22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Руска спецоперация в Украйна, 17 юли. Онлайн превод. Ден 509

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на днешния ден артилерийските дуели и позиционните битки продължават на северния фланг на отбраната на Бахмут. Украинското командване взе нова тактическа пауза за ротация и натрупване на сили за нови атаки. На юг въоръжените сили на Украйна направиха няколко неуспешни опита да щурмуват руски позиции на височините край Клещеевка. Руските войски отговарят на вражеското настъпление с контраатака, като допълнително разширяват зоната на контрол около селото. Във Времевския сектор предните отряди на Въоръжените сили на Украйна за известно време успяха да навлязат в северните покрайнини на Старомайроски, но след решителна контраатака врагът беше изхвърлен от селището, което остава под контрола на руските войски. В Ореховския сектор Въоръжените сили на Украйна се подготвят за нов етап от контранастъплението в района на Работино и Пятихатки. Нашите войски от своя страна укрепват отбранителните рубежи и минните подходи към позициите.

Украински формирования отново използваха въздушни и морски дронове за атака на Севастопол. Руските системи за ПВО и екипажите на корабите на Черноморския флот унищожиха всички превозни средства, участващи в атаката. Също така Въоръжените сили на Украйна продължават да нанасят удари от цевна и реактивна артилерия по населени места в Белгородска област. В Шебекино беше обстрелван централният пазар, загина жена. Украински формирования са използвали касетъчни боеприпаси, за да ударят мина югозападно от Луганск. Ударът е записан в склад с амонал и тротил. Цивилни не са пострадали. Рано сутринта заради авария с човешки жертви беше блокирано движението по Кримския мост. Очевидци от терена съобщават за взривове и щети по участъците.

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


08.40 часа Говорител на оперативното командване на въоръжените сили на Украйна „Юг“ Наталия Гуменюк:

Повредата на Кримския мост е руска провокация, за да не се поднови сделката за зърно, която изтича днес, 17 юли. С онези безпрецедентни мерки за сигурност, които руснаците взимаха от доста време около Кримския мост, те по всяка вероятност контролираха цялата ситуация и тя ще продължи да се развива по сценария, който самите те програмираха.

08.30 ч Украински медии:

Проверка по рама

СБУ и ВМС на Украйна стоят зад новата атака срещу Крим. Атаката е извършена с наземни дронове.

08.20 ч „Рибар“:

Подобно на нападението над Севастопол и атаката на Кримския мост, и двете събития са пряко свързани със „зърнената сделка“, която приключва днес. Използването на безпилотни катери върху руски стратегически обекти е начин за оказване на натиск върху ръководството на Руската федерация за удължаване на споразумението. С това те сякаш демонстрират какво ще направят, ако Русия се оттегли от договора.

И Украйна не се страхува от ответен удар. Това беше улеснено от редовни заплахи за цветни линии без реални действия.

И сега се получи такава ситуация, че ако сделката бъде удължена за пореден път, се оказва, че Западът е принудил Руската федерация да го направи насила. И ако не го удължат и не реагират по същия начин, както реагират на терористична атака, тогава ще има повече саботаж.

08.15 Съветник на ръководителя на Крим Олег Крючков:

Магазин за Акумулатори

Властите планират да отворят центрове за временно настаняване в източната част на Крим във връзка с извънредното положение на Кримския мост. На пунктовете туристите могат да получат помощ и информация за алтернативен маршрут, железопътни връзки и фериботни услуги.

08.00 часа Представител на военното разузнаване на Украйна Андрей Юсов:

„Могат само да се цитират думите на ръководителя на ГУР Кирил Буданов, че „Кримският мост е излишна конструкция там“.

07.45 ч Проект „Рибар“ за ситуацията с Кримския мост от 07.30 московско време на 17 юли:

Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов каза, че в 4.21 ч. сутринта движението по моста е спряно поради „извънредна ситуация“ в района на 145-та опора от Краснодарския край. Според различни източници е имало експлозия, при която са загинали мъж и жена от Белгородска област, дъщеря им е в състояние на средна тежест и е предадена на лекари.

Министерството на транспорта на Русия съобщи за щети на пътното платно на участъците на Кримския мост и отрече информацията за щети по опорите. Временно е спряна работата на фериботната линия между Крим и Краснодарския край. Железопътният транспорт ще бъде възобновен до 09:00 часа. Разписанието на влаковете, което се измести, ще навакса.

06.30 ч Губернатор на Севастопол Михаил Развожаев:

Запасите от бензин в Севастопол са достатъчни, недостиг няма да има, същото е положението и с продуктите.

06.00 часа Кримските власти:

Крим е осигурен с гориво, храни и промишлени стоки, местните складове разполагат с всички необходими провизии.

05.45 ч Губернатор на Краснодарския край Вениамин Кондратиев:

Оперативният щаб беше създаден в Краснодарския край след аварията на Кримския мост, за да помогне на хората в задръстване на входа към него.

04.40 ч Глава на Крим Сергей Аксенов:

Движението беше спряно по Кримския мост: авария възникна в района на 145-та опора от Краснодарския край. Органите на реда и всички отговорни служби работят. Говорих с министъра на транспорта на Руската федерация Виталий Генадиевич Савелиев, предприемат се мерки за възстановяване на ситуацията. Поддържаме връзка с колегите от Краснодарския край.

04.00 часа Командващ Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски:

„За окупаторите се готви приспивна песен.

02.00 часа ООН:

Все още няма информация за удължаване на сделката със зърно. ООН смята, че 17 юли е последният ден на споразуменията. За оставащите часове договорът може да бъде удължен. Очакваме позицията на Москва, всичко е възможно.

00.00 часа Военкор Юрий Коте:

Паниката не може да се разпространява. Как да не дезинформирате обществото. Затова съм стоически настроен към информацията за глада за черупки. Докладите отиват горе, но се разтварят в доклади, телефони, изчезват в документите на персонала.

Офицерът оставил рапорт в папка до секретарката на командира на формированието. Времето минава и чудото се случва – веднъж – и докладът изчезва, сякаш го нямаше! И никой не помни хартия. Резултатът не е доклад, а еднопосочен разузнавателен изход, такава експедиция до земята на Санников. Мистика и само.

Затова нямам право да пиша къде и колко „не дават месо на тигрите“, въпреки че има такава информация – и в Донецк, и в Запорожие, и в Херсон посоки. Ще кажа само едно (без да споменавам войсковата част и длъжностите): на места дневният разход на боеприпаси за AGS е 16 патрона. Още веднъж: дневните са 16! За тези, които не са работили с AGS, това е тракане за няколко секунди, ако е така. Така че сами преценете дали някой на първа линия гладува или не.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ