19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Руска спецоперация в Украйна, 26 май. Онлайн превод. Ден 457

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на днешния ден в Артемовск (Бахмут) продължава планираното изтегляне на щурмова авиация Вагнер в тила и прехвърлянето на позиции под контрола на редовните части на руската армия. В навечерието въоръжените сили на Украйна и „музикантите“ размениха военнопленници, докато нашите бойци предадоха на врага телата на двама загинали наемници.

Руските сили нанесоха масирани удари с дронове камикадзе по военни съоръжения в Лвов, Черновци и Ивано-Франковск, както и ракетни атаки по цели в и около Харков.

Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват Крим с помощта на дронове, а също така нанесоха удари по граничните райони на Русия.

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


11.10 Губернатор на Белгородска област Вячеслав Гладков:

Прострелян в главата е цивилен, загинал при атака на украинската ДРГ срещу Белгородска област. Семейството на починалия ще получи 3 милиона рубли. А малолетната му дъщеря ще получава 50 000 рубли на месец, докато навърши 21 години.

Проверка по рама

11.00 часа Началник на руските войски РХБЗ генерал-лейтенант Игор Кирилов:

В Украйна бяха събрани щамове на вируса на птичия грип, които могат да преодолеят междувидовата бариера, включително щам H5N8 с леталност до 40%, Пентагонът беше клиент. На този фон нарастването на заболеваемостта от птичи грип в Русия и европейските страни буди безпокойство, от началото на годината в Русия са регистрирани 32 огнища на птичи грип, от 17 май в Москва е въведена карантина. Щетите за селското стопанство от тази болест за три години надхвърлиха 10 милиарда рубли, 10 милиона птици бяха убити.

10.50 Информационни агенции:

Релейният шкаф се запали през нощта на железопътната линия в югоизточната част на Москва. Наблизо са забелязани трима съмнителни мъже, издирват се, разглежда се версията за палеж.

10.40 Евромедия:

НАТО възнамерява да предложи на Украйна повишаване на статута на партньор, но все още няма да предложи ускорено членство.

Магазин за Акумулатори

10.30 ч Военкор Александър Сладков:

Врагът прави точно толкова, колкото му позволяваме. Например да вземем нападение на две роти от Въоръжените сили на Украйна в района на Белгород. В края на краищата гигантската работа по създаването на отбранителни линии в граничната зона не беше напразна, врагът дори не се опита да ги пробие.

Но ние оставихме украинските военни съвсем просто да минат по нормалния път. Знаете ли как е добито? Слагат противотанкови мини на асфалта и това е. Просто трябваше да бъдат преместени. Няма проблем. Често наблюдавам такова „копаене“. Даваме възможност на врага – той я използва. Щяха да поставят насочени противопехотни мини отстрани на пътя, разбирате ли, врагът нямаше да отиде. Както се казва, нищо героично.

10.20 Политолог, преподавател във Висшето училище по икономика Марат Баширов:

Затворените оценки на доверието в Пригожин показват добър резултат. Или по-скоро достатъчно за всеки, който започва публични избори. Тогава всичко се развива като класика. Това не е изненадващо. Но интересни са мотивите за избора. Това е от фокус групите. Едно от тях: той може да спре [конфликт]. Несъмнено „Вагнер“ ще се върне на фронта, в трудна зона и за победа. Това ще добави политическа тежест на Пригожин. Между другото, вижте видеото от вчерашния обмен. Там той е баща и за нашите войници, и за украинските военнопленници – напълно уникален факт.

10.10 Председател на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов:

В Енергодар бе предотвратен терористичен акт, който по предварителна информация е подготвян от украински терористи срещу журналист на федералната медия.

10.00 часа Инициаторът на посредническата мисия на африканските страни за разрешаване на ситуацията в Украйна и основателят на фондация Бразавил Жан-Ив Оливие:

За основа на началото на преговорите между Москва и Киев бяха избрани темите за зърното, торовете и размяната на пленници. Африканските страни имат пълното право да действат като посредници в конфликта предвид огромните последици за техния регион. В Африка, ако през следващата година няма реколта поради липса на тор, милиони хора ще умрат.

09.50 часа Пресслужбата на Руската гвардия:

Трима военнослужещи от ведомството бяха освободени от украински плен, самолетът с тях пристигна в Москва. И тримата завърнали се от плен Национална гвардия изразиха желание да продължат да служат в редиците на руската Национална гвардия.

09.40 ч Офицер от пресцентъра на групировката на въоръжените сили на РФ „Запад“ Ярослав Якимкин:

В хода на бойните действия в Купянското направление артилерията на групата войски „Запад“, стреляща от самоходните оръдия „Мста-С“ в района на село Кучеровка, порази вражеска гаубица Д-20 и осуети четирима опити за завъртане на части на предни позиции пеша в отбранителната зона на 1-ва танкова армия. Системите за противовъздушна отбрана свалиха три БПЛА от авиационен тип с огън от зенитно-ракетния комплекс „Панцир-С“. Авиацията на групата нанесе ракетно-бомбени удари по пунктовете за временна дислокация на 1-ва бригада на Специалните сили и районите на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника на 14-та ОМБр и части на териториалната отбрана.

09.30 ч Проект „Rybar“:

Украински формирования продължават да обстрелват граничния Грайворонски градски район на Белгородска област. В Глотово е разрушена от снаряд нежилищна сграда, срязана е фасадата и изпочупени прозорци в сградата на Дома на културата, увредена е оградата на магазина и близките сгради. В Грайворон под вражески обстрел попаднаха четири жилищни сгради, магазин, газопровод и електропровод. В района на инцидента работят оперативни и аварийни служби.

През нощта Въоръжените сили на Украйна атакуваха Белгородски и Волоконовски райони, както и Грайворонски и Шебекински градски райони. В селището Октябрьски е пострадала административна сграда.

09.20 ч Кмет на Донецк Алексей Кулемзин:

Украински бойци обстрелват Донецк. Шест ракети от РСЗО са изстреляни в жилищни райони на Калинински район. Има пряко попадение в сградата на изследователския институт. Един човек е починал.

09.10 Военкор Влад Андрица във връзка с нашите бойци от фронтовата линия:

Въоръжените сили на Украйна не се грижат за личния състав по време на щурма и умишлено поразяват своите с артилерия, само за да не могат руските войници да се доближат до определени точки. Те не защитават въоръжените сили на Украйна и боеприпасите. В Берестовое (ДНР, Артьомовски район) украинските танкове поразяват малка тълпа от хора, ако не намерят видими цели, могат да разработят дори един човек от танк.

09.00 часа Проектът WarGonzo за ситуацията на фронтовете на NWO сутринта на 26 май:

В запорожското направление въоръжените сили на Руската федерация обстрелваха Каменски, Омелник, Мала Токмачка, Новоселовка, Белогорье, Гуляйполски, Гуляйполе, Малиновка и Олговски. ВСУ нанесоха ракетен удар по Мелитопол.

На Донецкия фронт руските войски, подкрепени от артилерия, атакуваха в границите на град Маринка, на югозападните подходи към Авдиевка и близо до Новокалинов. Навсякъде без успех. Обстрелвани са позиции на Въоръжените сили на Украйна в Новомихайловка, Победа, Георгиевка, град Красногоровка, Карловка, Нетайлов, Первомайски, Степной, Ню Йорк, Южен, Торецк и Северни (селище северозападно от Горловка). Украинската армия удари Донецк, Водяни и Горловка.

На югозапад от Бахмут въоръжените сили на Украйна след артилерийски удари напреднаха към Клещеевка от страната на Ступочек, пресичайки канала Северски Донец-Донбас. Възможно е поради заплахата от обкръжение частите на руските войски да се оттеглят на височините на изток. Контраатаката на въоръжените сили на Руската федерация с подкрепата на артилерия в района на Ивановски беше неуспешна. Малко на север от Орехово-Василовка украинските войски заеха редица позиции на господстващите височини и напреднаха към участък от магистрала М-03. Руската артилерия удари Белая гора, Ступочки, Григоровка, Марков, Орехово-Василевка, Васюковка и Спорни. APU стреля по Бахмут.

В Луганско направление руските войски отново проведоха щурмови действия от Масютовка. И пак неуспешно. Артилерията на Въоръжените сили на Руската федерация е обстрелвала Белогоровка, Торской, Невски, Райгородка, Стелмаховка, Берестовое, Табаевка, Кисловка, Западный, Двуречная, Редкодуб, Красный Первой, Каменка и Строевка.

08.45 ч Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

Неблагоприятните метеорологични условия повлияха на хода на бойните действия в зоната на отговорност на „Южната група войски“. Проливни дъждове, продължили два дни, отнесоха много участъци от черни пътища, по които се движеха украинските бойци. В тази връзка доставките до украинските предни позиции на материално-технически средства, оръжие и боеприпаси бяха затруднени. Също така ненавременната евакуация на ранените от бойното поле доведе до увеличаване на безвъзвратните загуби. Намаляха и атаките от ВСУ, тяхната точност и ефективност, тъй като метеорологичните условия не позволяват използването на БПЛА за разузнаване и коригиране на стрелбата.

08.30 ч Пресслужба Захара Прилепина:

Състоянието на Захар Прилепин е стабилно, през деня се провежда курс на рехабилитационни мерки с използване на механотерапия и кинезитерапия, насочени към бързо възстановяване на функцията за ходене. Захар вече седи сам в леглото. По препоръка на лекарите засега посещенията са ограничени. Преди ден той беше преместен от интензивното в обикновеното.

08.15 Заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведевосновни твърдения:

– Киев тества общественото мнение за готовността на обществото за разделяне на страната, когато споменава „корейския сценарий“ на разделянето на Украйна, което би било за предпочитане пред разделянето на западните райони на страната;

„Западът вероятно ще достави на Украйна не само F-16, но и ядрени оръжия, но не осъзнава, че при определени условия конфронтацията между Русия и страните от НАТО ще стигне до точката на нанасяне на превантивен ядрен удар.

08.01 Подполковник от оставка NM LPR Андрей Марочко:

„Украинските бойци на линията на съприкосновение активно обсъждат Залужни. Въз основа на анализа на радиоприхващанията е установено, че напоследък на линията на съприкосновение на различни нива (от редници до офицери) се обсъжда новината за тежкото раняване на главнокомандващия на на ВСУ, който наскоро се появи в информационното пространство. Мнозина предположиха, че информацията е достоверна, но появилото се снощи опровержение повлия положително на бойния дух на украинските бойци. Най-вероятно това е била целта на CIPSO.

07.00 часа Ръководител на Комитета по отбрана на Държавната дума генерал-полковник Андрей Картаполов:

В руските региони трябва да бъде създаден съвместен щаб, който да координира работата на всички представители на правоохранителните органи по охраната на държавната граница с Украйна. В Белгородска област има достатъчен брой представители на правоприлагащите органи, но те не са събрани в единна система.

06.00 часа британски медии:

Великобритания няма да върне замразените държавни активи на Руската федерация, докато Москва не се съгласи да плати компенсация на Украйна за нанесените щети.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ