26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Сигнал до МВР: Четири фирми източиха 130 млн. с екотакси, внесоха данъци за… 9 бона –  ето схемата на „Автоекопроджект“ АД

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Четири фирми направиха колосални печалби с екотакси на гърба на държавния бюджет! Търговските дружества, които Новините Днес предава на МВР, са реализирали около 130 млн. лв., а са внесли като данъци едва 9000 лева… Схемата за данъчни, финансови измами и пране на пари е организирана от дружествата, които събират продуктовите такси (екотакси) „Автоекопроджект“ АД, „Българска рециклираща компания” АД, „Ауторек” АД и „Българска организация за автомобили” АД.

ОПГ в Новините Днес: Мачкат данъчни да потулят скрап-измами за 240 млн. в МОСВ (ВТОРА ЧАСТ)

Налице са данни за злоупотреби, пране на пари и прикриване на данъци от споменатите търговски дружества, занимаващи се със скрап. В края си машинациите завършват с теглене на огромни суми в брой на каса от сметките на дружества и тяхното нерегламентирано усвояване от физическите лица, организатори на схемата.

Чрез съставянето на неистински документи и такива с невярно съдържание се извършва безпрецедентни  данъчни и финансови злоупотреби, пране на пари и фиктивно изкупуване и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства (МПС). Фиктивното разкомплектоване на такива автомобили цели симулиране изпълнението на законовите изисквания, въведени от ЕС  и Министерството на околната среда и водите, установи разследването на Новините Днес. Налице е и укриване на данъци в особено големи размери – не внесен ДДС чрез фактури за фиктивна дейност и генериране на фиктивни разходи за минимизиране на печалбите.

Проверка по рама

На първото ниво в схемата стоят изброените дружества, които събират екотакси. Новините Днес ще разкрие схемите на всяко едно от тях. Ето каква е играта на:

„АВТОЕКОПРОДЖЕКТ“ АД с ЕИК  204362301

Дружеството с адрес за кореспонденция София, ж.к. „Белите брези“, ул. Лерин 46 Б, е регистрирано по ЗДДС през април 2023 г.  От датата на регистрация по ЗДДС до септември 2023-а, т.е. за по- малко от  6 месеца, от продажба на екотакси фирмата е реализирала оборот от над 24,5 милиона лева!  За да бъдат  източени милионите от екотакси, парите се превеждат под формата на авансови плащания по банковите сметки към следните дружества:

  • „СТАН 3-2020“ ЕООД с ЕИК 206284890
  • „ЕКОЛЕНД СЪРВИЗ“ ЕООД с ЕИК 205576283
  • „СКРАП МЕТАЛС С.М“ ЕООД с ЕИК 205259293
  • „ИНДУСТРИАЛНИ СУРОВИНИ“ ЕООД с ЕИК 204454625
  • „ЕКОЛЕНД РЕСУРС“ ЕООД с ЕИК 203658450
  • „ПАН СЪРВИЗ“ ЕООД с ЕИК 203142238
  • „ЕВРО СТИЙЛ ТРЕЙД“ ЕООД с ЕИК 203039195
  • „ЕЛ ЗЕТ ВАРНА“ ЕООД с ЕИК 202353798
  • „ФЕНИСК ГРИЙН“ ЕООД с ЕИК 116558610
  • „НАДИН ХОЛД“ ЕООД с ЕИК 201693513

Всичките тези дружества под някаква форма са свързани лица с „АВТОЕКОПРОДЖЕКТ“ АД. Във вид на авансови плащания от това АД към изброените фирми са преведени над 24 милиона лева,  тоест 98% от паричните средства, постъпили от събраните екотакси.  Сериозно впечатлени прави фактът, че за 6 месеца от горните дружества са издавани множество фактури към Автоекопроджект“ АД, но всичките са само за авансови плащания без да има реално извършени доставки по тях.

Новините Днес до МВР: МОСВ пуска чадър над бизнесмени със скрап далавера за 87 млн. лв. на година (ПЪРВА ЧАСТ)

Безспорно е,  че изброените дружества нямат ресурса да изпълнят в такъв голям обем разкомплектоване на излезли от употреба МПС, а тук се касае за симулиране на дейност и източване на парични средства събрани от екотакси. Също така са налице доказателства, че след постъпване на паричните средства по сметките на дружествата веднага,  или на следващия ден в по-голямата си част сумите се теглят от упълномощени лица със спесимен на каса в брой. Изтеглените парични средства в брой  не се използват за дейността на дружествата,  защото те нямат реална търговска дейност, а с тях се облагодетелстват физическите лица, участници в схемата, завършва сигналът на Новините Днес до МВР за схемата на Автоекопроджект“ АД.

Магазин за Акумулатори

Очаквайте продължение за дейността на „Българска рециклираща компания” АД само в Новините Днес

Материалът Сигнал до МВР: Четири фирми източиха 130 млн. с екотакси, внесоха данъци за… 9 бона –  ето схемата на „Автоекопроджект“ АД е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ