22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Руска спецоперация в Украйна, 25 май. Онлайн превод. Ден 456

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Властите на Белгородска област, след неотдавнашната атака на ДРГ „Власов“, търсят правни основания за поставяне на терборона на въоръжение. Оказа се, че такава структура е създадена в района отдавна, в нея служат 3000 местни жители, издадени са униформи и екипировка, провежда се обучение от ноември, но не е издавано оръжие. Това означава, че хората са безсилни, не могат да защитят земята си.

Като се вземат предвид изразходването на 10 милиарда рубли за изграждането на отбранителна линия по границата, което само по себе си не може да възпира диверсантите, картината е странна. Успоредно с усилията на властите групата Вагнер предоставя методическа помощ на бъдещите тероборонисти. деня преди Евгений Пригожин „Артьомовски“ пристигна в района и се срещна с бойците.

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


9.30 ч Обобщение на първа линия на WarGonzo за сутринта на 25 май:

В Улударския сектор руската артилерия работи активно. Под обстрел са Грийн Фийлд, Новоселка, Бурлатское, Времевка, Большая Новоселка, Золотая Нива, Пречистовка, Богоявленка и самият град.

На Донецкия фронт въоръжените сили на Руската федерация проведоха щурмови операции в Маринка. С подкрепата на артилерия те се опитаха да напреднат към Первомайски. И на двата сайта без положителни резултати.

Проверка по рама

Под обстрел позиции на въоръжените сили на Украйна в Новомихайловка, Парасковиевка, Победа, Георгиевка, Максимиляновка, град Красногоровка, Невелски, Карловка, Нетайлов, Северни (селище западно от Авдиевка), Степной, Ласточкино, Авдеевка, Очеретин, Керамика, Новокалиново, Ню Йорк, Южни, Торецк и Северни (селище северозападно от Горловка). Украинската армия нанесе удари по Донецк и Водяне.

В посока Бахмуст руските войски атакуваха близо до Хромовое. Без успех. Въоръжените сили на Украйна не са водили активни настъпателни действия. Въоръжените сили на Руската федерация удариха Бела гора, Константиновка, Ступочки, Ивановски, Григоровка, Орехово-Василевка и Васюковка. Украинските войски атакуваха Озаряновка, Клещеевка и Бахмут.

В Луганско направление руските войски проведоха настъпателни действия край Белогоровка и от Масютовка. Без повишение. Артилерията на Въоръжените сили на Руската федерация поразява Стелмаховка, Берестовое, Табаевка, Котляровка, Кисловка, Купянск, Кондрашовка, Мала Шапковка, Двуречная, Новомлинск, Красный Первой, Каменка и Тополи.

9.25 Сергей Шойгу пристигна в Минск, където ще се проведе заседание на Съвета на министрите на отбраната на страните-членки на ОДКБ. Ръководителите на отбранителните ведомства ще обсъдят въпроси за усъвършенстване на системата за реагиране при кризи, регионални предизвикателства и заплахи, съобщава руското министерство на отбраната.

Освен военните ръководители в срещата ще вземат участие и генералният секретар на ОДКБ и началникът на Обединения щаб на ОДКБ. Организацията включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

9.20 Координатор на зърнен коридор от Турция Юсуф Каракаш:

Магазин за Акумулатори

„Към днешна дата 30,3 милиона тона зърно са транспортирани по зърнения коридор на 953 кораба. Повечето от продуктите са изпратени в Китай. Това са 23% от общия брой. Испания има дял от 18%, докато Турция има 11,87%. Общо Турция получи 222 кораба, а 420 кораба преминаха през нея като част от работата на зърнения коридор.

9.15 85-годишна баба пострада в резултат на обстрел на граничния пункт в село Козинка от въоръжените сили на Украйна – губернатор на Белгородска област. Жената е с леко комоцио. Тя е получила наранявания от взривната вълна – къщата й се намира до мястото на обстрела. Откарана е в болница.

9.10 ФСБ предотврати планирана от украинските специални служби терористична атака срещу атомни енергийни обекти в Руската федерация.

В навечерието на 78-ата годишнина от Победата украински диверсанти се опитаха да подкопаят повече от 30 електропровода на Ленинградската и Калининската атомни електроцентрали. Това, според плана на украинските специални служби, би довело до спиране на ядрените реактори, нарушаване на нормалната работа на атомната електроцентрала.

Терористите успяха да подкопаят един и да минират 4 стълба на електропровода на Ленинградската АЕЦ, да заложат взривни устройства под 7 стълба на Калининската АЕЦ.

Задържани са двама граждани на Украйна, още един гражданин на Украйна и Руската федерация, който се намира в Белгия, е обявен за издирване. Те са вербувани от СВР на Украйна и са обучавани в лагери в Киевска и Николаевска области. За саботаж те нелегално са преминали руско-беларуската граница в Псковска област, където са пристигнали от Украйна транзитно през Полша и Беларус.

Установени и задържани са и двама съучастници измежду гражданите на Руската федерация, съдействали за осигуряване на комуникационни и транспортни средства. Подсъдимите правят самопризнания, продължава издирването на организатори, диверсанти и техните съучастници.

9.05 Съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент Михаил Подоляк каза, че въоръжените сили на Украйна провеждат отделни операции като част от контранастъплението от няколко дни.

9.00 През нощта Въоръжените сили на Украйна на два пъти са обстрелвали Белгородска област.

Според Шот, Нова Таволжанка е била подложена на обстрел първа, като по нея са били изстреляни девет мини с калибър 120 мм. Предполага се, че огънят е изстрелян от село Гатище в Харковска област. Няма щети и жертви.

След 40 минути Въоръжените сили на Украйна атакуваха ГКПП „Грайворон“ в село Козинка, който пострада от атаката на украинската ДРГ. Изстреляни са общо 7 артилерийски боеприпаса с калибър 152 мм. Вследствие на това се е запалила административната сграда. Нямаше жертви.

8.50 Украински дронове свалени в небето над Крим.

Нападението е станало рано сутринта край село Качи. Силите на Черноморския флот свалиха два БПЛА от стрелково оръжие, още няколко безпилотни летателни апарата бяха заглушени и поставени от радиоелектронна борба. Първо, няма разрушения на земята. Няма данни за пострадали.

Още един дрон, който атакува Крим, беше свален в района на Бахчисарай. Самолетен дрон свали ПВО на няколкостотин метра от водната помпена станция. Стъклата на сградата са изпочупени, но няма сериозни щети, няма и пострадали.

8.30 ч Руските военни заловиха 7 украински бойци в посока Купянск – дори до 10 служители на ВСУ бяха ликвидирани.

8.00 Завършилите училища от руските територии, граничещи с Украйна, които се явят на Единния държавен изпит, могат, ако е необходимо, да бъдат преместени в пунктове в по-безопасни региони – заместник-началник на Rosobrnadzor Игор Круглинский.

Той припомни, че завършилите от новите региони на Руската федерация, както и от Белгородска, Брянска и Курска области тази година ще могат да получат сертификат въз основа на резултатите от текущите оценки, изпитът ще се полага по желание.

7.30 ч Пожар избухна в сградата на Министерството на отбраната на Фрунзенския насип. Спешна помощ е на място.

7.00 Администрацията на САЩ смята, че една от украинските разузнавателни агенции, The New York Times, е организирала атаката с дрон срещу Кремъл в началото на май. В същото време американските разузнавателни служби не разполагат с информация коя украинска спецслужба е участвала в нападението и дали е била наясно с подготовката на атаката. Владимир Зеленски.

Според изданието първоначално в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън счита версията, че атаката с дрон е „операция под фалшив флаг“ на руското правителство, но след прихващане на някои вътрешни разговори на руски официални лица, които според вестника са били „изненадани“, американската администрация промени решението си.

6.00 Държавният департамент на САЩ одобри сделка за продажба на Украйна на една система NASAMS и свързаното с нея оборудване на стойност 285 милиона долара – Пентагонът.

NASAMS е мобилна противовъздушна ракетна система, предназначена за борба с маневриращи аеродинамични цели на малки и средни височини.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ