13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Топ 4 на най-опасните пътища в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пътищата в страната ни са далеч от идеално поддържани – стара настилка, дупки, проблеми със снегопочистването, съчетани със стария автопарк, използван масово у нас, превишената скорост, липсата на толерантност, шофирането с арогантност или след употреба на алкохол и/или наркотици, както и липсата на адекватен контрол за спазване на закона за движение по пътищата водят до стотици смъртни случаи всяка година у нас на пътя.
България има едни от най-опасните пътища в Европа особено за тежкотоварни автомобили според британска компания за технологии и логистика. Самите международни шофьори посочват пътищата в страната ни като едни от най-опасните, лишени от качествена настилка, места за необходимата и задължителна почивка, а българите определят като народ, който масово нарушава правилата на пътя, за което заплаща прескъпа цена – жертви и много почернени семейства. Като един от най-опасните участъци те посочват района на Дунав мост. Броят на катастрофите в Русенско за 2022 година е отчайващо висок – 1057 с над 450 ранени на пътя – тъжна статистика. А кои са най-опасните пътища в България, които не са свързани с границите ни и не са опасни основно за тежкотоварните автомобили?

Най-опасните пътища в България
Ако данните, свързани с катастрофи с тежкотоварни автомобили, са плашещи, още по-отчайващо изглеждат тези, които са свързани с общия трафик. За 2021 година броят на ранените и починалите на улицата е чувствително увеличен в сравнение с 2000 година. И това е тъжна тенденция, която се запазва с годините. Стотици души – над 500 приключват своя земен път нелепо – като участници в пътен инцидент.

Две катастрофи на АМ „Тракия“, има пострадали
Броят на ранените е по няколко – хиляди – или 7576 през 2021 година. Асоциацията на пострадалите при катастрофи е посочила няколко пътни артерии в България, които са били тъжни свидетели на най-голям брой жертви и ранени за само няколко изминали години. Сред тези най-опасни и кървави пътища в България са:

Проверка по рама

  • „Тракия“ – автомагистралата, по която минава целия трафик през топлите месеци на път за морето. Свидетели сме на системни тежки катастрофи на тази магистрала, които често водят до жертви и много тежко ранени, заради високата скорост на движение по магистралата. Почти 3000 катастрофи са станали на „Тракия“ за периода 2017-2021 година, като загиналите са 108 – хора, които вероятно е можело да не приключат живота си на пътя, ако е имало по-стриктен контрол от органите и повече разумност и спазване на правилата и ограниченията в скоростта от страна на шофьорите. Въпреки че в страната ни е разрешено да се кара с 140 километра по автомагистралите, докато в редица други страни максималната скорост е по-ниска, българите масово шофират с превишена скорост над тези 140 километра. И това води до смърт.
  • „Хемус“ – пътят от столицата до Варна не прави изключение. За жалост. Този път за морето също се е превърнал в път към вечността и е сред най-опасните пътища в България. За посочения период загиналите тук са 33-ма – тоест значително по-малко от тези на „Тракия“. Тази цифра не може да ни радва обаче, защото зад нея стоят десетки почернени семейства и място за успокоение, дори да говорим за само един загубен живот, няма.
  • „Струма“ – пътят преминава от София през Перник, Симитли и Кресна до Сандански и също е „черен“ като статистика – почит 600 сблъсъка с 22-ма загинали за 2017-2021 година.
  • „Марица“ – път, който води от Пловдив през Стара Загора и Харманли до Свиленград също попада в тъжните челни позиции на класацията за най-опасните пътища в България. Тук загиналите са 18.

Статистиката на МВР посочва и кои са най-смъртоносните дни – в понеделник броят на катастрофите се оказва най-висок, а в неделя – най-нисък, което изглежда леко странно, като се има предвид натовареността на пътищата в неделите, когато всички се прибират от родните си места или от почивка към града и бързат да стигнат, превишавайки скоростта. Вторник е най-черният ден с най-много починали според статистиката, а четвъртък – с най-малко. И все пак – кои са най-опасните и черни участъци от най-опасните пътища в България?
Защо често попадате в автомобилни катастрофи и как да го предотвратите?

Най-опасните участъци от най-опасните пътища в България

Безспорно Кресненското дефиле е най-опасният и смъртоносен участък от пътищата у нас, като причините за това са комплексни – натоварен трафик, трудна пътна обстановка, завои, неправомерни изпреварвания, превишена скорост, липса на внимание и предпазливост у шофьорите, тежки товарни автомобили. Десетки са смъртните случаи там всяка година и новите паметници, тъжно напомнящи ни за някои прекършен живот, никнат един след друг в страни на пътя. Нито паметниците обаче, нито тъжната статистика не съумяват за вразумят шофьорите в този участък на пътя.
Други участъци с особена концентрация на ПТП и много ранени и починали са Русе-Бяла и Варна-Бургас.

Шофирайте разумно, внимателно и спазвайте поставените знаци. Животът е с предимство! А каквото ти отнеме минутата, не може да ти даде и вечността.

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ