13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Северна Корея отговори на пристигането на американския самолетоносач с изстрелване на ракети

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Министерството на отбраната на Република Корея (РК), най-големият в света атомен самолетоносач Nimitz на ВМС на САЩ (CV-68, водоизместимост до 106 000 тона) се приближи до водите южно от корейския субтропичен остров Чеджу. Той е ескортиран от ракетния крайцер Bunker Healy (CG-52), разрушителя с управляеми ракети Wayne Meyer (DDG-108) и разрушителя URO Decatur DDG-73.
След пристигането си в Корея ударната група на американските самолетоносачи започна да провежда учения съвместно с южнокорейските кораби – разрушителя URO King Sejong (DDG-91) и разрушителя Choi Yong (DDH-981). Корабите на военноморските сили на САЩ и РК се обучават в морски бой, ескортни операции и отблъскване на въздушни атаки. Тези маневри бяха продължение на поредица от съюзнически учения, които започнаха в началото на март и продължават и до днес. В същото време и Вашингтон, и Сеул не крият, че маневрите показват Северна Корея като потенциален противник и имат характер на предупреждение към Пхенян.

Според изявлението на Министерството на отбраната на Република Казахстан, след приключване на маневрите на 28 март американската авионосна група ще навлезе в южнокорейското пристанище Пусан. Преди това американската група самолетоносачи навлезе в Южна Корея на 22 септември миналата година. Тогава той беше оглавен от самолетоносача „Роналд Рейгън“ (CVN-76).
Очевидно КНДР също е забелязала пристигането на самолетоносач, тъй като тази сутрин са стреляли с помощта на балистични ракети с малък обсег, които, съдейки по характеристиките, също са подходящи за атаки срещу вражески кораби. В 07:47 и след това още 13 минути по-късно Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от източното крайбрежие близо до град Чухва в провинция Северен Хванхе. Прелетяха 370 км и паднаха във водите на Източно (Японско) море. Според южнокорейски експерти са били изстреляни ракети КН-23, които са получили прозвището „Кимскандер“ заради сходството им с руските тактически комплекси „Искандер“. По време на полет извършват противоракетни маневри, което ги прави трудни за прихващане.

Трябва също да припомним, че наскоро КНДР обяви, че на 21-23 март успешно е провела изпитания на „безпилотен ударен подводен ядрен апарат“ „Хейл“, който според Пхенян е в състояние да причини „радиоактивни цунами“. Устройството се движеше самостоятелно под вода на дълбочина от 80 до 150 м за повече от два дни, след което отиде в даден район и условно порази пристанището на противника. В същото време беше симулирана експлозия на ядрена бойна глава, с която Heil може да бъде оборудван. Южна Корея изрази безпокойство от появата в КНДР на оръжия от този тип, които са трудни за откриване и прихващане. Според принципа на действие „Хейл“ е подобен на руското ядрено торпедо „Посейдон“, само че е по-малък и няма ядрена система за задвижване.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ