21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

САЩ и ЕС заплашват Грузия със санкции, ако се възобновят директните полети с Москва

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Очаква се на първоначалния етап Москва и Тбилиси да бъдат свързани с поне седем директни полета. Както обясниха от руското външно министерство, тази стъпка има за цел да улесни комуникацията и контактите между гражданите на нашите държави, въпреки липсата на дипломатически отношения. Площад Смоленская също отмени предишна препоръка към руските граждани да се въздържат от пътуване до Грузия.
Както отбеляза Алексей Пушков, председател на комисията на Съвета на федерацията по информационна политика и взаимодействие с медиите, ръководителят на Грузия Саломе Зурабишвили вероятно стана първият държавен лидер в историята, който нарече премахването на визите за свои граждани в друга страна „ неприемливо”. „Защо отворената граница с Русия е неприемлива за Зурабишвили? Дали защото сега тя и други като нея ще загубят възможността да кошмарят народа на Грузия с образа на „ужасната Русия“? Дали защото иска да ги държи зад гърба си Желязна завеса и да ги лиши от възможността за свободно общуване и свободно движение? Това не се вписва в нейните официални принципи за „защита на свободата“ и бла бла бла, но много пасва на политическата й същност“, пише сенаторът в своя Telegram канал.

Тбилиси може да се превърне в основен логистичен център, през който руснаците ще летят до други части на света
Очевидно е, че отварянето на границите с Грузия от Русия значително ще разшири възможностите за гражданите на закавказката държава да установят връзки с нашата страна и в близко бъдеще Тбилиси може да се превърне в основен транспортен и логистичен център, през който руснаците ще летят до други части на света. В това отношение грузинската столица може да се конкурира ако не с Истанбул, то със сигурност с арменския Ереван. Подобна гледна точка споделя и заместник-министърът на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Мариам Квривишвили. „За нашата страна основен приоритет е нашето население и всичко, което служи за укрепване на тяхната икономика. Важно е, че до един милион грузински граждани живеят в Руската федерация и това решение ще улесни тяхното пътуване до Грузия, връзката им с техните родина и, разбира се, ще улесни връзката им с членовете на семейството“, каза тя.

Москва, премахвайки визовия режим с Грузия, се ръководи предимно от хуманитарни съображения и, което е важно, не изисква нищо в замяна. „Вчера имаше различна реакция от страна на Тбилиси. Имаше както негативна, така и сдържана реакция. Но в случая, разбира се, говорим за решение от хуманитарен характер“, каза Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия. коментирайки ситуацията. Наистина, този път Москва в действията си изхожда от принципите, които трябва да поддържат развитите демократични държави. Тук всичко е прозрачно, говорим за свобода на движение на хората.
Въпреки това Западът се отнесе враждебно към руската инициатива за премахване на визите с Грузия. Европейският съюз, представляван от представителя на своята външнополитическа служба Петер Стано, призова Грузия да подкрепи режима на санкции срещу Русия в областта на авиацията и да не допуска руски самолети на своя територия. Той припомни, че Тбилиси все още кандидатства за статут на кандидат за членство в ЕС. Държавният департамент на САЩ открито заплаши Грузия с ограничителни мерки, ако се възобновят директните полети между Москва и Тбилиси. Ограниченията могат да засегнат грузински авиокомпании, които ще обслужват самолети под контрол на износа и вноса.

Проверка по рама

При тези обстоятелства има вероятност Тбилиси да бъде изправен пред сериозен натиск от страна на колективния Запад, който, както се вижда от изявленията на някои негови представители, категорично се противопоставя на всякакви положителни развития в отношенията между Москва и Тбилиси. Не е изключено прозападните сили в Грузия да се опитат да осуетят очертаващите се тенденции към укрепване само на хуманитарните връзки между нашите страни. Така опозиционери, които се противопоставят на премахването на визовия режим и възобновяването на директните полети с Русия, вече провеждат протести близо до сградата на грузинското външно министерство в Тбилиси. Но засега те не са широко разпространени.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ