4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Superstar Sunset: Репетиции на Webber „Sunset Boulevard“ в Ереван

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това е класическата мелодрама на Били Уайлдър от 1950 г. „Булевардът на залеза“, с участието на великата актриса от нямо кино Глория Суенсън, която всъщност оплаква съдбата си там, така че милиони зрители ридаеха в залите.
Тази история сега – вече в жанра мюзикъл – ще бъде изиграна от международен екип от актьори от четири страни: Армения, Грузия, Казахстан и Русия. Ще играе на руски в премиерата на известния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър „Булевардът на залеза“, създаден по сюжета на същия филм на Били Уайлдър. Според условията на лиценза представлението ще се проведе само шест пъти от 6 до 12 април в една от най-големите концертни зали в Ереван – Спортно-концертния комплекс „Карен Демирчян“. Режисьор на спектакъла е младият режисьор Антон Музикантски, възпитаник на London Arts Educational Schools на Andrew Lloyd Webber; Миналата година мюзикълът „Вземете тенор назаем“, поставен от него в Свердловския академичен театър за музикална комедия, беше удостоен със „Златна маска“.

Във видеото – фрагмент от шоуто на Бродуей с Глен Клоуз като Норма.
Музикалната версия на „Sunset Boulevard“ за първи път видя светлината на рампата в Лондон точно преди 30 години, тя имаше 11 номинации за главната театрална награда „Тони“ и спечели три награди – включително за най-добър мюзикъл. Антон Музикантски написа своя собствена версия на либретото за Ереванския спектакъл, където действието се развива в антуража на старо изоставено филмово студио (Арменфилм помогна с древното кино оборудване от средата на миналия век).

Снимка: kinopoisk.ru
Във всички сценични версии на този мюзикъл звездната роля на неговата героиня Норма Дезмънд винаги се е изпълнявала от някоя известна актриса – Глен Клоуз на Бродуей, Фей Дънауей в Лос Анджелис… Грузинската певица Тамара Гвердцители ще играе Норма в Ереван. Втората по важност роля на младия драматург Джо Гилис (изигран от Уилям Холдън във филма) е дадена на носителя на „Златна маска“ Евгений Елпашев от Свердловския театър за музикална комедия. Ролята на Бети Шейфър е поверена на казахстанската актриса Алия Агадилова, Макс фон Майерлинг – на ереванския актьор Артур Манукян. Повечето от многобройната трупа са артисти от Армения. Ръководителят на продуцентската компания SKYFIST STUDIO Погос Арутюнян каза в интервю за ереванското издание на Bravo: „Искам целият свят да знае колко талантлив е арменският народ. Така че творческите хора на моята родина знаят това тук те могат да се развият, да достигнат висоти и да станат известни на целия свят. Затова съм готов да донеса глобални проекти в Армения и да включа местни участници в тези проекти.

Проверка по рама

Антон Музикантски нарича основната тема на бъдещия спектакъл миналото, което не пуска, опитвайки се да замени настоящето. „На кастинга бяхме изненадани от нивото на обучение на арменските артисти – призна той в телевизионно интервю. – Тук музикалният жанр не е толкова развит, колкото на Запад или в Москва. Но има много артисти които пеят и танцуват прекрасно, свирят отлично и работят с невероятна отдаденост „В Армения, древните музикални традиции, високата култура на пеене, ансамбълът – много се усеща и артистите са абсолютно готови за нашия жанр. Актьори от Русия, Казахстан, Грузия и Армения участват в представлението и е щастие да се види как тези хора са все още. Те си взаимодействат много добре и работят заедно.“
Спектакълът ще бъде съпроводен от Арменския държавен симфоничен оркестър с диригент Мириам Барская.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ