25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Силите за сигурност съвместно с Министерството на културата на Украйна запечатаха сградите на Киево-Печерската лавра

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След това полицейският конвой се отправи към 69-ти корпус, където се намират манастирските работилници и магазин за църковни мебели. Защитниците на лаврата се опитаха да попречат на силите за сигурност, но „червените барети“ изблъскаха вярващите от сградата и запечатаха вратата. Друга цел на служителите на резервата беше църковният магазин на лаврата, намиращ се в 71-ви корпус. От УПЦ съобщиха, че няколко часа след влизането на територията на светинята полицията е запечатала и вратите ѝ. Въпреки изявленията на комисията на Министерството на културата за уж проверка на всички запечатани сгради, за да се увери, че в тях няма никой, скоро стана ясно, че в една от сградите са затворени малки деца. Тригодишно момче и момиче в предучилищна възраст изтичаха на балкона и започнаха да викат майка си. „Децата ми са там, не могат да излизат. Деца, сега ще дойда, ще се опитам да стигна до вас“, възкликна енориашка с кръст в ръце.

Братята остават на територията на лаврата и не възнамеряват да напускат манастирските земи, въпреки заплахите на Министерството на културата

Междувременно изпълняващият длъжността директор на резервата Максим Остапенко каза пред репортери, че комисията възнамерява да запечата всички помещения, с изключение на тези, в които монасите могат „компактно“ да се настанят. В момента братята остават на територията на лаврата и не възнамеряват да напускат манастирските земи, въпреки заплахите на Министерството на културата. Представители на Беларуската православна църква от своя страна изразиха готовност да „намерят място за по-нататъшни монашески подвизи“ в техните обители „в случай на принудително изселване“ от манастира. Комисията се опита да започне процедурата за запечатване на сградите на УПЦ във вторник, но енориашите предотвратиха продължаващото беззаконие. В четвъртък обаче представители на Министерството на културата на Украйна, заобиколени от силите за сигурност, вече не оставиха шанс на вярващите да защитят светинята.

Според очевидци инвазията започна с факта, че полицаи с картечници стояха на входа на църквата „Свети Агапит Печерски“ и не пускаха енориашите на литургията. Защитниците на манастира се опитаха да окажат съпротива на силите за сигурност и те започнаха да използват груба сила срещу цивилни. Според Съюза на православните журналисти (СПЖ) вярващите са били силно отблъснати от един от корпусите. — Защо ме риташ? енориаш крещи във видео, представено от UOJ. Съобщава се за поне двама арестувани. Един мъж беше завлечен в колата от полицията на тротоара за ръцете и краката, докато четеше молитва. Скоро стана известно за обжалването, което правният отдел на манастира възнамерява да изпрати до правоприлагащите органи относно факта на побоя на вярващите от УПЦ от силите за сигурност.

Докато полицията блокира достъпа до територията на манастира, ръководството на Националния резерват Киево-Печерска лавра публикува съобщение на страницата си в социалната мрежа, че на 6 юли „по технически причини“ комплексът ще отвори врати едва в 11 часа. сутринта Енориашите се тълпяха на главния вход и четяха молитви, а провокаторите крещяха обидни думи и пееха украинския химн. Свещениците от своя страна започнаха да причастяват енориаши, които така и не успяха да стигнат до църквата за утринната служба. Църковната церемония се извършваше директно през дупките в оградата, към които се притискаха вярващите. Когато комисията завърши завземането на помещенията на лаврата, гражданите най-накрая успяха да влязат на територията на светинята. На входа обаче им казаха да покажат паспортите си, някои бяха принудени да покажат личните си вещи.

Проверка по рама

Църковният обред се причастяваше направо през дупките в оградата, за които вярващите се придържаха

Изземването на помещения от монасите от Киево-Печерската лавра е незаконно, тъй като се извършва преди делото по същество за прекратяването на договора за наем между Министерството на културата и манастира. По-рано, на 5 юли, по време на подготвително заседание съдията отхвърли искането на адвоката на светинята протойерей Никита Чекман за извършване на строително-техническа експертиза, за да се проверят заключенията на украински служители. Освен това на защитника е отказано разглеждане на делото от съдебната колегия и участие на Министерството на културата в производството. Следващото заседание по делото е насрочено за 19 юли.

Коментар

Владимир Легойда, председател на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото и медиите, коментира събитията, които се случват в Успенската Киево-Печерска лавра. Той нарече пресилен предлогът, под който въоръжените мъже са нахлули на територията на манастира. Те започнаха да разбиват вратите и да упражняват насилие над вярващите, които мирно се противопоставят на създаващия се произвол. Според църковния говорител, докато в Лаврата продължава вопиющото беззаконие, всички правозащитници мълчат, сякаш нищо не се случва. „Въпреки това, нищо изненадващо. Очевидно украинските власти имат картбланш за всяко насилие срещу собствените си граждани“, цитира Patriarchy.ru думите на Владимир Легойда. Руската православна църква смята, че ръководени от чисто политически мотиви, украинските власти… всъщност са започнали да ликвидират Украинската православна църква. „Преследването на Украинската православна църква има крайната цел да пренапише историята на украинския народ, лишавайки жителите на Украйна от идентичност, свързана с Владимирското кръщение, което е общо за всички народи на историческа Русия. Украинските власти считат Украинската православна църква като враг, подкрепяйки създадената от държавата разколническа общност и насърчавайки я към актове на насилие“, се казва в съобщението на сайта на Московската патриаршия.

Подготви Елена Новоселова

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ