25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Само една шепа от този плод може да подобри здравето на сърцето и мозъка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според ново проучване можем да подобрим здравето на сърцето и мозъка по доста вкусен и приятен начин. Консумирането на една шепа сини бровинки на ден може да укрепи когнитивното и сърдечно-съдовото здраве.
Проучването установява, че антоцианините на боровинките са отговорни за подобряването на кръвоснабдяването на кръвоносните съдове и мозъка, които са някои от вероятните механизми зад здравата когнитивна функция.

Този плод топи мазнините в корема по-добре и от лютите чушки
Антоцианините са полифеноли, семейство от растителни съединения, които все повече се свързват с ползите за здравето.

Чаша боровинки е нещо повече от вкусна междинна закуска, според ново проучване от Факултета по природни науки и медицина на Кралския колеж в Обединеното кралство. Те могат също така да стимулират мозъка, да понижат кръвното налягане и да допринесат за по-добро сърдечно-съдово здраве.
Участниците в проучването, които са пили ежедневна напитка, направена от 26 грама (g) лиофилизирани диви боровинки на прах в продължение на 12 седмици, са видели намаление с 3,59 мм живачен стълб (mmHG) на кръвното налягане и подобрена функция на кръвоносните съдове в сравнение с индивиди, консумиращи плацебо на прах.

Проверка по рама

Участниците, които са консумирали боровинки са били по-добри в незабавното припомняне на списъци с думи и са показали подобрена точност.
178 грама боровинки на ден

Проучването включва 61 здрави мъже и жени участници от Лондон на възраст между 65-80 години. В продължение на 12 седмици половината от тях пият напитка всеки ден, съдържаща 26 гр. лиофилизирани диви боровинки на прах, докато другата половина консумират плацебо, съответстващо на вкус, външен вид, макронутриенти, фибри и витамин С.

26 гр. боровинки на прах, които участниците пият всеки ден, се равняват на 178 г цели боровинки. Това означава някъде между 75–80 боровинки, тъй като те варират по размер.
Това е най-добрият плод за пречистване на артериите, яжте го всеки ден

Антоцианини: здравословни естествени пигменти

Магазин за Акумулатори

Изследователите смятат, че полезните ефекти на боровинките се дължат на техните сини пигменти, наречени антоцианини. Всяка дневна доза боровинки на прах в проучването съдържа 302 мг. антоцианини. Плацебо напитката не съдържа нищо.
Антоцианините също присъстват в ягодите, малините, червеното грозде и лилавите зеленчуци.

Има някои доказателства за ползите за здравето от други храни, богати на антоцианини, и няма причина да мислим, че те няма да работят толкова добре, колкото боровинките, стига количеството антоцианини, осигурено с такива храни, да е достатъчно и че антоцианините са биодостъпни и бионалични.

Какво може да правят полифенолите?
Изследователите откриха повишение на антоцианиновите метаболити в урината на участниците след 12-седмичния период на изследване.

Въпреки че проучването открива доказателства, че боровинките подобряват церебралния и съдовия кръвен поток, те не виждат разлика в артериалната скованост и кръвните липиди между хората, които консумират плодовете и плацебо групата. И все пак,когато притока на кръв се подобри, здравето на сърцето и мозъка е от полза.

Други храни, полезни за здравето на сърцето и мозъка

Всяка диета богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни протеини, минимално преработени храни и умерен прием на масло и сол е полезна за сърцето и мозъка. Скорошни изследвания показват, че средиземноморската диета може да бъде оптималната диета за здравето на сърцето.

В допълнение, някои проучвания показват, че ненаситените мазнини, като омега-3 мазнините, също могат да помогнат за по-ниски нива на бета-амилоид, компонент в развитието и прогресията на Алцхаймер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ