19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Стотици милиони хора от САЩ до Европа и Азия са засегнати от екстремни горещини

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Рекордни температури бяха регистрирани в Невада в САЩ. Рино регистрира 42,2 ° C, а Тонопа достигна 40 ° C. Тези дни бяха най-горещите в историята за тези общности. Температурите в Долината на смъртта, която минава по протежение на част от границата на централна Калифорния с Невада, достигнаха 53,33°C в неделя в това, което е известно като Стоув Крийк, според Националната метеорологична служба.

Най-високата температура, регистрирана някога на Земята, е била 56,67°C през юли 1913 г. във Фърнъс Крийк в САЩ, каза Ранди Северни от Световната метеорологична организация, признат за носител на световни рекорди. Температури от 54,44°C или по-високи са регистрирани на Земята само няколко пъти, предимно в Долината на смъртта. „С глобалното затопляне такива температури стават все по-вероятни“, добави Северни.

Ненормалните температури в Долината на смъртта идват на фона на горещо време, което кара около една трета от американците да получават някакви съвети или предупреждения за топлина. Горещите вълни не изглеждат толкова драматични като други природни бедствия, но експертите казват, че са по-смъртоносни. Горещата вълна в части от Юга и Средния Запад вече уби повече от дузина души през последния месец. Местните власти откриха центрове за охлаждане за хора без достъп до климатици. Горещата вълна също принуди служителите да отменят конните надбягвания през първия уикенд на Калифорнийския щатски панаир. Температурите във Финикс достигнаха 45,56°C в неделя, пробивайки границата от 40 градуса за 17-и пореден ден. Рекордът е 18 дни, поставен през юни 1974 г. Финикс е настроен да счупи този рекорд във вторник, каза Габриел Лохеро, говорител на Националната метеорологична служба.

Горещата вълна е само част от екстремното време, което удари САЩ през уикенда. Петима души загинаха в Пенсилвания в събота, когато проливни дъждове предизвикаха внезапно наводнение, което отнесе няколко превозни средства. В неизвестност са 9-месечно момченце и 2-годишно момиченце. Във Върмонт властите бяха загрижени за свлачища, тъй като все още валеше след дни на наводнения. Бурите и ураганите в североизточната част на САЩ са довели до отмяната на повече от 1300 полета, уточнява NBC News.

Юни беше най-горещият месец в историята, според няколко метеорологични агенции. Комбинацията от дългосрочно антропогенно изменение на климата от изгарянето на въглища, нефт и природен газ прави света по-горещ с всяко десетилетие, с възходи и падения година след година. Много от тези възходи и падения са причинени от естествения цикъл на Ел Ниньо и Ла Ниня. Цикълът Ел Ниньо, затопляща част от Тихия океан, която променя времето в света, добавя още повече топлина към вече повишаващите се температури. Учените също смятат, че 2023 г. може да бъде най-горещата година в историята.

Проверка по рама

В Китай в неделя беше регистрирана най-високата температура, регистрирана някога. В Санбао, в западния регион Синдзян, температурата достигна 52,2°C, съобщава Guardian, позовавайки се на данни от националното метеорологично бюро на Обединеното кралство. Санбао се намира в басейна Турпан, пустинен басейн под морското равнище, в който са регистрирани някои от най-екстремните температурни колебания в Китай, от много под нулата през зимата до горещо лято.

Япония изпитва високи температури и влажност всяко лято, включително по време на дъждовния сезон, според метеорологичната агенция, но температурите се повишиха до почти рекордни нива в неделя, достигайки 39,7°C в Кирю в префектура Гунма и 38,9°C в Хачиоджи в западна Токио. Най-високата температура, регистрирана някога в Япония, е 41,1°C в Кумагай през 2018 г. и Хамамацу в префектура Шизуока две години по-късно.

Япония издаде предупреждения за топлинни удари, засягащи десетки милиони хора. Рекордно високи температури са регистрирани в няколко части на страната, докато в други области валят проливни дъждове. Общественият оператор NHK предупреди, че топлината е достигнала животозастрашаващи нива, тъй като живачният стълб скочи до почти 40°C в Токио и на други места. В неделя правителството издаде предупреждения за топлинен удар за 20 от 47-те префектури на Япония, предимно на изток и югозапад. Полицията съобщи, че силният дъжд е предизвикал наводнения и свлачища в северната част на страната, където мъж е открит мъртъв в наводнена кола в оризово поле. Седем души загинаха миналата седмица, след като проливен дъжд удари югозападната част на страната.

Аномални горещи вълни връхлетяха Европа с пристигането на два циклона – „Цербер“ и „Харон“, кръстени на две зловещи митични същества.

В Испания екстремните горещини предизвикаха горски пожари в цялата страна и хиляди хора бяха евакуирани. На Канарските острови пожарът изпепели над 4600 хектара гори, над 4000 души бяха евакуирани. Очаква се в понеделник в Унгария температурите в някои части на страната да се покачат над 40°C. В Италия пикът на нова гореща вълна се очаква във вторник, когато температурите в южната част на Сардиния може да достигнат 48°C.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ