17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Русия и Иран се договориха да построят нова железопътна линия като част от проекта Север-Юг

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В сряда президентът на Русия Владимир Путин, чрез видеовръзка, заедно с президента на Иран Ебрахим Раиси участваха в церемонията по подписване на споразумението за изграждането на железопътната линия Ращ-Астара, последният участък от международния транспортен коридор Север-Юг. Руският лидер нарече това голямо събитие за цялата световна транспортна инфраструктура. „Железопътна линия с дължина 162 километра ще бъде положена между иранските градове Ращ и Астара. Изглежда, че това е малък участък, но въвеждането му в експлоатация ще позволи да се установи пряк и непрекъснат, или, с други думи, експерти да речем безпроблемна железопътна комуникация по цялото протежение на трасето „Север-Юг“, каза той.

Путин също смята, че този проект ще помогне за значително разнообразяване на глобалните трафик потоци. Така транспортирането по новия коридор ще има значителни предимства във времето. „По-специално доставката на стоки от Санкт Петербург, да речем, до Мумбай ще отнеме около 10 дни. За сравнение ще кажа, че времето за пътуване по традиционните търговски маршрути е до 30-45 дни. Тоест има значителна икономия на време и разходи“, подчерта Путин. А това означава, че значително ще се увеличи обемът на товаропотоците и ще се засили транзитният потенциал на двете страни.

Доставката на стоки от Санкт Петербург до Мумбай ще отнеме около 10 дни. Времето за пътуване по традиционните маршрути е до 30-45 дни

„Руските и иранските стоки ще имат по-удобен и географски разнообразен достъп до външните пазари“, каза Путин. Според него икономическата полза от създаването на тази магистрала както за Русия, така и за Иран е очевидна. „Доходите, получени от транспортирането на стоки по коридора Север-Юг, и по-интензивното натоварване на пристанищата на нашите държави, разбира се, стимулират формирането и растежа на свързани видове бизнес“, обясни президентът. Това ще изисква формирането на големи логистични и производствени клъстери, което означава появата на нови работни места, повишаване на инвестиционната привлекателност на руския и иранския регион, добави той.

Очаква се новата железопътна линия Ращ – Астара да помогне за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност. „Новата магистрала е предназначена да се използва, наред с други неща, за транспортиране на храни и други продукти на агропромишления комплекс, които ще бъдат предназначени както за потребителите в Иран, така и за страните от Персийския залив и Африка“, каза руският президент.

Проверка по рама

Изпълнението на проекта „Ращ – Астара“ е само началото на работата за увеличаване на капацитета на железопътните направления на транспортния коридор „Север – Юг“. „Взаимодействието в контекста на създаването на този коридор се осъществява в тясно партньорство с Азербайджан. И ние очакваме с нетърпение скорошното завършване на подготовката в тристранен формат с участието на азербайджанската страна на споразумение за сътрудничество в развитието на железопътната инфраструктура и товарния трафик по маршрута Север-Юг“, каза Путин.

От своя страна Раиси отбеляза транзитното значение на Иран. „Има голям потенциал в Иран, въпреки факта, че колективният Запад иска да заобиколи иранската територия по въпросите на транзита. Всички разбираме това. Но руският президент и лидерите на всички други страни, приятелски настроени към Иран, са наясно, че иранската територия е най-изгодните от гледна точка на движение на стоки и техния транзит“, каза той. Раиси също така нарече споразумението „голяма и значима стъпка“ в сътрудничеството между Техеран и Москва. Той отбеляза, че този коридор ще работи в интерес на всички страни в региона.

След изказванията на президентите министърът на транспорта на Руската федерация Виталий Савелиев и министърът на пътищата и градското развитие на Иран Мехрдад Базрпаш подписаха споразумение за сътрудничество при финансирането на проектирането, строителството и доставката на стоки и услуги за създаването на Rasht- Железопътна линия Астара в Иран. От руска страна в церемонията се включи и вицепремиерът Александър Новак, който е на работно посещение в Иран. След церемонията той каза пред репортери, че Север-Юг може да стане алтернатива на Суецкия канал. „Веднага след като този проект бъде реализиран, ние ще имаме проходен маршрут за възможност за доставка на продукти до Европа – както внос, така и доставка до Русия или Персийския залив. Това е огромен пазар“, каза той. Новак каза още, че Руската федерация и Иран възнамеряват да увеличат транзита по железопътен транспорт до 2030 г. до 15 милиона тона. Железопътната линия Ращ-Астара се планира да бъде пусната в експлоатация през 2025 г.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ