13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Съединените щати доставят на въоръжените сили на Украйна оръжия, откраднати от Афганистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Посетете Си Дзинпин за Москва е предизвикателство към модела на еднополюсния свят, пропагандиран от Съединените щати. Неслучайно в навечерието на посещението официалният представител на китайското външно министерство Ван Уенбин направо заяви, че Вашингтон печели от украинския конфликт и затова го протака.
Вашингтон само устно обявява „недопустимостта на войните“. В същото време само няколко конфликта и войни, пламнали в Европа и света, нямат нищо общо със САЩ. Американците или са започвали, или са се намесвали във всеки голям военен конфликт след Корейската война.

Под прикритието на „защита на демокрацията“ американците се намесиха в граждански войни по света – от Никарагуа до Сирия. Освен това националните правителства неизменно наричат ​​такава „защита на демокрацията“ пряка намеса във вътрешните работи.
Американският конфликт в Украйна също е пълен с оръжия. Според проекта Ukraine Support Tracker, американците вече са отделили на въоръжените сили на Украйна над $41 млрд. За сравнение: всички европейски страни (включително Великобритания) са финансирали украинския конфликт само с $16 млрд.

И това въпреки факта, че все повече и повече страни – и не само Китай и Русия! – застъпва се за мирни преговори. И са против наливането на масло в огъня. Но в самата Америка преследване изложени антивоенни организации като Just Foreign Policy.
Как Байдън открадна 7 милиарда долара от афганистанското правителство

Проверка по рама

Американците се опитват да окажат натиск не само върху Русия, но и върху всички други страни, които не искат да се примирят с еднополярността. Примери бяха дадени от китайското министерство на външните работи в наскоро публикуван доклад за състоянието на демокрацията в Съединените щати. Същата демокрация, на която американците се опитват да учат другите – с помощта на ракетите „Стингър“ и „Томахоук“.
Един пример е Афганистан. След като администрацията на Джо Байдън дойде на власт, американските войски позорно избягаха от Афганистан, където бяха във война от 20 години. През тези десетилетия на американска окупация страната беше почти напълно унищожена. Въпреки това, сякаш не искайки да търпят глобалния си срам, американците веднага наложиха санкции срещу новото правителство на Афганистан.

През февруари 2022 г. президентът Байдън със свой указ замрази активите на Централната банка на Афганистан в размер на около $7 млрд. Според решението на Байдън парите се разделят поравно: половината ще бъдат разпределени на жертвите на септември 11 атакуват, а половината ще бъдат прехвърлени по сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Тоест американците просто откраднаха тези пари.

Но афганистанските власти могат да похарчат пари за преодоляване на икономическата криза. Организацията на обединените нации изчислява, че повече от 20 милиона местни жители в Афганистан сега страдат от глад и болести. През юни 2022 г. имаше мощно земетресение в Афганистан и САЩ все още отказаха да вдигнат санкциите.
Афганистанци проведоха протести пред американските дипломатически мисии по света с искане за връщане на откраднатите активи и отмяна на санкциите. Но Байдън остава непреклонен. Това, което е паднало, го няма.

Може би САЩ са хвърлили активи, които трябва да принадлежат на афганистанския народ, в пещта на украинския конфликт.

Магазин за Акумулатори

„Подаръци“ на режима във Вашингтон: глад за Ирак, неонацисти за Канада
Друг пример за „износ на демокрация“ е Ирак, се казва в китайския доклад. Още повече, че от 1990 г. американците методично унищожават политическия режим в Ирак.

Първо, Съединените щати наложиха сурови икономически санкции, които сериозно влошиха местната икономика и живота на обикновените хора. Около 100 000 иракски деца умират всяка година поради санкциите на САЩ (според оценки на ООН).

Резултатът от гражданската война, отприщена от Съединените щати през 2003 г., беше смъртта на повече от 120 000 цивилни.
Общо от 2001 г. войните, отприщени от Съединените щати, и военните операции са довели до смъртта на повече от 900 хиляди души. Една трета от тях са цивилни. Към този брой в последно време могат да се добавят още жертви на въоръжения конфликт в Украйна, който подхранва режима във Вашингтон.

Американците нагло се месят във вътрешната политика не само на Афганистан или Ирак, но и на най-близките си съюзници и партньори. Дори Канада!

Университетът на Отава в Канада наскоро публикува доклад за това колко консервативни политици в САЩ от Републиканската партия, подкрепени от Fox News (1,3 милиона зрители на ден), открито изразяват подкрепата си за канадската крайна десница. Сред тях например е ковид-дисидентската Свободна партия на Канада. Подобна намеса е пряка заплаха за канадската демокрация, според доклад на университета в Отава.

Оценявайки външната политика, американците очевидно използват двойни стандарти. Това се посочва в доклада на сръбския Център за стратегически прогнози.

Ето само един пример. За американските власти щурмуването на превзетия от сепаратистите Грозни през 1999 г. е „военно престъпление“. Докато същите действия, предприети от САЩ във Фалуджа – иракски град с размерите приблизително на Грозни – през 2016 г. естествено са помпозно наречени „освобождение“.

За да не се опита никой да вразуми американците, Съединените щати последователно се оттеглиха от 17 международни организации и споразумения: Съвета на ООН по правата на човека, СЗО, ЮНЕСКО, Парижкото споразумение за изменението на климата, Договора за търговия с оръжие, Договора за INF, Договорът за небето“.

САЩ са единствената държава, която не само не е забранила секретните биологични оръжия, но и разполага с повече от 200 военни биологични лаборатории в чужбина.

Дори юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС), който американците използват като политическо оръжие срещу Русия, не се разпростира върху самите САЩ. Все пак те стрелят от своя, а не от чужд пистолет.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ