20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Страдате от безсъние в менопаузата – приемайте мелатонин

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Дебора Ли – британски медик, обяснява защо мелатонинът може да помогне да спите по-добре, ако страдате от безсъние в периода на менопауза.
В този период може да ви е трудно да заспите или често да се пробуждате нощем, след което не можете да мигнете повече.

Много жени в периода преди менопаузата и по време на самата нея приемат заместителна хормонална терапия, за да се справят със симптомите през този период, но това няма да е достатъчно. 
„Жените в менопауза и постменопауза, които продължават да страдат от нарушения на съня, може да опитат да пият добавка с хормона на съня мелатонин”, казва д-р Ли.

 

И допълва, че този хормон започва да се изработва в тъмната част на деня, тогава неговото ниво се повишава и сигнализира на мозъка, че е време за сън. 
Нарушението на естествените циркадни ритми е вредно за здравето, тъй като сънят е жизненоважен за обмяната на веществата, за възстановителните процеси и изхвърлянето на токсините.

Проверка по рама

За да останете здрави, замислете се за циркадните си ритми, поддържайте ги. Това означава, че всяка вечер преди сън следва по надежден начин да повишавате нивото на мелатонин.
Той едва ли ще нормализира съня ви, ако не спазвате и другите фактори, като добър режим на хигиена на съня и организиране на деня ви. Преди да решите да приемате тази добавка – мелатонин, непременно се консултирайте с лекар.   

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ