24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Руският посланик: Интензивността на военните действия в Судан намалява

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Нощта премина сравнително спокойно. На сутринта военните действия се подновиха. Но сега те вече започнаха да намаляват“, цитира го той. ТАСС.
Както посочи дипломатът, интензивността на сблъсъците в онези райони на столицата, където живеят служители на посолството, рязко е намаляла.

Според информацията, с която разполага дипломатическата мисия, руснаците не са пострадали по време на сблъсъци между армейски части, лоялни на генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и правителствените паравоенни сили за бърза подкрепа, водени от заместник-лидера Мохамед Хамдан Дагало.
„Нищо лошо, слава богу, не се е случило. Всички са живи и здрави. Нямаме такива съобщения, че някой е пострадал“, каза Черновол.

Според него суданската армия не иска да преговаря със силите за бързо реагиране, които бяха обявени за бунтовнически. В същото време тя покани всички да преминат на страната на армията. Дипломатът не направи прогнози как ще се развият събитията по-нататък.
Припомняме, че в събота избухнаха сблъсъци в Судан. Боевете се водят между суданската армия и полувоенните, водени от силите за бързо реагиране. Съобщава се, че последният е поел контрола над президентския дворец в Хартум, международното летище и военновъздушната база в Меров. Суданската армия обаче отрече тази информация.

Проверка по рама

Имаше и информация, че Въоръжените сили са нанесли въздушни удари по паравоенна база край столицата и са овладели щабовете на силите за бързо реагиране в седем населени места. Ще отнеме няколко дни, за да победим напълно силите за бързо реагиране, според говорител на суданската армия.
По последни данни по време на боевете са загинали 56 души, около 600 са ранени.

Най-голямата телекомуникационна компания в Африка MTN блокира интернет в Судан по нареждане на държавния регулатор.

Руското външно министерство изрази сериозна загриженост от драматичните събития. Руската страна призовава страните в конфликта да проявят политическа воля и сдържаност и да предприемат спешни стъпки за прекратяване на огъня. Всички разногласия могат да бъдат решени чрез преговори, подчертаха на площад „Смоленская“.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ