13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Скелети в гардероба: Нагласена поръчка цапардосана с 500 000 лв. глоба (РАЗСЛЕДВАНЕ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Административният съд (АС) в Шумен потвърди санкция от 412 000 лв. без ДДС, т.е., почти 500 000 лева, наложена от Министерството на регионалното развитие (МРРБ) на Община Шумен заради груби нарушения при възлагането на обществена поръчка за ремонт на Летния театър. 

Сградата беше завършена през 2023 г., в края на мандата на бившия шуменски кмет Любомир Христов, а строителството беше по проект по ОП „Региони в растеж“ с безвъзмездно еврофинансиране в размер на 1 690 100,52 лв. без ДДС, над 2 милиона лева с данъка, пише „За истината”.

В края на годината обаче управляващият орган по програмата /МРРБ/ установи сериозни нередности при възлагането на обществената поръчка и наложи на община Шумен финансова корекция в размер на 25 % от стойността на договора. Санкцията се стовари в мандата на новия шуменски кмет Христо Христов, който започна управлението си с няколко скелета в гардероба. Община Шумен обжалва наложената санкция, но преди дни АС потвърди и нарушенията, и размера на финансовата корекция.

Съдът мотивира решението си на няколко страници, в които подробно описва установените нарушения по Закона за обществените поръчки при конкурса за Летния театър /решението е публикувано на сайта на АС – б.р./. Посочените нередности са пример за типично „нагласяване“ на обществена поръчка в полза на определена фирма. 

Предизвестеният победител

Проверка по рама

В края на 2021 г. екипът на бившия кмет Любомир Христов избра за строител на Летния театър шуменската фирма „С-М Строй“ ЕООД и сключи договор с нея, въпреки притеснителните обстоятелства в историята на фирмата. По време на конкурса „С-М Строй“ имаше 7 наказателни постановления по Кодекса на труда за липса на трудови договори с работниците, а такива нарушения, според Закона за обществените поръчки, са абсолютно основание за отстраняването на който и да е кандидат.

Вместо да отстрани дружеството с проблемна история, общинската комисия отстрани от конкурса други две фирми с чисти досиета, които бяха декласирани още на етап „технически предложения“. Така до финала беше допуснат само един участник – компанията със седемте нарушения, която спечели търга в качеството си на „единственият кандидат“. 

Впоследствие Управляващият орган МРРБ установи и други нарушения в обществената поръчка.  „Установени са нередности на бенефициента – община Шумен, представлявана от Кмета, по няколко точки“, пише в становището на МРРБ и следва дълъг списък от нарушения по Закона за обществените поръчки.

Нарушенията са на старта и на финала на конкурса. В началото Общината е обявила дискриминационни изисквания към кандидатите, като по този начин ограничава участието на повече фирми, а след това е избрала изпълнител, чиято оферта не отговаря на предварително обявените условия

Според съда, „дискриминационните изисквания необосновано ограничават участието на икономическите субекти“, т. е. елиминират „неудобните“ кандидати.

Към участниците в конкурса, например, има изискване за специфичен професионален опит, като е посочено, че те трябва да са изграждали конкретна площ с конкретни седящи места. Само дето не е записано и името на победителя.

Магазин за Акумулатори

В случая от кандидатите за Летния театър се е искало „да са изграждали сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 5000 кв. метра или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители“. Според съда, това условие е непропорционално и ограничително, тъй като „предишният опит при извършване на СМР на сгради за обществено обслужване с посочените площ и капацитет места за посетители, сам по себе си не обосновава наличие на по-висока компетентност в сравнение с професионалния опит, придобит от посочените експерти при реализиране на СМР на други строежи от същата категория“.

Проверяващите от МРРБ са установили още, че офертата на участника, определен за изпълнител на обществената поръчка, не отговаря на предварително обявените условия в конкурса.

Заради всички нарушения по обществената поръчка, на Община Шумен е наложена финансовата корекция в размер на на 25 % от безвъзмездната финансова помощ по договора с фирма „С-М Строй“. Средствата, в размер на 412 000 лв., няма да бъдат верифицирани при процедиране на последващи искания за плащане, пише в съдебното решение.

Община Шумен е осъдена да плати на МРРБ и направените по делото разноски в размер на 150 лв. Решението на АС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд(ВАС).

Втора санкция за общината 

Това е втората санкция на община Шумен по евроопроекти, потвърдена от съда. През април АС отхвърли и жалбата на Общината срещу наложената финансова корекция за ремонта на Младежкия дом. По този проект санкцията също беше 25%, или 487 431 лв., отново заради нередности при възлагане на обществената поръчка. Проектът беше изпълнен с половин година закъснение и с 1 млн. лв. над първоначалната цена. Ремонтираната сграда се оказа значително по-скъпа от първоначално одобрения проект, като крайната й цена скочи от 2,5 млн. на 3,5 млн. лв.

Проектът за Младежкия дом беше одобрен през 2021 г. по ОП „Региони в растеж“ и беше на обща стойност 2,5 млн. лв., от които 1,7 млн. лв. безвъзмездна европейска помощ. Останалите 800 хил. лв. трябваше да се покрият от община Шумен чрез кредит от Фонда за градско развитие в размер на 648 000 лв. и съфинансиране от собствения бюджет. Кредитът беше изтеглен и ще се изплаща 12 години, а дофинансирането от страна на общината нарасна в пъти и вместо 100-тина хиляди лева скочи на 1 милион.

Бившият кмет на Шумен Любомир Христов е водач на депутатската листа на ГЕРБ в Шумен за предсрочните парламентарни избори на 9 юни и със сигурност ще влезе в следващия парламент. Втори в листата е небезизвестният Илтер Бейзатов. Сега Шумен има двама депутати от партията на Борисов. 

Материалът Скелети в гардероба: Нагласена поръчка цапардосана с 500 000 лв. глоба (РАЗСЛЕДВАНЕ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ