19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Само в Narod.bg: Външният министър сменен по заповед на САЩ, щял да ни връща в руска орбита

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Искането за смяната на служебния външен министър Стефан Радев е внесено „по спешност” в президенството в 22,30 часа в понеделник заради опасения на посолството на САЩ, че България се връща в руска орбита, докладва перфектно запознат с драмите източник на Narod.bg от кабинета.

„Премиерът входира искането за смяна в 22,30 часа, представете си какъв е бил зорът за нов дипломат №1. От колеги на „Дондуков” №2 зная, че държавният глава Румен Радев е бил подложен на жестока преса да склони за смяната на Стефан Димитров с бившия МВнР шеф Даниел Митов. Малко преди това от Министерския съвет анонсираха смяната пред медиите.

Фактори от посолството на САЩ буквално са заплашили Румен Радев, че ако не подпише указа в спешен порядък, веднага след изборите на 9 юни ще започне процедура по импийчмънт”, категоричен е източникът на Narod.bg.

Затова и по върха на държавното управление предполагат, че смяната на МВнР министъра ще стане с указ на президента до броени часове.

Причината за рокадата бил страхът на Посолството, че Стефан Димитров ще започне да прокарва проруска политика и щял тотално да обърне посоката на българската дипломация в угода на Москва и ущърб на Украйна. Не е ясно доколко страховете на американците, че може да се изплъзнем от зоната им на влияние, са оправдани, призна политикът пред Narod.bg.

Проверка по рама

Официалните мотиви за смяната са доста бля-бля – според премиера Димитър Главчев поводът е „необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга”. В краткото съобщение няма повече подробности, а Главчев и самият Димитров не са коментирали новината.

Вицепрезидентът Илияна Йотова скочи в защита на служебния външен министър като обяви, че познава Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати.

„Той е бил на работа и в Германия, сега е в Черна гора, много инициативен, с много добри позиции. Не зная какво точно се е пречупило във виждането на господин Главчев по този въпрос и защо той си го е променил за ден и половина. Нямам отговор на този въпрос, затова казвам, че той дължи тези отговори на всички нас”, допълни вицепрезидентът.

Narod.bg уточнява, че брат му Георги Димитров е бил секретар по външна политика на президента Георги Първанов.

Материалът Само в Narod.bg: Външният министър сменен по заповед на САЩ, щял да ни връща в руска орбита е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ