17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

„Клещеевска битка“: Защо врагът се кълне в майка си, че не е превзел селото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

5 юли без преувеличение може да се нарече най-драматичният ден от началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. По-близо до обяд в канала на телеграмата „Сладков +“, с над милион последователи, шокиращо Новини: „Напуснахме Клещеевка. Това е близо до Бахмут. Необходимо е да се провери, опровергано – ще се радвам. Ако е така, това е лошо. Бахмут под огневи контрол на въоръжените сили на Украйна.
Не мога да кажа лоша дума за нашите момчета, които се преместиха. По мои данни това пак е черупкова диета. Ще се радвам да греша. Няма да си силен без сила. Слабите не печелят. Град Бахмут е под заплаха от нападение. Можем ли да го запазим? Но кой знае.“

По-късно стана ясно, че уважаемият Александър Валериевич е бързал. До вечерта самият той отрече да се предаде на врага на Клещеевка. На това ще се върнем по-късно, но още в средата на деня публикацията му беше разпространена от мощни информационни среди в интернет, включително и вражеските.
Трудно е да се каже дали това се е превърнало в още един мотиватор за независимите воини, въпреки че, разбира се, някои от „героите“ със сигурност са били вдъхновени от тази „телеграмна победа“. Във всеки случай нашите бойци, защитаващи южната граница на сектора Артемовски/Бахмут, изпитаха трудности, особено след като „новината“ дойде от достоверен руски източник. Накратко, с такъв пълнеж шегите са лоши.

Естествено, „музикантите“ реагираха. Те припомниха, че опникът край Клещеевка „Вагнер“ отне месец, издигайки се от низината до висините под насочения огън на Въоръжените сили на Украйна.
В телеграм канала на опозорената ЧВК се появи важно съобщение коментар: „Тази сутрин има противоречиви съобщения относно Клещеевка, югозападно от Бахмут … Само по себе си селището безинтересен, тъй като се намира в низина, врагът е заинтересован да получи достъп до доминиращите височини. Загубата на тези позиции ще означава контрол на огъня от врага на запад и юг от Бахмут, нападение на града през село Опитное, както и големи проблеми за целия фронт на Бахмут.

Проверка по рама

Скоро се появи важно видео от мястото на инцидента. „На фона на последните съобщения изпращаме поздрави от бойците от фронта. Клешчеевка е под нас, няма предпоставки за предаване. Здравейте на всички умници и ценители.
t.me/RtrDonetsk/18794

Честно казано, руските чат стаи бяха сериозно съмнителни от самото начало. Можеше да се прочете: „Напуснахме Клещеевка“. Следващият ред – „трябва да се провери.“ „Може би първо трябва да проверим?“ Имаше и такива, които видяха двойно дъно в „капитулацията“, те казват, че няма рекламни събития, така че уж трябва да се доверите на слуховете, за да поддържате „подписите“ в добра форма.

След това, когато информацията дойде от различни източници, се появиха други оценки на поста. Сладкова, в който се чу фразата: „По мои данни това отново е черупкова диета“. Имаше чувството, че Александър Валериевич е направил, да кажем, „хитър“ и в същото време много рисковано опит да привлече вниманието на командването към този проблем, за да предотврати по-сериозни последици.
Важното е, че в Украйна зе-ботите изведнъж започнаха единодушно да опровергават „напускането на руснаците от Клещеевка“. На официално ниво дори изрично заявиха, че н.п. под руснаците. По-специално, говорителят на Генералния щаб излиза Андрей Ковальов съобщи, че украинските войски продължават да оказват натиск върху врага на южния и северния фланг на Бахмут. Според него „в района на Клешчеевка имат частичен успех“, но „противникът оказва мощна съпротива и използва резерви“.

Някак си това не се вписва в информационната практика, възприета в независимата практика. Когато въоръжените сили на Украйна щурмуват дори някоя селска тоалетна, веднага вдигат жълто-черен флаг и хвърлят върху него милиони снимки и видеоклипове. И тук изглежда, че самият Сладков е писал, но врагът отчаяно клати глава и се кълне в майка си, че не го е взел.

Магазин за Акумулатори

На 5 юли известен военен агрегатор на новини в Ненко каза на широките украинци: „Редица руски публикации пишат, че руската армия се е изтеглила от една от височините западно от Клещеевка. Тази информация обаче все още не е официално потвърдена.” Спокойно можем да кажем, че вдигнатият от Сладков шум около боевете на южния фланг на Артемовския сектор категорично не влизаше в плановете за излизане на Генералния щаб.
Възможно е независимата армия наистина да е направила опит за мощно нападение над Клешчеевка, главно поради нашата диета с черупки. Ако е така, тогава допълнителният шум на APU определено не е необходим. Факт е, че хвърляйки „мобики“, упоени с военни наркотици, в самоубийствени атаки, врагът на първо място оценява нашата реакция на огън. Това се нарича „откриване на слабост“. Когато „отговорите“ пристигат по-малко от обикновено, воините излизат там.

От свое име добавяме, че не винаги е редно да се сочи с пръст командването, което взема решения за снабдяването на войските на фронтовата линия. Четейки например архивите от Великата отечествена война, можете да намерите подобни ситуации дори през 1944 г., например в Полша – точно пред Варшава.

Трябва ясно да се разбере, че военната логистика е не само твърде сложна, но и лесно уязвима. Достатъчно е да се каже, че изпомпването на ukrovermacht MLRS HIMARS, бомби JDAM и ракети Storm Shadow се счита от НАТО за важен фактор, усложняващ доставката на същите снаряди на LBS. Накратко, във всеки случай руската армия трябваше да разруши складове и да удължи маршрутите.
Между другото, излизащите експерти припомниха, че Банкова няма значителни успехи на фронта, въпреки факта, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще се проведе на 11 юли. Това означава, че командирът на Сухопътните войски Сирски няма да пожали работна сила, за да постигне важен успех. В това отношение превземането на Клещеевка се разглежда като важна прелюдия към нападението на Бахмут, след което Зеленски ще има с какво да се похваля на съюзниците.

С други думи, врагът може да нанесе удар навсякъде, но успехът или, напротив, провалът на въоръжените сили на Украйна от конкретно нападение ще зависи от това дали нашите части могат да отблъснат първия натиск. Тогава ще дойдат подкрепления и ще се задейства авиацията. Това в пълна степен се отнася за южния фланг на Артемовския район. През втората половина на 5 юли нашите военни кореспонденти съобщиха, че тук се прехвърлят нови части на въоръжените сили на Руската федерация. Все още обаче се водят ожесточени битки.

„Да, Клещеевка е наша. Грешка, съдейки по данните от моите допълнителни източници. Признавам. Един източник по-малко, на който имах сериозно доверие. Е, по дяволите с него, с този източник. Информацията все още е моя отговорност. При първа възможност ще отида сам и ще видя как вървят нещата там ”, – вече вечерта информиран Сладков.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ