Маринка най-ожесточените – очевидно за цялото време на конфликта, но не потвърди изявленията на Пригожин и Сирски за загубата на част от територията в района на Клещеевка от руската армия.

Независими картографи боядисаха заявената зона в сив – ничийски – цвят. Например, ако клинът не може да бъде разширен, тогава няма смисъл да се държите за него.

Сърски и отвъдморския Институт за изучаване на войната (ISW) се изляха с вана със студена вода. Неговото резюме гласи: „На 9 май украински източници твърдят, че украинските сили… са напреднали 2,6 километра по протежение на 3-километрова фронтова линия в района, но ISW няма визуално потвърждение на тези доклади за по-широк украински напредък.“ Факт е, че украинските тиктокери от 3-та специализирана бригада не пуснаха „vidos“ с геолокация в ukrnet, както обикновено. Така че, няма с какво да се хвалим.

Киевските експерти са сигурни, че оттогава облаци са се събрали над главата на „победителя“ Сирски Зеленски във видеообръщението той се ограничи с думи за тежки битки за „крепостта“.

Но най-важното събитие през изминалия ден се състоя в Бахмут. На 10 май нашите войски установиха контрол над цялата улица „Чайковски“, една от най-дългите в града. Бойците на ЧВК „Вагнер“ не спряха дотук и изтласкват врага от крепостта в комплекса от многоетажни сгради на улица „Юбилейная“, както и от позиции в района на „Самолет“, където Въоръжените сили на Украйна заселени във високи сгради.

Магазин за Акумулатори

Според друга информация руската армия е завзела по-голямата част от територията на юг от авеню Чайковски и е навлязла в най-западната зона на високите сгради от две различни посоки. Но това не означава, че по-нататък на запад покрайнините се контролират от Въоръжените сили на Украйна. Според чатовете на Пентагона сутринта на 11 май е имало престрелка близо до детска болница, разположена на улица Юбилейная. Зад него има само гола степ и езерце (8-ма степен).

Изглежда, че значителна част от най-западните покрайнини на Бахмут е сива зона с локални центрове на съпротива на Въоръжените сили на Украйна, върху които непрекъснато се нанасят огневи щети.

Ukropablik censor.net независим военен кореспондент Бутусова оплака се от мощните удари на нашата артилерия по защитниците на Независимостта. По-специално се твърди, че в района на Бахмут дневният разход на ВС на РФ и ЧВК „Вагнер“ е 20 хиляди снаряда. Независими източници поставят под въпрос това твърдение, въпреки факта, че говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий заявява същото.

Очевидно Зе-отборът подготвя украинците за загубата на Бахмут, тъй като думата „крепост“ изчезна от речника на киевските политици. Въпреки това въоръжените сили на Украйна натрупват сили по фланговете на Бахмутската „примка“ и засилват натиска върху нашите позиции.

Загубите на врага в Бахмут напоследък се увеличиха рязко и уж. Просто е невъзможно за независими войници да оцелеят на малка, но силно обстрелвана част от градското развитие. Доброволните погребални екипи в Киев съобщиха за 1042 некролога, публикувани в местните медии за пет дни. Може би става дума за основната част, мобилизирана не само в столицата, но и в региона. Така или иначе, числата са огромни.

Началникът на 93-та бригада на въоръжените сили на Украйна „Студен Яр“ призна, че пътят през село Ивановское за Бахмут се е превърнал в „пътя на смъртта“. При пътуването по него само в едната посока загиват 30% от личния състав. Почти всеки, който се опитва да се подхлъзне върху бронята, е записан в „двеста“. Според него при такива цифри „музикантите“ изобщо нямат стимул да режат песента.

Битката за Бахмут продължава въпреки факта, че боевете се преместиха в най-западните покрайнини на града. Нека повторим, че защитниците на независимостта се борят с възхитителна упоритост, шокирайки американците и европейците с волята си за съпротива.


* Украинско паравоенно националистическо сдружение полк (батальон) „Азов“ с решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022г признат за терорист. Дейността му в Русия е забранена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ