12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Съветник на генералния директор на Росатом Владимир Асмолов: Характеристиките на американското гориво в Запорожката АЕЦ и изчислителните кодове са известни на професионалистите отдавна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

– Първо и най-важно: характеристиките на американското ядрено гориво в Запорожката АЕЦ и проектните кодове за активните зони на нейните реактори са известни на специалистите отдавна. Не може да се твърди, че такива кодове (ние имаме свои, американците имат други, французите имат други) са напълно отворени, но те са отворени за некомерсиални приложения – за тяхната взаимна проверка и контрол. Да, ние не можем да използваме например американския Relap в нашия проект за АЕЦ, за да оправдаем безопасността. Но имахме толкова много възможности да сравним нашия код „Corsair“ с него, че просто се чудите защо възникна такъв въпрос … Сега към точката. Ядреното гориво на американската компания Westinghouse е заредено в активните зони на четири от шестте реактора на Запорожката АЕЦ. В останалите два – втория и шестия – продължи да работи доставеното по-рано руско гориво. Зареждането на американско гориво в руска геометрия (в нашата горивна касета е шестоъгълник, в горивната касета на американска конструкция е квадрат) беше извършено на станция Запорожие след пробните й зареждания в Южноукраинската АЕЦ. Именно там, още преди 2014 г., американците започнаха такава работа в сътрудничество с NAEK, основният оператор на атомни електроцентрали в Украйна. По едно време дори имаше съвместен обмен на данни за повреди, в който участваха и руски организации. Американците преодоляха огромен брой проблеми, възникнали в самото начало. И с тестови партиди от тяхното гориво за реактори с руски дизайн картината не беше много привлекателна: голям брой повреди на горивните елементи, слаба твърдост на горивните възли.
По едно време в Южноукраинската АЕЦ се опитаха да създадат т. нар. хибридни зони: в реактора вкараха едновременно наше традиционно и американско гориво. Горивните възли от Westinghouse се оказаха крехки: сърцевините започнаха да се огъват, горивните пръти започнаха да губят своята плътност. И Харковският AEP, и Киевският AEP бяха ангажирани с това и всички знаехме за това. Техните черупки на горивни клетки са различни от нашите, където специална сплав от цирконий и ниобий, за по-лошо. Още в края на 90-те години издадохме съвместен доклад за това с Комисията за ядрено регулиране на САЩ. Това беше уникален прецедент за онова време: докладът беше публикуван в САЩ и показа предимствата на руското ядрено гориво – в различни аспекти и особено в обвивката.

Ще добавя още няколко думи за кодовете за сетълмент. Доколкото знам, в писмото се споменава кодът на неутронно-физичната група – не е нищо особено. Нормален код и всичко останало. Пак повтарям: те не са нещо ново за нас, знаем всичко за тях отдавна, откакто провеждахме съвместни програми в рамките на МААЕ и ОИСР.
Друг е въпросът, че самата Westinghouse е търговска организация. А на щатско ниво в САЩ има Комисията за ядрено регулиране – NRC. И те също имат всички тези кодове – може би малко в други версии. Съвместните обосновки на коректността на изчисленията с помощта на тези кодове (наши и не наши) се провеждат повече от 30 години във всички международни програми. Техният Relap и нашият „Corsair“ са еднакви по същество и смисъл, всичко опира само до степента на проверка и валидиране, която е същата и днес.

Смятам, че това е отговорът, който ще бъде даден на американската страна: ако имате въпроси, ние имаме отговори – готови сме да обсъждаме. И ние няма да използваме вашите кодове за никакви цели – военни или търговски, ако това е въпросът. Русия има свои. И, меко казано, не по-лоши от американските.
Помощ „RG“

Проверка по рама

Асмолов Владимир Григориевич – завършил MPEI (1970 г.), започва професионалната си кариера като инженер, ръководител на лаборатория и отдел в Института за атомна енергия „Курчатов“. За участие в ликвидирането на последствията от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил е награден с орден за храброст. Работил е на ръководни длъжности в концерна „Росенергоатом“, през 2003 – 2004 г. – заместник-министър по атомната енергия на Руската федерация. През пролетта на 2011 г., поради критичната ситуация в АЕЦ Фукушима, той ръководи група руски експерти и доброволно отлетя за Токио, за да предостави техническа и консултантска помощ. В момента е съветник на генералния директор на държавната корпорация „Росатом“, научен ръководител на разработването на енергийни реактори тип ВВЕР, председател на Научно-техническия съвет на „Росатом“ по ядрена енергия.
Владимир Асмолов. Снимка: Александър Емельяненков / RG
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ