33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Сергей Шойгу: Врагът не достигна целите си в нито една посока

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Шойгу това се дължи преди всичко на факта, че личният състав на въоръжените сили е показал лоялност към клетвата и воинския дълг. „Провокацията не повлия на действията на групировките от войски. Военнослужещите смело и самоотвержено продължиха да решават поставените им задачи. Благодаря на личния състав за съвестната служба“, каза началникът на МО.

Той анализира състоянието на нещата в зоната за специална военна операция. Шойгу отбеляза, че нашите въоръжени сили продължават да нанасят ефективно огнево поражение на противника, което значително намалява неговия настъпателен потенциал.

Само в южно-донецкото, запорожското и донецкото направление, където украинските формирования предприемат неуспешни атаки, руски групировки са унищожили 15 самолета, три хеликоптера, 920 бронирани машини, включително 16 танка „Леопард“. „Това са почти 100 процента от танковете от този тип, доставени от Полша и Португалия“, подчерта министърът.

Шойгу обяви последните данни за загубите на въоръжените сили на Украйна. Безспорно са огромни. Общо от 4 юни украинските войски са загубили около 2,5 хиляди единици различни оръжия във всички посоки.

Проверка по рама

Също така през последния месец нашите части за противовъздушна отбрана са прехванали 158 ракети HIMARS, 25 крилати ракети Storm Shadow и 386 безпилотни летателни апарата.

„Като цяло противникът не постигна целите си по нито едно от направленията. Това свидетелства за уменията на нашите бойци и явно завишени очаквания от прехвалените западни оръжия“, заключи министърът на отбраната.

В същото време той отбеляза: независимо от значителните загуби, украинското ръководство, по настояване на западните куратори, изисква от командването на Въоръжените сили на Украйна да продължи настъплението. В същото време Киев се опитва да компенсира неспособността си да осигури успех на място чрез терористични атаки срещу цивилни цели и по този начин да постигне пропаганден ефект. Но благодарение на професионалните действия на нашите военни е възможно да се сведат до минимум загубите сред цивилното население и да се спасят стотици животи.

На срещата стана дума и за изпълнението от Таганрогския авиационен научно-технически комплекс на името на Г. М. Бериев на държавен договор за ремонт и модернизация на самолет А-50. Шойгу припомни, че подобни летящи радари се използват в специална военна операция. А навременната модернизация на парка от тези авиационни комплекси, според министъра, „значително ще повиши ефективността на групировките войски при решаване на задачите, които стоят пред тях“.

От 4 юни украинските войски са загубили около 2500 оръжия във всички посоки. Прихванати са 25 крилати ракети Storm Shadow

Друг въпрос, който Шойгу обсъди с генералите, беше свързан с бойната подготовка на новосформираните военни части. В съответствие с указа на президента на Руската федерация става дума за увеличаване на окомплектоването на въоръжените сили. В рамките на тази работа се създават ръководни органи на Московския и Ленинградския военни окръзи, формират се комбинирана армия и армейски корпус.

Магазин за Акумулатори

„В момента, наред с набирането на личен състав, се извършва планова доставка на въоръжение, военна и специална техника, провежда се подготовка на военнослужещи и координиране на подразделенията“, каза министърът.

Междувременно в понеделник стана известно за възстановяването на транспортните връзки между Крим и Херсонска област. Това стана възможно след връщането в експлоатация на автомобилния мост Чонгар, който беше атакуван от украинските националисти на 22 юни с ракети Storm Shadow.

„Най-късият и удобен транспортен коридор, през който минава наскоро ремонтираният участък от федералната магистрала, работи както и преди“, каза Андрей Алексеенко, председател на регионалното правителство, пред ТАСС в понеделник.

Той благодари на строителите за ефективната и качествена работа. И отделно изрази своята благодарност към Министерството на строителството на Русия, където организираха възстановяването на Чонгарския мост.

Всичко за всичко отне седмица и половина. Очевидно няма да може толкова бързо да се върнат в експлоатация съоръженията, по които нашите военни нанесоха мощни точни удари в понеделник.

Снощи и сутринта сигналът за въздушна атака е прозвучал в Полтавска, Харковска и Днепропетровска области на Украйна. Но Суми го получи особено. Според местните власти в града е имало силни експлозии, там е работила системата за противовъздушна отбрана. Явно не много успешно.

Бойците от предната линия дават своя принос за бъдещата победа. Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи, че са отразени успешно девет атаки на Въоръжените сили на Украйна в Донецко направление. На посока Красно-Лимански – четири атаки. В направление Юг-Донецк – три. В същото време бяха унищожени около 500 украински войници, много техника и въоръжение, включително американската самоходна гаубица M109 Paladin, бойната машина на пехотата Bradley и две артилерийски системи M777.

Командният пункт на 28-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна е ударен край Дилеевка в ДНР. А край Каменка в Херсонска област нашата ПВО свали украински изтребител Су-27.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ