7.9 C
София
събота, април 1, 2023

Тайланд одобри споразумение за екстрадиция с Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според нея, цитирана от The Nation Thailand, детайлите на това споразумение са стандартни, същите споразумения има и с редица други страни: Австралия, Бангладеш, Белгия, Великобритания, Индонезия, Камбоджа, Канада, Китай, Лаос, Малайзия, САЩ, Фиджи, Филипините и Южна Корея.
Както посочи Дхнадирек, ефектът от този документ не засяга територията, икономиката, обществото, търговията и инвестициите на Тайланд, така че не се изисква парламентарно одобрение.

Струва си да се отбележи, че подготовката на споразумение за екстрадиция между Русия и Тайланд продължава от много години. Подписването му се очакваше още през 2022 г., поне както се очакваше от тайландското външно министерство още през 2021 г. Въпреки това, дори и без пълноценен механизъм, властите екстрадират престъпници по искане на правоприлагащите органи на друга държава.
Предложението на правителството за подписване на такова споразумение беше одобрено от руския президент Владимир Путин още през февруари 2022 г. Съгласно условията на споразумението страните се задължиха да екстрадират една на друга лица, издирвани от молещата страна за наказателно преследване, произнасяне или изпълнение на присъда за престъпление. Това са престъпления, които се наказват с повече от една година затвор. В същото време другата страна може да откаже екстрадиция, ако има основателни причини да смята, че искането за екстрадиция е подадено с цел преследване или наказване на лице въз основа на раса, пол, религия, гражданство, етнически произход или връзка с неговите политически възгледи. Трябва също да се предостави гаранция, че екстрадираното лице не е изправено пред смъртно наказание (в Тайланд все още се прилага). Практическите въпроси ще се решават от Генералната прокуратура на Руската федерация и Генералния прокурор на Кралство Тайланд.

Между другото, ако една или друга страна получи искане за екстрадиция на лице от няколко държави наведнъж, предпочитание се дава на тази, с която е сключено споразумение (националността на заподозрения също се взема предвид). Това ще позволи в бъдеще да се избегне повторението на историята с Виктор Бут, който беше екстрадиран в Съединените щати, с които Тайланд имаше споразумение за екстрадиция по това време.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ