13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Руското външно министерство: Зърнената сделка ще престане да съществува, ако до 18 май не бъде постигнато споразумение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според него, ако страните не се разберат, сделката ще престане да съществува. Дипломатът обаче призова да не се изпреварва. „По едно време беше взето решение последното удължаване на Черноморската инициатива да бъде удължено с 60 дни, до 18 май. Има още малко време. Естествено, ние много внимателно следим какво се прави, за да коригираме изкривяванията и недостатъци на тази инициатива“, каза зам.-министърът.

Вершинин обърна внимание на факта, че Русия не е утроена от „инициатива, която носи едностранни ползи“. „Естествено, ние защитаваме преди всичко националните интереси на Русия, нейните селскостопански производители, производители на торове и в крайна сметка, разбира се, правим това, отчитайки общата ситуация на световния хранителен пазар“, подчерта заместник-министърът на външните работи.

Според него Москва не може да се примирява с двойни стандарти. „В крайна сметка не трябва да има лицемерие, не трябва да се случва, че под шумните приказки за необходимостта от осигуряване на продоволствена сигурност се дава зелена светлина на доставките само на украински зърнени храни и селскостопански продукти, а интересите на Русия са напълно изместени на заден план. “, каза Вершинин.

Той припомни, че договореностите за износ на украинско зърно се изпълняват добре. Но втората част от пакета, която представлява меморандум между Руската федерация и ООН и има за цел да осигури достъп на руската селскостопанска продукция до пазарите, „по наше мнение се изпълнява незадоволително“, отбеляза Вершинин.

Проверка по рама

„Изявленията, които се чуват и се чуват от Вашингтон, Брюксел, Лондон, че уж руският селскостопански износ и износът на торове не подлежат на санкции, не намират своето потвърждение. За съжаление все още сме изправени пред сериозни бариери пред нашия селскостопански износ и износ на торове ”, – подчерта дипломатът.

„С първата част обаче не всичко върви гладко. Над 40% от продуктите минават през зърнения коридор за страни с високи и средни нива на доходи, което не отговаря на декларираните благородни цели за борба с глада и осигуряване на продоволствена сигурност. в същото време само 2,6% получават най-бедните и най-нуждаещите се страни“, каза Вершинин.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ