11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Тези хора са късметлии, никога няма да се разболеят от…

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всеки човек в живота си е боледувал. Някой хора са по-предразположени към заболявания заради занижен имунитет или друга причина, докато други са здрави „като бик“.
Трети пък се разболяват, но симптомите им са далеч по-леки, или въобще не ги проявяват. 

Науката все още не се е изказала категорично каква е причината някои заболявания да „прескачат“ определени хора.
Проучванията в тази насока продължават. Но последните открития са, че едно заболяване подминава конкретна група хора.

По време на пандемията много хора може да са били заразени с вируса COVID-19 и да не покажат нито един симптом. 

Мистериозната причина за такава реакция на тялото към болестта не даде почивка на учените. Но скорошно проучване, ръководено от Калифорнийския университет в Сан Франциско, може да даде интересен отговор на този въпрос.
Проучването се фокусира върху генния вариант HLA-B15:01, който се среща при всеки пети човек, който остава безсимптомен след заразяване с вируса COVID-19.

Проверка по рама

 Изследователите откриха, че дори тези носители на този генен вариант, които никога не са се заразявали с вируса, показват имунен отговор към фрагменти от вируса SARS-CoV-2, пише ScienceAlert. 
Тези наблюдения предполагат, че вариантът HLA-B15:01 може да осигури известен имунитет, вероятно придобит чрез излагане на други инфекции.

Такъв имунитет може да бъде мощен инструмент в борбата срещу бъдещи случаи на инфекция с COVID-19. Разбирането на ранните имунни реакции, които насърчават бързото елиминиране на вируса, ще позволи на учените да разработят по-ефективни лечения. 

Това ще бъде положителна промяна в подхода, тъй като по-голямата част от глобалните усилия досега бяха насочени към борбата с тежките форми на COVID-19.
Генът HLA-B*15:01 принадлежи към семейството гени HLA (човешки левкоцитен антиген), които играят важна роля в поддържането на имунната система. 

Тези гени произвеждат протеини, открити на повърхността на нашите клетки, които помагат за разпознаването и борбата с чужди нашественици като вируси. Всъщност те помагат на имунната система да разпознае „нежеланите гости“ и бързо да организира защита.

Магазин за Акумулатори

Проучването използва генетични данни от близо 30 000 регистрирани донори на костен мозък, за да търси всякакви HLA вариации, които биха могли да бъдат свързани с асимптоматична SARS-CoV-2 инфекция. 
Изследователите установяват, че 20% от заразените, но безсимптомни донори носят поне едно копие на гена HLA-B*15:01. Това е два пъти по-често, отколкото при заразените индивиди, които развиват симптоми.

Проучването установи също, че наличието на едно копие на този ген удвоява шанса човек да бъде без симптоми, ако бъде заразен. Още по-поразително е, че хората с две копия на гена са осем пъти по-склонни да бъдат асимптоматични.

Интересното е, че Т-клетките (вид имунна клетка), получени от носители на гена HLA-B*15:01 и неизложени на SARS-CoV-2, показаха устойчив имунен отговор към вируса. Този отговор беше ефективен дори срещу различни варианти на COVID-19, като Omicron.
Разбира се, важно е да се отбележи, че изследването не е перфектно. Симптомите са извлечени от собствените доклади на пациентите. Освен това, докато вариантът HLA-B*15:01 е доста разпространен сред европейците, той може да не е толкова разпространен сред други популации. 

Следователно бъдещи проучвания, включващи по-широка и по-разнообразна група от участници, биха позволили да се направят по-точни заключения.

Въпреки тези недостатъци, потенциалното значение на получените резултати е широкообхватно. Те предоставят ценна представа за ранните отговори на инфекцията и могат значително да помогнат при разработването на ваксини и терапевтични средства.

Така в борбата срещу вече почти сезонния COVID-19 разбирането и използването на възможностите на генния вариант HLA-B * 15:01 може да се превърне в решаващ фактор. А за всеки пети човек, който е носител на този генен вариант, той може да се превърне в тайно оръжие в борбата с коварния вирус./ и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ