22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Секрецията от очите – кога е опасна?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Обикновено при възрастен лигавицата произвежда лигавичен филм, който покрива окото и изпълнява защитна функция. И малко количество белезникава слуз сутрин (след сън) не трябва да предизвиква безпокойство и страх. Но при инфекциозни лезии картината се променя: изхвърлянето става по-обилно, те могат да променят цвета си и да станат жълти, очите стават червени и гнойни. В този случай е необходимо да се установи причината за гнойно отделяне и не забравяйте да се консултирате с лекар.
Заболявания, които причиняват гноен секрет от очите:

– Конюнктивит. Възпалението на очите може да бъде причинено от бактерии, вируси или да бъде алергично по природа. Секрецията от очите може да бъде много обилна. При бактериален конюнктивит секретът от очите може да бъде много гъст, жълто-зелен на цвят и да причини силно слепване на очите. При алергично възпаление – секрецията от очите е по-водниста, жълтеникава на цвят.
В допълнение към конюнктивит, може да има и други заболявания на окото, които причиняват гноен секрет от очите. Те включват очен херпес, гъбичен кератит

– Язвата на роговицата също причинява активно нагнояване в очите. Обикновено е резултат от нелекувана травма на окото и може да доведе до пълна загуба на зрение.
Какво да правим, ако ни влезне прах в очите?

Проверка по рама

– Дакриоциститът (възпаление на слъзния сак) причинява подуване и зачервяване на вътрешния ъгъл на окото. При натискане върху областта на слъзния сак се появява обилен жълт секрет.
– При блефарит (остро или хронично възпаление на клепачите) има подуване и сърбеж на клепачите, очите гноят – обикновено сутрин. Секрецията от очите е пенлива, жълто-зелена на цвят.

– Ечемик или халазион. Може да бъде придружено от обилно гнойно отделяне. В този случай засегнатият клепач е подут, червен.

– Синдром на сухо око. Симптомите на сухото око включват зачервяване на очите, усещане за парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло. Много често хората със синдром на сухото око се оплакват, че сутрин, след сън, очите им нагнояват, но това не е гной, а натрупани лигавични секрети.
Имаме възпалени очи – какво да правим?

Малък секрет от очите с лигавичен характер е безвреден.

Магазин за Акумулатори

Ако обаче забележите промяна в цвета и количеството, очите се зачервяват, появява се силен сърбеж, тогава трябва незабавно да се свържете с офталмолог. Ако очите са гнойни поради инфекция, лекарят ще предпише лечение: антибактериални или антивирусни лекарства. При алергии се предписват антихистаминови капки или мехлеми за облекчаване на симптомите.
Когато секретът е много лепкав, преди компреси е необходимо да навлажнете чиста кърпа в топла вода и да я поставите върху клепачите, за да омекне слузта и да премахнете всички корички от очите.

Но във всеки случай само квалифициран офталмолог може да постави правилна диагноза и да предпише адекватно лечение. Ето защо, ако възникнат проблеми от този вид, трябва незабавно да се свържете с специалист и в никакъв случай да не се самолекувате.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ