17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

SpaceX ще изстреля модулите за окололунната станция през 2024 година

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Американската компания SpaceX (Спейс Екс) на предприемача Илон Мъск ще осъществи изстрелването на модулите, необходими за създаването на окололунната станция Gateway (Гейтуей), съобщи НАСА на своя сайт, предаде БТА.

В лунна орбита ще бъде пуснат електродвигателният модул /Power and Propulsion Element, PPE), а също така и станцията за обитаване и снабдяване /Habitation and Logistics Outpost, HALO/.

От НАСА отбелязаха, че тези два модула ще станат основните елементи за изграждането на окололунната станция. Тя ще бъде използвана като междинен пункт за бъдещи мисии до естествения спътник на Земята и до далечния космос.

Модулите ще бъдат напълно окомплектовани на Земята и ще бъдат доставени на окололунна орбита в рамките на едно изстрелване от космодрума Кейп Канаверал не по-рано от 2024 година.

Стартът ще бъде поверен на компанията „Спейс Екс“, която ще го осъществи със своята свръхтежка ракета-носител „Фалкон хеви“. Нейната товароподемност надвишава 63,8 тона. Общата сума на договора, сключен между „Спейс Екс“ и НАСА, се очаква да възлезе на над 331,8 милиона долара.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ