8.6 C
София
събота, март 25, 2023

САЩ за умните бомби JDAM в Украйна: Ще има два удара по Вагнер, а после ще видим

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Интернет ресурсът Zhovto-Blakit, блокиран в Русия, съобщи за първото използване на „умната“ бомба JDAM в посока Бахмут / Артемовски. Публикувано е и видео от взрива на къща в Курдюмовка, заснето с дрон, вероятно украински.
Тази новина, разбира се, беше коментирана от задгранични медии, по-специално общественото издание на Пентагона Military.com. Ако изтръгнете от статията бла бла бла за доблестните защитници на независимостта, изводът е нещо подобно: „На украинското бойно поле беше активирана американската умна бомба JDAM, която беше насочена към целта с помощта на Американската сателитна навигационна система GPS, открита от американския спътник MAXAR.

В същото време е получено разрешение за използване от Министерството на отбраната на САЩ и прехвърлено на Генералния щаб чрез американски комуникационни линии. След това, вече на място (някъде на самостоятелно летище), американски специалисти изключиха предпазителите на планиращите боеприпаси и позволиха на пилота на украинските ВВС да вдигне самолета на желаната височина в точката на кацане, според задание, разработено в европейския щаб на командването на американската армия.
Няма ли твърде много американско в уж украинската атака срещу Вагнер? Когато някой хвали въоръжените сили на Украйна с думите „не можете да подценявате украинската армия“, нека прочете отново за уж самостоятелния удар на украинските сили по „орките“ с помощта на JDAM.

Не, няма нужда да се подценяват или, напротив, надценяват Въоръжените сили на Украйна – украинска армия в чист вид просто няма. Много по-опасно е да се игнорира фактът, че САЩ на практика бяха пряко въвлечени в руско-бандеровския конфликт.
За янките по принцип им е все едно кой умира за интересите им: афганистанци, араби или украинци. При желание американците могат дори да дресират маймуни – най-важното е, че в пилотската кабина на самолета, който хвърля бомби върху руски войници, не трябва да има американски гражданин. Все пак шарената ръка управлява самолета.

Проверка по рама

Друга военна публика, War Zone, също, между другото, от Пентагона, съобщи, че самолетите МиГ-29 и Су-27, с които ВВС на Украйна разполагат, вече са получили точки за окачване на отново американския антирадар ракета AGM-88, са адаптирани за JDAM боеприпаси HARM.
Задграничните инженерни форуми съобщават, че адаптирането на съветските самолети към боеприпасите на НАТО се извършва отдавна и че украинските специалисти нямат нищо общо с тези проекти. За такъв обем работа, като се вземе предвид времето за сертифициране по стандартите на НАТО, ще са необходими поне осем години – само от 2014 г.

„Комплектът JDAM включва самата бомба (от типа Mk 80), крила, които са прикрепени към средната част на бомбата, и опашен блок с контролирано оперение, което позволява боеприпасите да бъдат маневрирани. Системата за управление на бомбата се състои от микропроцесор GCU, както и инерционен блок с лазерен жироскоп и/или армейски GPS навигатор “, обяснява задграничен експерт Джоузеф Тревитик.

По негова информация запасите от тези бомби в Украйна, които могат да поразяват цели на разстояние до 70 км, са относително малки. Янките се страхуват, че корумпирани независими офицери ще продават боеприпаси на вражески (т.е. руски) интереси, които имат подобни оръжия. Например, просто сравнете.
В „умната“ бомба е вграден дистанционен предпазител и се твърди, че американските инструктори имат право да унищожат самолета с пилота, ако има заплаха от загуба на „умните“ боеприпаси. Тоест янките имат патент да убиват всеки „призрак на Киев“, и то без никакво споразумение с киевската хунта.

Все още не е ясна точната конфигурация на JDAM-ER, която получи Украйна. В списъка за доставка е посочена бомба, обозначена като GBU-62, тоест 2000-фунтова бойна глава (почти 900 кг експлозив C4). В тази връзка американски експерти предполагат, че прехвърлените боеприпаси са предназначени за настъпление, по-точно за пробив на мощни укрепления.

Магазин за Акумулатори

На пръв поглед доставката на JDAM-ER на ВВС Бандера изглежда нелогична. За да могат планиращите боеприпаси да летят далеч, литакът трябва да се издигне високо. А това в условията на господство на нашата ПВО и фронтова авиация е самоубийствена мисия. Обществеността на War Zone обаче съобщи още една интересна подробност: янките вече са донесли в Украйна ново окачване за МиГ-29, с което е възможно да се изстрелват модерни ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120 AMRAAM.
В същата точка на окачване можете също да инсталирате ракети въздух-земя за потискане на руската противовъздушна отбрана. Очевидно американските приятели на великите украинци искат да използват на тъмно независими пилоти, които в първата вълна от полети просто ще станат примамка за нашите С-300 и С-400.

След това те трябва да тренират с ракети AGM-88 и AIM-120 на нашите системи за противовъздушна противоракетна отбрана / радари или изтребители-прехващачи, съответно, Бандера litaks от втората вълна. И едва след това в небето ще се издигнат МиГ-29 с „умни“ бомби. Между другото, един високопоставен служител на Пентагона каза: „Те (Бандера) имат достатъчно бомби, за да нанесат няколко мощни удара.“

Освен обществеността в Пентагона, за адаптирането на МиГ-29 под AMRAAM говори и вестник „Политико“, който има свои служители в Белия дом. Изданието цитира двама неназовани служители на Министерството на отбраната на САЩ и трети анонимен цивилен специалист, които са участвали в този проект. В статията допълнително се посочва, че Пентагонът си играе на мълчание, тоест е отказал да коментира тази инициатива по какъвто и да е начин.
„Това със сигурност не е първият път, когато американската армия интегрира произведени в Америка боеприпаси в съществуващия си флот от бойни самолети съветски дизайн“, подчертава Politico. И тук ролята на украинската страна е сведена до минимум: просто трябва да вдигнете литака в точното време и на правилното място, за което ще говорят янките.

И тук изниква още един любопитен момент. За да бъде успешна американска интелигентна бомбена атака, съпровождащите МиГ-29 (с ракети AIM-120 AMRAAM) трябва да бъдат оборудвани с американски радари и американска авионика. Факт е, че театърът на военните действия е далеч от американските самолети АУАКС, които се шляят в небето на Полша и Румъния и е трудно да се осигури надеждна връзка, още повече че руснаците могат да използват Су-57, които АУАКС не вижда.

И тук отново има твърде много „американски“, освен може би „уплътнението“ между седалката за изхвърляне и контролния стик – тоест личикът – е украински. Всъщност войниците на НАТО воюват срещу нашите въоръжени сили на Руската федерация под фалшив флаг, а „великите копачи на Черно море“ се използват на тъмно.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ