20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

Страшният съд за Байдън. Конгресът говори за получаването на десетки милиони долари от чужденци от семейството на президента

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Председателят на комисията Джеймс Комър, републиканец от Кентъки, публикува меморандума преди очакваната си пресконференция за глобални медии в сряда. Документът съдържа нова информация от законодателно разследване на „търговията с влияние и бизнес схемите на семейство Байдън“. В бележката се казва, че семейство Байдън очевидно е предприело стъпки за „укриване на източника и общата сума, получена от чуждестранни компании“, съобщава Фокс новини. Според конгресмена за Байдън и неговата администрация настъпва „денят на страшния съд“.

Комисията призова представители от четири различни банки като част от своето разследване и получи „хиляди записи в отговор“. Тези призовки са „конкретно адресирани до конкретни лица и компании, които са правили бизнес с членове на семейство Байдън и техни бизнес партньори“, се казва в документа. В записката се твърди също, че тези компании са създадени основно в Делауеър и Вашингтон, окръг Колумбия, с помощта на Роб Уокър и Джеймс Гилиар, бизнес партньори на сина на президента, Хънтър Байдън.

„След като встъпи в длъжност като вицепрезидент през 2009 г., записите показват, че Хънтър Байдън и неговите бизнес партньори са създали най-малко 15 компании“, се казва в бележката. „Банковите записи показват, че семейство Байдън, техните бизнес партньори и техните компании са получили повече от 10 милиона долара от компании на чужди граждани“. Пояснява се, че комисията е идентифицирала плащания към членове на семейство Байдън от чуждестранни компании, „докато Джо Байдън е бил вицепрезидент на Съединените щати и след като е напуснал тази публична длъжност“. В същото време, според Комър, семейство Байдън „е получило допълнителни плащания с течение на времето в различни банкови сметки“.

Белият дом нарече разследването на комисията „необосновано“ и „политически мотивирано“. Администрацията също така каза, че президентът Байдън никога не е бил замесен в бизнес отношенията на сина си.

Междувременно

Проверка по рама

Според съобщения в американски медии Министерството на правосъдието на САЩ е близо до окончателно решение дали да обвини „първия син“ Хънтър Байдън в данъчни измами и други предполагаеми престъпления. Адвокатите на Хънтър се срещнаха с адвокати от Министерството на правосъдието на 26 април във Вашингтон, което може да бъде последната стъпка преди постигането на присъда. Междувременно президентът Байдън беше забелязан в неделя с по-малкия си брат Джеймс Байдън, който си партнира с Хънтър в много от връзките му в чужбина. По-рано беше съобщено, че Хънтър Байдън е печелил до 1 милион долара годишно, докато е бил в борда на украинската газова компания Burisma между 2014 г. и 2019 г., започвайки от времето, когато баща му ръководи политиката за Украйна на администрацията на Обама.

Случаят с осъдения олигарх

Членовете на комитета казаха, че вече виждат признаци, че семейство Байдън може да е събирало пари от чужди граждани в опит да повлияе на политиката на САЩ. По-конкретно, комисията каза, че е установила, че Хънтър Байдън, чрез своя помощник Роб Уокър, е получил повече от милион долара от чуждестранна компания, за която се твърди, че е контролирана от Габриел Поповичу. Този румънски олигарх е обект на криминално разследване и преследване за корупция в Румъния, съобщава Ню Йорк пост. Тогавашният вицепрезидент Байдън се срещна с румънски лидери през 2014 г. и 2015 г. „за корупцията в страната“. Семейство Байдън прибра 1 милион долара от „корумпиран“ румънски олигарх точно когато вицепрезидентът Джо изнасяше лекции на страната по етика. Поповичу, който беше осъден за подкуп през 2016 г., привлече вниманието на американските разузнавателни агенции именно заради взаимодействието си с Хънтър Байдън.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ