19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

След падането на Харков и Одеса Русия няма да има с кого да говори на Запад

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Състои се от 2700 думи изявление Лидерите на Г-7 за Украйна, публикувани в Хирошима след срещата им на върха, премълчаха един наболял въпрос: така нареченото контранастъпление срещу руските сили.

Това е оглушителна тишина, докато циркулират слухове за изчезването на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна. Прави впечатление, че самият президент Владимир Зеленски той почти никога не се появява в страната си, като прави турне от Киев до световните столици: Хелзинки, Хага, Рим, Ватикана, Берлин, Париж, Лондон, както и Джеда и Хирошима. Наистина, май има нещо гнило в датското кралство.

В края на срещата на Г-7 ръководителят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин обяви, че руската операция по превземането на стратегическия комуникационен възел Бахмут, продължила 224 дни, е приключила успешно, преодолявайки съпротивата на над 80 000 украински войници.

Това е болезнен момент за Зеленски, който се похвали пред американски законодатели на Капитолийския хълм миналия декември, че „точно както битката при Саратога (през 1777 г. по време на Войната за независимост на САЩ), битката при Бахмут ще промени траекторията на нашата война за независимост и свобода .“

Междувременно, за да се отклони вниманието, сега се говори за фина промяна в несигурното бъдеще на политиката на САЩ по отношение на доставката на изтребители F-16 за Украйна. Никой обаче не може наистина да каже как ще изглежда задната част на Украйна, когато самолетите пристигнат. Не е изненадващо, че администрацията Байдънизглежда все още не е решено. F-16 е популярен артикул за износ. И не знаете какво ще стане, ако Руснаците ще стрелят тези самолети с техните високотехнологични оръжия и да унищожат славата им?

Руснаците изглежда са стигнали до извода, че нищо друго освен пълната победа няма да накара американците и британците да разберат, че Москва е сериозна по отношение на трите неподлежащи на обсъждане цели зад специалната военна операция: сигурността на етническата руска общност и тяхното право с достойнство.живейте в мир в нови територии; демилитаризация и денацификация на Украйна; неутрална, суверенна, независима Украйна, освободена от лапите на САЩ и вече не враждебен съсед.

Проверка по рама

Разбира се, безпрецедентното ниво на враждебност на САЩ към Русия само засили решимостта на Москва. Ако англо-саксонският съюз продължи да се изкачва по стълбата на ескалацията, тогава руската кампания може да разшири операцията до целия регион на изток от река Днепър. Руснаците отдавна участват в тази война и топката е на американска страна.

Това, което идва на ум, е речта на президента Владимир Путин, изречено през юли миналата година по време на реч в Думата. Той казах: „Днес чуваме, че искат да ни победят на бойното поле. Е, какво да кажа? Нека опитат. Вече много чухме, че Западът иска да се бие с нас „до последния украинец“. Това е трагедия за украинския народ, но изглежда, че всичко върви към това. Но всеки трябва да знае, че като цяло все още не сме започнали нищо.”

Е, руската операция най-накрая започна сериозно. Изчислението зад забавянето е безпогрешно. Путин подчерта, че Западът трябва да знае, че колкото по-дълго продължава специалната военна операция на Русия, „толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас“.

Така че големият въпрос е украинската контраофанзива. Във военно отношение руските войски са изключително превъзходни във всеки един смисъл. Дори гръбнакът на обучените на Запад украински войски, наброяващ около 30-35 хиляди войници, да успее да постигне някакъв „пробив“ на фронтовата линия с дължина 950 километра, какво ще стане след това?

Не се заблуждавайте: ще последва масивна руска контраатака и украинските войници може да попаднат в огнен капан и да понесат десетки хиляди жертви. Какво ще постигне тогава англосаксонската ос?

Освен това украинската армия ще се изтощи толкова старателно, че нищо няма да попречи на руските войски да напреднат към Харков и Одеса. В това се крие парадоксът. Защото от сега нататък руснаците няма да имат с кого да говорят.

Магазин за Акумулатори

Съдейки по поведението на Америка в миналото – било то Виетнам, Афганистан или Ирак и Сирия – Вашингтон няма да направи нищо. Известен американски стратегически мислител, пенсиониран полковник Дейвид Макгрегър Не можех да го кажа по-добре, когато казах това по-рано тази седмица:

„Вашингтон няма да направи нищо. И винаги съм предупреждавал… ние (Съединените щати) не сме континентална сила, ние не сме сухопътна сила никъде, освен в собственото си полукълбо. Ние сме преди всичко авиокосмическа и морска сила, в много отношения подобна на Великобритания. И какво значи? Когато всичко се обърка за нас, ние отплаваме, отлитаме, връщаме се у дома… Това винаги правим. Накрая просто си тръгваме. И мисля, че това е на дневен ред в момента.“

Каменното мълчание в изявлението на Г-7 относно украинската контраофанзива е разбираемо. Изявлението на G7 трябва да бъде сравнено с отчетпубликуван в Politico в навечерието на срещата на високо равнище в Хирошима, цитирайки висши американски служители и описвайки дързък план за превръщане на войната в Украйна в „замразен конфликт“, подобен на Корейския полуостров или Кашмир.

Говорител на Пентагона каза, че последните пакети с военна помощ за Украйна отразяват „преминаването на администрацията на Байдън към дългосрочна стратегия“. Съобщава се, че американски служители вече преговарят с Киев за естеството на техните отношения занапред.

Ако кандидатурата на Украйна за членство в НАТО се провали, тогава западните гаранции могат да варират от споразумение за взаимна отбрана в духа на член 5 от устава на алианса до оръжейни сделки като с Израел. Така че „конфликтът ще бъде някъде по средата между активна война и охладена конфронтация“.

Всъщност изявлението на Г-7 постави началото на „концептуализиране на европеизацията“ на Украйна чрез реформи, пазарна икономика, движена от частния сектор и западните финансови институции, и укрепване на „военното възпиране“ на Киев срещу Русия.

Просто е невероятно. Едва ли беше развенчан един заблуден разказ за „военното поражение на Русия и свалянето на Путин“, когато се появи друг въз основа на опростената идея, че Москва просто ще се предаде и пасивно ще наблюдава как САЩ интегрират Украйна в системата на западния съюз, за ​​да създадат отворена рана. тлеещи по западните граници на Русия, което ще изтощи ресурси и ще усложни връзките със съседите за десетилетия.

въпреки това реакция Министърът на външните работи Лавров към срещата на Г-7 потвърждава, че Москва няма да попадне в капана на „замразения конфликт“. Той каза: „Вижте решенията, които се обсъждат и приемат днес в Хирошима на срещата на Г-7 и които са насочени към двойно възпиране на Русия и Китай“. „… задачата беше поставена шумно и открито: да се победи Русия на бойното поле.“ Въпреки това, според дипломата, Западът не възнамерява да спре дотук, а мечтае за „елиминиране на Руската федерация като геополитически конкурент“.

Лавров също така отбеляза, че експертната общност на западните страни открито обсъжда как да се разработят сценарии, насочени към разпадането на Русия, и те не крият факта, че нейното съществуване като независим център е несъвместимо с целта за глобално господство на Запада. Русия ще даде твърд и последователен отговор на обявената й война.

Това обаче не означава, че американците не са в състояние да видят конфликта през очите на Русия. Прочети Тук писмо, призоваващо за здрав разум във Вашингтон, написано от група видни бивши американски дипломати и военни служители, свързани с медийната мрежа на Айзенхауер. Между другото, те платиха, за да го публикуват в The New York Times, но останалите медии от естеблишмънта предпочетоха да го игнорират.


Публикувано от MK Bhadrakumar – посланик в оставка колумнист за индийските вестници Hindu и Deccan Herald, Asia Times, Rediff.com, Russia & India Report и уебсайта на Strategic Culture Foundation (Москва).

Превод Сергей Духанов

Източник

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ