18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Топ 10 на най-полезните храни за бъбреците!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Балансираната и здравословна диета е от съществено значение за състоянието на такъв важен орган в човешкия организъм като бъбреците.
Ето какво ни обяснява диетологът д-р Сандро Фераж. 

Една от главните функции на бъбреците е да прочистват и филтрират кръвта. По тази причина грижата за храненето и правилната диета е твърде важна за тяхното здраве и функциониране. Много фактори могат да причинят усложнения в дейността на бъбреците и, като негативно следствие от тях, развитие на бъбречни заболявания.
Сред най-важните фактори за здравето на бъбреците е именно хранителното меню – защото много продукти може да причинят заболявания, а други помагат за предотвратяването им.

Храни, полезни за здравословното състояние и правилното функциониране на бъбреците
1. Чесън

Проверка по рама

Спомага за предотвратяване на неразположения, които причиняват бъбречна недостатъчност. Наред с други предимства, чесънът или, както народът ни го нарича още – „бял лук“, има диуретични свойства, тоест, улеснява безпроблемното отделяне и извеждане на урината от организма.
2. Ябълки

Те улесняват предотвратяването на бъбречна дисфункция и подобряват дейността на бъбреците при хората, които вече са развили усложнения и са в режим на болнично лечение.

3. Диня
Изобилното количество вода в динята подобрява здравето на бъбреците. При това, тя има депуративни (прочистващи) свойства, които спомагат за почистване на бъбреците и предотвратяването на инфекции в тяхната зона.

4. Джинджифил

Магазин за Акумулатори

Джинджифилът е термогенен (изгарящ мазнините) продукт, който демонстрира антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, улеснява бъбречната функция, възстановява бъбречните тъкани. Предотвратява възпаления в околобъбречната зона и образуването на камъни в бъбреците.
7 начина да поддържате бъбреците си здрави

5. Червени чушки

Червените пиперки, както ги наричат понякога, са богати на хранителни вещества и на витамин С. Също, както джинджифила, са термогенни и подсилват дейността на бъбреците.
6. Череши

Те поддържат правилното функциониране на бъбреците. Нещо любопитно: чаят от техните дръжки спомага за разрушаване на бъбречни камъни.

7. Лимони

Спомагат за предотвратяване на образуването на бъбречни камъни и разтварят минералите в бъбреците.

8. Зехтин

Активно улеснява дейността на бъбреците.

9. Целина

Този зеленчук е богат на вода и има диуретични свойства. Плюс това, допринася за повишено производство на урина и прочистване на бъбреците.

10. Лук

В лука се съдържат достатъчно вода и минерали, богат е на антиоксиданти, полезни за органи като бъбреците и сърцето. Свойствата на лука също помагат за регулиране на метаболизма и елиминиране на токсините, от които организмът не се нуждае и трябва да бъдат изведени от него.

Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

Храни, които влияят увреждащо на бъбреците

Както съществуват храни, които подобряват работата на бъбреците, така има и такива, които може да увредят тези органи. Например, диетолозите предупреждават, че храните, богати на пурини, претоварват бъбреците. Такива са червено месо и колбаси, риби от типа на сардини и аншоа, алкохолни напитки – най-вече бира. Прекаленото консумиране на храни, богати на белтъчини, е вредно – например, яйца; също така, да повторим за месо и риба по принцип, а не само червеното месо и отделни видове риба.

Вреден още е и излишъкът на сол. Докато самата сол е от съществено значение за човешкия организъм, консумацията й в прекалени количества принуждава бъбреците да задържат повече вода, за да я разреждат.

Безалкохолни напитки: има риск да създадат благоприятни условия за камъни в бъбреците особено, ако се пият в твърде големи количества.

Млечни изделия: прекомерната консумация на такива продукти засилва отделяне на калций в урината. Това заплашва с риск от формиране на камъни в бъбреците – главно в случаите, когато вече има предразположеност към поява и задълбочаване на този проблем.

Кофеин: увлечението в прекалената консумация на кофеинови продукти засилва риска от образуване на камъни в бъбреците поради активното диуретично въздействие върху организма.

Внимание! Статията има само информативен, а не упътващ или препоръчителен характер. Винаги търсете компетентен медицински специалист!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ