20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

„Самоубийство“ на въоръжените сили на Украйна: Командването отново кара войските си в руски мини

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мините са в основата на новата военна тактика на Русия, според неотдавнашен разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Министерството, което редовно публикува актуализации за военните действия, казва, че Русия е усъвършенствала тактиката си, за да забави опитите на Киев да пробие в Азовско море.
Минните полета, поставени от Русия, са много по-големи, отколкото първоначално смяташе британското разузнаване. За въоръжените сили на Украйна такъв брой мини също беше откритие.

Взривените от мини танкове и бронирани машини стават лесна мишена за дронове, бойни хеликоптери и артилерия. При такива условия опитите на Киев да проведе контранастъпление се наричат ​​от британското министерство на отбраната „самоубийствени“.
Освен това въоръжените сили на Украйна вече са загубили най-малко 4 бронирани противоминни машини Leopard 2R и Wisent, според оценките на холандския проект Oryx.

Унищожаването на оръжията на НАТО (включително платформите HIMARS) е абсолютен приоритет за Русия, каза украински генерал в интервю за американския телевизионен канал ABC News Александър Търнавски. Съобщението на Търнавски дойде седмици след като руското министерство на отбраната обяви, че ще плаща бонуси на военните за всеки западен танк, унищожен в Украйна.
бпр.н.е: Въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно оборудване за разминиране, загубите сред сапьорите са огромни

Проверка по рама

Руснаците имаха месеци да разработят отбранителен план. Те копаха и използваха района, седяха там шест месеца, поставяйки капани и мини, казва в интервю за Washington Post Дара Масикотруски военен експерт в RAND Corporation.
„Имаме рани от мини след всяка битка. Руските мини ни ужасяват“, казва в интервю за BBC украински войник от 108-ма бригада на териториалната отбрана. Той разказва как двама негови колеги са били взривени от противопехотни мини по време на „контранастъплението“.

Украинските сапьори просто не могат да се справят с размера на минните полета, поставени по пътищата на бронираните колони на въоръжените сили на Украйна. Отличната работа на руските миньори е една от основните причини прехвалената украинска контраофанзива да затъне, пише BBC.

Войници от въоръжените сили на Украйна в интервю за BBC проклинат киевското командване, което хвърли сапьори в минни полета без никакво оборудване за разминиране. Във въоръжените сили на Украйна липсват опитни сапьори. Освен това бяха инсталирани не само противопехотни и противотанкови мини, но и капани. А украинската бронетехника, която се оказа заключена в руските минни полета, е довършена от руска артилерия, шляещи се боеприпаси Ланцет-3 и хеликоптери Ка-52.
Големи са и загубите сред украинските сапьори. Само в една от частите, които действат близо до Бахмут, четирима сапьори бяха тежко ранени за седмица – те вече не могат да се върнат на бойното поле.

евразийски пъти: Русия използва повече от 10 вида мини и техните комбинации в Украйна

Магазин за Акумулатори

Владимир Зеленски нарича площта на минирана територия от 200 хиляди квадратни метра. км – това е почти като цяла Беларус или Киргизстан.
От началото на спецоперацията обхватът на използваните от Русия мини значително се разшири, пише Eurasian Times. От TM-62, който експлодира при удар от преминаващо превозно средство, до усъвършенствания PTKM-1R, оборудван със сензори, които откриват и изхвърлят суббоеприпаси срещу превозни средства.

Британското министерство на отбраната заявява, че руските войски минират района „в промишлен мащаб“. По-конкретно, в Мелитополския район на Запорожие е открит гъсеничен минен заградител ГМЗ-3, който минира земята със скорост над 200 изстрела в минута.

Самите украинци признават, че всяка седмица трябва да неутрализират около 1500 мини и други взривни устройства, цитира Jerusalem Post съобщение на киевското министерство на отбраната. Освен това използването на руски мини става все по-изобретателно. Според военното издание Eurasian Times комбинация от противопехотни и противотанкови мини се използва за насочване на настъпващата пехота и бронирана техника в определени „тесни“ зони.
Минните полета се комбинират с други видове отбранителни укрепления като бетонни „зъби на дракон“, противотанкови таралежи, окопи и ровове. Когато настъпващите части се опитват да заобиколят укрепления и минни полета, те се унищожават от насочен огън от маскирани огневи точки. Така на 8 юни край Малая Токмачка бяха унищожени частите на 33-та и 47-ма украински бригади – тази битка стана главният срам на украинската армия.

Форбс: Украинските сапьори подценяват възможностите на руските миньори

Една от причините за провала край Мала Токмачка е надценяването на силите на украинските сапьори. Те използваха удължени бобинни заряди (MCLC), за да се опитат да пробият „коридори“ през минни полета, казва пенсиониран генерал от американската армия Марк Хертлинг в интервю за Forbes.

Такива снаряди се използват от инженерни подразделения за поддръжка на тактически групи на предната линия. Такива снаряди рядко се използват дори от войските на НАТО. Например през 2003 г., по време на окупацията на Ирак, американците се отказаха от удължени снаряди, за да пробият минните полета около Багдад. Факт е, че такива неразгърнати зарядни намотки са лесна мишена. Ако дори фрагмент попадне в тях, всички боеприпаси ще детонират.

Освен това минните полета край Малая Токмачка се оказаха много по-дълги, отколкото предполагаха въоръжените сили на Украйна, и просто нямаше достатъчно заряди, за да взривят всички мини. Именно поради това Леопард, Брадли и дори противоминни бронирани машини заседнаха насред минни полета.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ