15.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Спецслужбите задържаха повече от 30 души в случай на завземане на властта в Киргизстан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Държавния комитет за национална сигурност задържаните са планирали да организират масови безредици и акции на неподчинение с цел последващо насилствено завземане на властта.
– Въз основа на получената информация и събраните аудио и видео материали е образувано наказателно производство, в рамките на което е извършен комплекс от специални следствени действия, санкционирани от съда. Престъпната група през цялата година целенасочено е набирала поддръжници в редиците си и е вербувала най-недоволните граждани в цялата страна. Организатор и идеен вдъхновител е граждански активист и председател на политическа партия. Под нейно ръководство редовно са провеждани срещи за индоктриниране на лица, съпричастни срещу държавните структури, съобщиха от ведомството.

Държавният комитет за национална сигурност отбеляза, че в престъпната група са участвали повече от 100 души от различни сектори на обществото и региони на републиката. Бяха им разпределени роли с конкретни задачи.
– Има информация, че в близко бъдеще се очаква да бъдат получени пари от външни източници за финансиране на организационни въпроси и изплащане на възнаграждения на ключови служители. Заговорниците възнамерявали да започнат активната фаза на изпълнение на своите престъпни планове веднага след възникване на недоволство в обществото от всеки инцидент, подчертаха от държавния комитет.

Задържаните са направили самопризнания. Иззети са веществени доказателства, потвърждаващи престъпните им намерения. Всички те са настанени в центъра за временно задържане на ДСНС, допълниха от службата за сигурност.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ