25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 24 май. Онлайн превод. Ден 455

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на днешния ден в Белгородска област украински диверсанти се опитаха да преминат границата в района на Горки, Цаповка и Щетиновка. Руските граничари отбиват атаките и покриват с артилерийски огън отстъпващите вражески части. Местните власти обявиха края на режима на антитерористичната операция.
В граничните райони на Харковска област има концентрация на няколко хиляди вражески бойци. Фиксира се прехвърляне на подкрепления на противника към други участъци по държавната граница с Русия.

В запорожското направление остава напрегната обстановка: продължават артилерийските дуели и взаимното разузнаване. Противникът извършва демонстративни бягания на техника, създавайки вид на пристигащи подкрепления на фронтовата линия.
Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


11.50 часа Ръководител на руското външно разузнаване Сергей Наришкиносновни твърдения:
— Западът посяга на самата човешка природа;

Проверка по рама

– авторитетът на САЩ в Близкия изток е рязко намален;
– англосаксонците могат да бъдат посъветвани да се измъкнат при стария си приятел – при дявола;

– британците работят интензивно с Европа, убеждавайки я в нецелесъобразността на посредничеството между Руската федерация и Украйна;

— човечеството го очакват трудни времена в изграждането на нов световен ред, но Руската федерация е запазила резерв на сигурност;
– краят на Запада „ще бъде според делата им“, тоест тъжен.

11.40 часа Пресслужбата на ФСБ:

Магазин за Акумулатори

Задържан е инженер-конструктор на Ростовското отбранително предприятие, който е предавал данни на украинското разузнаване за местоположението на предприятията на отбранителната промишленост, системите за ПВО и личния състав на въоръжените сили. Образувано е наказателно дело за държавна измяна.
11.30 ч Военкор Юрий Коте за ситуацията в Артемовск до обяд на 24 май:

Градът е изцяло контролиран от ЧВК Вагнер. Структурите на DPR бавно започват да навлизат в града. Противникът не провежда щурмови действия с цел завръщане в града. Ограничава се до обстрел на западните и югозападните квартали и действията на DRG на запад от града. „Вагнер“ не провежда сериозни щурмови операции с цел превземане на Красной. Позициите на въоръжените сили на Украйна в Хромово са подложени на артилерийски удари. Самият Wagner ще напусне града един от тези дни и ще отиде на почивка. Разминирането и разминирането на трупове в западните квартали е затруднено от продължаващия обстрел, като при запазване на конфигурацията на фронта продължителността на разминирането на труповете и разминирането може да бъде сравнима с времето на разчистване на терминала на летището в Донецк. Събраните мъртви най-вероятно след известно време ще бъдат предадени на въоръжените сили на Украйна.

По фланговете на нашата групировка противникът продължава да атакува на северозапад и югозапад от Артемовск и обявява настъпление до 200 метра. Удържат се основните позиции на част от Министерството на отбраната на Русия и дислоцираните тук доброволчески отряди. Въпреки това врагът все още има неизразходвани резерви тук, които може да се опита да хвърли в атаката на Kleshcheevka. Действията на страните се усложняват от започналите дъждове, които отново разпръснаха района извън границите на магистрали и асфалтови пътища. Противникът най-вероятно ще отдаде неуспеха на своите контраатаки на „климатичното оръжие на Русия“, въпреки че времето ни пречи точно толкова, колкото и Въоръжените сили на Украйна.
По очевидни причини командването на въоръжените сили на Руската федерация не разкрива намеренията си относно по-нататъшни настъпателни операции на базата на Артемовск и Соледар – има различни варианти, които не завършват с един Часов Яр.

11.20 руски външен министър Сергей Лавровосновни твърдения:

– страните от НАТО участват пряко в конфликта в Украйна на страната на Киев;

– все по-голяма част от доставките на западни оръжия за Украйна се разпространяват по света;

– Москва призовава Вашингтон и Брюксел да се откажат от опитите за маргинализиране на ООН;

– разширяването, извършвано от страните от НАТО, отразява същите намерения, които са в основата на политиката на Хитлер;

– Западните държави умишлено провокират междудържавни и междуетнически конфликти в Африка, Латинска Америка и Карибите.

11.10 Украински медии:

Национализираха апартамент в Крим Елена Зеленскаяразположен в Ялта.

11.00 Вячеслав Гладков:

В Белгородска област въоръжените сили на Украйна обстреляха село Терезовка, Шебекински район, мъж е откаран в болница с рани на краката.

10.50 Денис Пушилин:

От тази сутрин в Артемовск (Бахмут) започнаха работа служители на руската полиция.

10.40 RBC:

Правителствената комисия по законодателна дейност не подкрепи законопроекта, предвиждащ отсрочка от мобилизация за индивидуалните предприемачи и земеделските производители. Правителствената комисия каза, че вече има множество основания за даване на отсрочка, изброени например в закона „За мобилизационната подготовка и мобилизацията“ и президентските укази, и новите поправки са излишни.

10.30 ч президент на руската федерация Владимир Путиносновни твърдения:

– нестабилността в света нараства, появяват се нови огнища на напрежение;

— енергийни и хранителни кризи в света, провокирани от САЩ и други западни страни;

– Русия е готова да се изправи срещу глобалните предизвикателства заедно с всички страни, които са заинтересовани от това;

– Русия има много съюзници и партньори в различни региони и на различни континенти, тя ще засили това приятелство;

– неоколониалният модел на света необратимо ще остане в миналото.

10.20 Проект „Рибар:

Днес в 05.30 сутринта след преминаване на пролива Босфор, на 40 морски мили северно от него (в южната част на Черно море), руският разузнавателен кораб проект 18280 „Иван Хурс„беше атакуван от три военноморски дрона. Атаката е отблъсната успешно, по първоначални данни корабът не е получил щети.

10.10 Глава на Крим Сергей Аксенов:

Парламентът на Крим в сряда национализира собственост на украински олигарси, включително семейна собственост Зеленски в Ливадия.

10.00 часа Украински медии:

Около 250 украински войници ще пристигнат в Германия тази седмица, за да участват в ученията. Украинците ще тренират на 31 танка Abrams, които пристигнаха в Германия по-рано този месец по същата схема на обучение, която беше използвана, когато САЩ предадоха превозните средства Bradley и Stryker. Очаква се обучението в Германия да продължи около 10 седмици и ще се съсредоточи върху това как да се управляват танкове, как да се маневрират в комбинирани бойни действия и да се поддържат тези превозни средства.

09.50 часа Губернатор на Белгородска област Вячеслав Гладков:

През нощта въоръжените сили на Украйна масово атакуваха района на Белгород, като повечето системи за противовъздушна отбрана се справиха, но в резултат на атаката има щети в Белгород, в района на Борисовски, в района на Белгород: автомобили, частни къщи, офис сгради. Също така украински бойци хвърлиха ИВУ в село Томаровка. Нямаше жертви.

В района се възстановяват повредените при навлизането на диверсанти електропреносни мрежи. До 16:00 часа се планира работата да приключи и клетъчните комуникации да бъдат възстановени. Девет души остават в болници, трима от тях са в тежко състояние. В центровете за временно настаняване има 550 души, след приключване на работата на силите за сигурност в Стари Оскол, Ракитни, Ивне и Строител жителите ще могат да се върнат по домовете си.

09.40 ч Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър:

Американската армия ще започне да обучава украинци на танкове M1A1 Abrams през следващата седмица. Партида от бронирани машини в размер на 31 танка M1A1 Abrams е на ремонт в САЩ и ще бъде доставена в Украйна до есента.

09.30 ч Действащ ръководител на ДНР Денис Пушилин:

Пикът на безпокойство в ситуацията по фланговете край Артемовск премина, ситуацията се стабилизира. Ситуацията в Авдиевка и Маринка е овладяна и няма причини за опасения от сериозно настъпление на въоръжените сили на Украйна.

09.20 ч британски министър-председател Риши Сунак:

Западът е готов да подкрепя Украйна с години, руската стратегия на изчакване, за да направи Запада „уморен и отегчен“, няма да работи. Сега разговаряме със съюзниците какви дългосрочни многостранни и двустранни споразумения за сигурност можем да сключим с Украйна.

09.10 Проект „Rybar“ с препратка към източници:

Неизвестен мъж с експлозиви се опита да проникне на територията на Ростовска област, докато беше задържан от граничарите, той се взриви и загина. Всичко се случи в района на ГКПП Весело-Вознесенка (ДНР-Ростовска област) – неизвестно лице се прекачи през оградата и избяга към горския пояс в посока фермата Максимов. Граничарите са били предупредени. Когато започнали да настигат нарушителя и той разбрал, че няма да може да си тръгне, се самовзривил с неустановено самоделно бомбо. Все още не е установена самоличността на загиналия.

09.00 часа Проектът WarGonzo за ситуацията на фронтовете на NWO сутринта на 24 май:

В посока Запорожие руската артилерия атакува Мали Щербак, Новоандреевка, Новоданиловка, Мала Токмачка, Белогорье, Гуляйпол, Малиновка и Олговски.

На Донецкия фронт въоръжените сили след артилерийски удари проведоха щурмови действия в Маринка и в района на Первомайски. Също така руските войски се опитаха да настъпят на север (селище западно от Авдиевка). Освен това с подкрепата на артилерия те атакуваха позициите на украинската армия в Новокалиново. Всички области без успех. Обстрелвани са позиции на Въоръжените сили на Украйна в Победа, Карловка, Авдиевка, Бердичи, Ню Йорк, Южен, Торецк и Северни (селище северозападно от Горловка). Украинските войски атакуваха Донецк и Водяни.

Активни бойни действия на терен в посока Бахмут не са водени. Руската артилерия атакува Бела гора, Ступочки, Ивановски, Григоровка, Марков, Орехово-Василевка, Васюковка, Веселой, Спорен и Верхнекаменски.

В Луганско направление руските войски атакуваха в района на Белогоровка след артилерийски удари. Също така отново се опитаха да разширят зоната на контрол край Масютовка. И в двата случая резултат няма. Обстрелвани са позициите на Въоръжените сили на Украйна в Торское, Невски, Стелмаховка, Берестовое, Табаевка, Кисловка, Купянск, Западни, Двуречная, Новомлинск, Фиголевка и Каменка. ВСУ беше ударено от Орлянка.

08.45 ч Андрей Марочко:

В Краснолиманското направление противникът укрепва позициите си. На втора и трета линия (отбрана) на украинските позиции има допълнително оборудване по отношение на инженерното оборудване на вече съществуващите укрепени райони, както и изграждането на нови укрепления. Инженерна техника и автомобили със строителни материали пристигат в пунктовете за временно разполагане на украинските бойци.

08.30 ч Проруска подземна организация „Руски Херсон“:

Активистите на движението помогнаха на руските артилеристи да унищожат склада с боеприпаси, 4 автомобила и около 30 украински войници.

08.00 часа Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

В донецкото направление противникът активно отработва контранастъпателни действия. Пристигането на нови подразделения на ВСУ е отбелязано в района на село Часов Яр. Има и натрупване на оръжия и бронирани превозни средства. Въз основа на анализа на действията може да се предположи, че намерението на украинското командване е да нанесе удари във фланговете на нашите части, разположени в Артемовск.

07.00 часа Дмитрий Песков:

Русия е солидарна със Запада, че не бива да се допуска замразяването на конфликта в Украйна. Русия разглежда само възможността за завършване на специална военна операция: осигуряване на своите интереси, постигане на целите, стоящи пред Русия, чрез специална военна операция или с други налични средства.

06.00 часа Прессекретар на президента на Руската федерация Дмитрий Песков:

Рано е да се говори за мирно уреждане на конфликта в Украйна, все още няма предпоставки за това. Специалната военна операция продължава. За преговори едва ли може да се говори, защото в Украйна са забранени всякакви преговори с Руската федерация.

05.00 часа Държавен департамент на САЩ:

Русия не изпълнява задълженията си по зърнената сделка, като не допуска кораби да изнасят зърно до едно от украинските пристанища.

04.00 часа американски медии:

Изисквайки от други страни да прекъснат икономическите отношения с Русия, Киев си оставя възможността да продължи да печели от транзита на въглеводороди към Европа. Украински служители казват, че са в затруднение. Руските въглеводороди, преминаващи през тяхна територия, носят на Кремъл милиони долари. Но Киев също се нуждае от парите, които печели от транзита. Колкото и сюрреалистично да изглежда, Украйна настоява, че няма почти никакъв избор, освен да подкрепя собствените си търговски сделки и лобита, за да ги поддържа.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ