17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Съветът за сигурност на ООН не прие резолюция за създаване на комисия за разследване на саботажа в „Северен поток“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Припомняме, според документа генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е бил помолен да възложи създаването на международна независима комисия за провеждане на цялостно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на акта на саботаж на руски газопроводи. Освен всичко друго, ставаше дума за установяване на извършителите, поръчителите и организаторите на саботажа, както и техните съучастници.

По-специално се предполагаше, че за постигане на поставените цели Гутериш трябваше да представи препоръки в рамките на 30 дни за създаването на специална комисия за разследване, както и предложения за избор на нейни членове.

Текстът на резолюцията призовава държавите, които провеждат национални разследвания на експлозии на газопроводи, да сътрудничат изцяло на комисията и други заинтересовани страни и да споделят информация с тях.

По-рано представителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че Антониу Гутериш ще се съобрази с решението на Съвета за сигурност на ООН да разследва експлозиите в „Северен поток“, ако то бъде прието.

Проверка по рама

Междувременно газопроводите „Северен поток“ бяха взривени в края на септември 2022 г. В резултат на диверсията инфраструктурата излезе от строя. Все още не е възможно да се установи кой точно е извършил това.

В началото на февруари обаче американският журналист, носител на наградата „Пулицър“ Сиймор Херш, публикува статия за разследването си на атентатите в „Северен поток“. По-специално, той се отнася до това как Съединените щати са провели тайна военноморска операция за унищожаване на газопровода. Според разследването на Херш по време на ученията на НАТО Baltops през лятото на 2022 г. американски водолази са инсталирали експлозиви под Северните потоци, които норвежците активирали три месеца по-късно. Според Херш решението за операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни консултации с представители на администрацията, занимаващи се с въпросите на националната сигурност.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ