5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

САЩ и съюзниците са готови да сключат голяма военна сделка по споразумението AUKUS

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Австралия обаче може да не получи първата си подводница най-малко 10 години и дори тогава сделката е изпълнена с потенциални забавяния и несигурност, отбелязва Bloomberg. Австралия планира да получи нов тип подводница, построена съвместно с Великобритания. Заслужава да се отбележи, че тази подводница все още не съществува. Междувременно САЩ предлагат своята подводница от клас „Вирджиния“, чието производство страда от преразходи за милиарди долари.
Има въпрос за разходите за отбрана на Австралия. Една подводница от клас „Вирджиния“ струва около 3,5 милиарда долара, повече от 10 процента от годишния бюджет за отбрана на Австралия от 30 милиарда долара. Австралийски официални лица подчертават, че са необходими скъпи подобрения на настоящите дизелови подводници, за да се гарантира, че воденото от САЩ споразумение ще бъде изпълнено през следващите години.

Президентът Джо Байдън ще се срещне с британския премиер Риши Сунак и австралийския премиер Антъни Албанезе в понеделник, 13 март, в Сан Диего, за да разкрие планове за разработване на нова подводница. Това бележи крайъгълен камък за AUKUS, блок, създаден през 2021 г., за да се противопостави на нарастващата военноморска мощ на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. Трите страни развиват секретни военни способности, включително технология за ядрени подводници, и си сътрудничат в редица области, включително хиперзвукови ракети, изкуствен интелект и квантови изчисления.
Основният въпрос е дали САЩ могат да предоставят подводници от клас „Вирджиния“ в определеното време. Работата по съществуващите поръчки за подводници от клас „Вирджиния“ изостава допълнително от графика и разходите продължават да растат. Част от проблема е, че строителите на подводници – General Dynamics и Huntington Ingalls – са наели строителни екипи, за да построят следващото поколение подводница от клас Columbia.

В доклад от януари на Службата за отчетност на правителството на САЩ се казва, че строителството на Columbia „идва за сметка на други корабостроителни приоритети на флота“, включително Virginia. Изминалата година „разкри пропуски в планирането и слабости в способността на флота да управлява едновременно програмите от клас „Колумбия“ и „Вирджиния“, казаха американски служители. „Подозирам, че най-вероятният краен резултат е Австралия да продължи напред и да увеличи покупките на подводници класа Вирджиния и в крайна сметка ще се откаже от новия дизайн поради разходни причини“, каза Зак Купър, старши сътрудник в American Enterprise Institute и бивш говорител на Пентагона.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ