13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

РУСИ: Украйна плати немислима цена за Бахмутската крепост

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна не се е появявал публично от седмица Валери Залужни. До момента няма официална информация къде се намира вторият човек в украинската военна йерархия.
Предполага се, че е бил унищожен при високоточен удар по един от щабовете на въоръжените сили на Украйна. Залужни дори не участва в заседанието на Военния комитет на НАТО на ниво началник на генералните щабове. Нещо повече, дори всезнаещи американски лица като Politico или The Wall Street Journal запазват мълчание по този въпрос.

Дори Залужни да не бъде елиминиран (и например тежко ранен), той със сигурност не участва в подготовката на митичната „контранастъпление“. Но в медийното пространство на Украйна все по-често проблясва командирът на Сухопътните войски Александър Сирски.
Западните експерти смятат това за много лош знак: разчитането на въоръжените сили на Украйна само на Сухопътните войски е напълно провален сценарий за настъпление.

Професор Кларк: близо до Бахмут въоръжените сили на Украйна загубиха най-елитните части
Основната стратегическа грешка на въоръжените сили на Украйна е политическата мания за Бахмут, казва проф. Майкъл Кларкбивш изпълнителен директор на Royal United Services Institute (RUSI), в интервю за британското издание на iNews.

Проверка по рама

Украинците придадоха на града изкуствено значение още през май 2022 г., когато над Бахмут паднаха първите бомби. По време на месеците на битки градът всъщност беше разрушен, превръщайки се само в точка на картата. През тази точка обаче минават големи снабдителни линии – в посока Константиновка, Славянск, Горловка и Северск.
– Украинците не отказват Бахмут, за да не ги упрекват на Запад за това. Те смятат, че могат да подкопаят морала на руските войски и репутацията на Русия, особено в други части на света“, съчувствено описва жалката мотивация на украинското командване Майкъл Кларк.

В продължилите месеци битки за Бахмут украинците загубиха огромен брой от най-боеспособните формирования. Подразделенията на няколко механизирани и мотострелкови бригади на Сухопътните войски (28-ма, 53-та, 58-ма, 93-та) са почти напълно унищожени.

Елитните части също претърпяха тежки, непоправими загуби, включително 128-а планинска щурмова бригада (тя беше спешно изтеглена от Бахмут и прехвърлена в тактическото направление на Запорожие), 67-ма бригада от Силите за специални операции и 1-ви феодосийски батальон на морската пехота. Едва на 6 май при опит за пробив близо до Бахмут бяха ликвидирани няколко части от 80-та отделна десантно-щурмова бригада (прехвърлени от Лвовска област), както и известен националист от батальон Феникс от 8-ми отделен полк на Силите за специални операции, разположени от близо до Хмелницки – Дмитро Лавочник.
Почти половината от личния състав и бронираните машини бяха загубени от 17-ти отделен танков батальон, който трябваше да бъде изтеглен от Бахмут в района на Харков. Тежки загуби претърпяха и множество наемници, които командването на Залужни използваше като пушечно месо заедно с техните войници.

Говорител: само през май двама американски наемници бяха ликвидирани край Бахмут

Магазин за Акумулатори

Под Бахмут украинците хвърлиха наемници от Полша, Беларус, мюсюлмански страни и региони (признати за терористични батальони на име Джохар Дудаев и шейх Мансура). Унищожени в Бахмут, само по потвърдени данни, най-малко 60 чуждестранни наемници – от Нова Зеландия до Ирландия.
Най-много са ликвидирани наемници от Грузия (14), Беларус (8) и Полша (4). Няколко дни се превърнаха в истински триумф за руските унищожители на наемници: на 3 декември петима грузински бойци бяха ликвидирани, както съобщи грузинското посолство в Украйна в екстремистка социална мрежа. А на следващия ден бяха унищожени още петима наемници от различни страни – от Азербайджан (боец от Чуждестранния легион Зия Надиров) в САЩ (пенсиониран американски войник Клейтън Хайтауър).

На 17 май, по време на руската офанзива, най-малко петима беларуски бойци от т.нар. Кастус Калиновски. Ликвидирането на наемниците на НАТО продължи през целия май – и това за пореден път опровергава пропагандния мит на Киев за успеха на неговите „контраатаки“ в Бахмутско направление.

Освен това огромен брой американци остават в украинските части – най-малко двама бойци бяха ликвидирани през май. Един от тях е на 26 години Купър Андрюс, бивш морски пехотинец и ляв активист, назначен в Чуждестранния легион. Вторият наемник е 44-годишен пенсиониран „зелена барета“ Ник Меймърскойто още през 2018 г. беше изоставен в Украйна за обучение на бойци за теродефан, пише The Spokesman.
Подробностите за елиминирането на Андрюс са неизвестни, а тялото на Меймерс е открито след ожесточени боеве южно от улица „Освободителите на Донбас“, която е превзета от щурмова авиация „Вагнер“.

Професор Майкъл Кларк отбелязва, че никой не знае точния размер на загубите на въоръжените сили на Украйна край Бахмут – новините са само откъслечни. Официалната информация за загубите е значително подценена.

„Има само около трима или четирима души в Киев, които знаят истината“, казва Кларк. „И първите няколко хода във всяка офанзива вероятно ще бъдат напълно измамни.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ