19.6 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

„Тих“ инфаркт – кардиолог разкри как да го разпознаем

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сърдечният удар, известен още като инфаркт, е сериозно и потенциално фатално здравословно състояние. Много хора знаят за често срещани симптоми, включително болка в гърдите, която може да се излъчва и към лявата ръка, както и задух, например. Въпреки това, една трета от всички хора, страдащи от това заболяване, могат да изпитат неговата „тиха“( аспимтоматична) форма. 

Асимптоматичният сърдечен удар е този, който показва „неясни“ симптоми или никакви симптоми, което означава, че те могат да останат незабелязани за дълго време. Пациентът може да не разбере, че го има, докато по-късно не получи друг сърдечен проблем или не премине редовен преглед при специалист. Обикновено „тихите“ симптоми включват болка и дискомфорт в ръцете, гърба, челастта и стомаха, кашлица.
„Тихи“ симптоми на инфаркт

„Хората над 50-годишна възраст са изложени на значителен риск от тези така нарчения „тих убиец“. Той може да остане незабелязан с години. Възможно е да не причинява болка в гърдите или задух, двата най-често срещани симптома, и може да се сбърка с обикновени киселини, грип или напрежение в гръдния мускул“, казва кардиологът д-р Олег Варфоломеев.

Учени откриха коя евтина храна намалява риска от инфаркт с 38%
Пренебрегването на тези симптоми може да бъде опасно, тъй като сърдечният удар може да блокира кръвоснабдяването на сърцето, което може да увреди сърдечния мускул.

Около 70 процента от хората, които умират от внезапна сърдечна недостатъчност, не са били диагностицирани преди това със сърдечно заболяване.
инфаркт

Проверка по рама

Кардиологът Варфоломеев сподели четири основни признака, издаващи асимптоматичното протичане на заболяването:
  • Дискомфорт в гърдите – повечето болки в гърдите, свързани с инфаркт, са остри, внезапни и интензивни.
  • Дискомфорт в други части на тялото – може да почувствате болка или дискомфорт в ръцете, гърба, врата, челюстта или стомаха.
  • Затруднено дишане и световъртеж – чувството за нестабилност, замаяност или недостиг на въздух, сякаш току-що сте имали интензивна тренировка, може да означава сърдечен удар.
  • Възпалено гърло или челюст – изолираната болка в гърлото или челюстта вероятно не е свързана със сърцето. Въпреки това, болка или натиск в центъра на гръдния кош, която се излъчва нагоре към гърлото или челюстта, може да означава сърдечен пристъп.

Важно е да не забравяте, че вашето сърце е двигателят на тялото. Той кръвоснабдява всички жизненоважни органи и осигурява безпроблемната работа на всички системи. Изследователите предупреждават, че ако се установят „тихи” инфаркти, трябва да се започне лечение, подобно на клиничното сърдечно заболяване. Не по-малко важни са превантивните мерки: спиране на тютюнопушенето, контрол на холестерола и кръвното налягане, както и редовно практикуване на физически упражнения.

Още: Лекар: Тези 4 симптома се появяват няколко месеца преди инфаркт

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
 

 

Магазин за Акумулатори

 
 

 
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ