България

СТАВА СТРАШНО: Ето ги новите цени на парното от 1 юли!

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

КЕВР обяви с колко ще се качат цените на  топлинната и на електрическата енергия от 1 юли. И докато поскъпването на тока ще е скромно, новините за абонатите на топлофикациите в цялата страната определено не са добри.

Новите разчети за повишението на тарифите за парното и горещата вода са следните: за София – с 38,93%, за Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

Както се вижда, най-голямо ще е поскъпването за Разград – над 50 на сто, а на обратния полюс е Пловдив – „само“ 23.36 процента.

На този фон повишението на тока е  малък проблем за домакинствата – то е средно с 3.3 на сто. За клиентите на „Електрохолд Продажби“  цените ще се качат с 2,39 %,  абонатите на „ЕВН България Електроснабдяване“ ще плащат с 3,46% повече, а на „Енерго-Про Продажби“ – с 4,56 %. 

Още преди КЕВР да обяви, че намира изчисленията на дружествата за коректни, националният омбудсман Диана Ковачева излезе с остро становище срещу ценовия скок на топлоенергията.

„В настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители“, каза Ковачева по време на общественото обсъждане на промените в тарифите.

„Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация.

Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР“, обоснова критиките си общественият защитник, като припомни, че и сега значителна част от сметките за парно са несъбираеми.

Топлофикациите бяха поискали дори още по-големи поскъпвания, но КЕВР очевидно ги е убедила да се откажат от „самоубийствени“ поскъпвания.  Великотърновското предприятие например беше поискало вдигане на цените над два пъти.

Междувременно една от обсъжданите мерки срещу ценовите удари е въвеждане на две тарифи в зависимост от потреблението:

Аргументите на КЕВР

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии, поясняват от КЕВР.

„Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия.

За „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „Топлофикация Плевен“ – този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца“ – 83,08%, за „Топлофикация Перник“ – 81,68%. При останалите дружества делът на природният газ и въглеродните емисии  при формирането на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличи почти четирикратно- от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч.

През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха  със 79,02% – от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикациите са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ натрупания дефицит през изминалия  период е в размер на около 350 млн. лв.

След извършени анализи Комисията е коригирала редица ценообразуващи елементи на дружествата,  върху които регулаторът може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия“, посочват от регулатора.  

Надежда

КЕВР очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на заявката за намаляване на ДДС за тока, парното и природния газ от от 20% на 9%.

Предвижданото премахване на акциза също ще натисне надолу цените на електрическата и на топлинната енергия. 

Материалът СТАВА СТРАШНО: Ето ги новите цени на парното от 1 юли! е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort