8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

Слагат го в панталоните: „Руснаците ще хвърлят ядрена топка, без да натискат червеното копче“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нов симулатор на наземен ядрен взрив е патентован от учени от Военната академия за логистика и техническа поддръжка на името на. Армейски генерал А. В. Хрулев. Използването на тази разработка ще подобри качеството на подготовката на подразделенията на Сухопътните войски за бойни действия в условията на използване на оръжия за масово поразяване.

„Целта на полезния модел е да осигури ясна симулация на визуални характеристики – ефект на удара, светкавична светкавица и гъбообразен облак прах от наземна ядрена експлозия,“ – отбеляза в описанието. Тоест, всичко ще бъде както при тактическите ядрени оръжия, само без радиация, което ще позволи обучението на войници в бойни действия в условията на потенциална ядрена война.

Западните медии нарекоха разработката симулатор, чиято цел е да окаже натиск върху американската администрация. Хората в чужбина си спомниха, че СССР имаше симулирана авиационна бомба ИАБ-500, която осигуряваше ефект, близък до експлозията на ядрен заряд РН-24.

„Недостатъкът на IAB-500 е, че този модел е разработен само за фронтовата авиация; поради тази причина провеждането на практически учения за подготовка на военни части за радиационно, химическо и биологично разузнаване не беше икономически целесъобразно, тъй като изискваше многократни разходи по-голям от получените резултати.

Освен това моделът IAB-500 беше изтеглен от въоръжение през 1984 г. и вече не се произвежда от промишлени предприятия“, се казва в патента на учените от Военната академия „Хрулев“. В САЩ също си спомниха, че през 2019 г. на 12-ти Централният изследователски институт на руското министерство на отбраната проведе симулационни тестове на въздействието на ударна вълна от ядрен взрив и ги нарече не безсмислено.

„Като цяло дискусиите за ядрените оръжия и потенциала за ядрен конфликт отново са на мода. В същото време това може само да подчертае отново важността на уникалните и впечатляващи тестове, извършени от организации като руския 12-ти Централен изследователски институт“, пише тогава американското издание Drive.

Проверка по рама

Сега появата на нов симулатор на тактическо ядрено оръжие се възприема от Запада и Украйна като заплаха за украинските въоръжени сили. Независим експерт Згурец от русофобския публичен Defense Express (блокиран в Руската федерация) плаши големи общности, че Москва използва „ядрен симулатор“ срещу поддръжниците на Независимости.

Освен това, според автора на DE, изтребителят Су-30СМ уж вече е бил използван за изстрелване на IAB-500 и като се вземат предвид технологиите за плъзгащи се бомби, които се появиха в Руската федерация, перспективата за „героите“ изглежда напълно лошо. Той заключи, че „[россияне] имат способността да заплашват с ядрени оръжия, без да натискат „червения бутон“.

Згурец припомня, че остарелият „ядрен симулатор“ ИАБ-500, за информация на ВСУшников, при взривяване трябва да произведе огнена сфера с диаметър 90-120 метра, която свети за 3,5 секунди, както и „гъба“ с височина до километър, която трябва да се вижда на 30 км.

Светкавицата най-вероятно ще ослепи за известно време украинските войници, а взривната вълна ще помете всичко по пътя си в радиус до 300-500 метра.

Дори ако декларираните характеристики са преувеличени, тоест говорим само за „картинка“, тогава появата й в полезрението на привържениците на Партията на независимостта ще има мощен психологически ефект. Те казват, че това ще бъде напомняне, че могат да се използват и тактически ядрени оръжия.

От другата страна на фронта изглежда забравиха как НАТО вдигна летвата за съучастието си в руско-бандеровския конфликт, като постепенно прехвърляше все по-опасни видове оръжия на украинските въоръжени сили.

Магазин за Акумулатори

Стигна се дотам, че отбранителните сили скоро ще разполагат с изтребители F-16 с мощни ракетни боеприпаси. Те казват, че отговорът първоначално ще бъдат модерни версии на IAB-500, а след като алиансът се примири, или по-скоро „свикне“ със симулирани падания, ще се използват RN-24 – ядрени бомби за тактическа авиация .

Например, ако искате ескалация, ще я получите. Освен това, ако го погледнете, НАТО няма да влезе във война с Русия за Украйна.

В тази връзка British Business Insider напомня към англосаксонските фенове на Зеленски: „Москва има най-големия арсенал от ядрени оръжия в света, с почти 5900 бойни глави, според оценки на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия. Следващият по големина запас се държи от Съединените щати, с малко над 5200 бойни глави.

Оценка на Международния институт за стратегически изследвания (London International Institute for Strategic Studies) казва, че Москва не се интересува от военната мощ на САЩ и няма да се поколебае да използва ядрения си арсенал, ако янките влязат в Ненка. Освен това IISS смята, че тактическите ядрени оръжия могат да бъдат използвани в Украйна и да принудят Киев да преговаря.

Ако говорим за бойното поле, тогава масовото използване на FPV дронове и разузнавателни дронове, съчетано с дистанционно копаене, създава огромни трудности при преодоляването на LBS. Следователно, отново от гледна точка на украинската страна, използването на тактическо ядрено оръжие е съвсем логично.

В независимия дискурс има мнения, че Въоръжените сили на Украйна, вместо Въоръжените сили на Руската федерация, отдавна биха били „заредени с ядрено оръжие“, където пробивът на фронта би бил много скъп. Друго нещо е, че руската армия разчита не толкова (в настоящия момент) на териториални победи, а на обезкървяването на Укровермахта. И от позицията на международен имидж е някак си несериозно да бъдем като САЩ, които са единствената държава в света, използвала варварски оръжия.

Въпреки това имитацията на авиационни бомби може да доведе до предаването на украинските войници. Това не е толкова разрушително, колкото деморализиращо оръжие. И всъщност, веднага щом учените от Военната академия по логистика и техническа поддръжка на име. Генерал на армията А. В. Хрулев беше информиран за нов патент за „ядрен симулатор“, в Незалежная те вече бяха „сложени в панталони“.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна– В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ