32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Топ 5 на едни от най-трудните езици в света

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Глобализацията промени начина, по който разглеждаме изучаването на чужди езици и замени доскорошните основни причини, поради което се стремяхме към овладяването им – разширяване на кръгозора, запознаване с чужди култури, литература и традиции, предимство на пазара на труда и т.н. с нова – глобалният свят, който създадохме, не би могъл да функционира, без да владеем чужди езици. Това налага да преразгледаме приоритетите си и да овладеем до определено ниво не само един, а няколко чужди езика, сред които основен е английският език – най-използваният в световен мащаб.

Ученето на чужд език обаче не е лека задача, не е във възможностите (финансови, времеви, способност за запаметяване) на всеки и това важи с особена сила, когато говорим за най-трудните езици в света. Макар всеки да има своето лично отношение към езиците, както и да овладява едни по-лесно от други, все пак можем да изброим 5-те най-трудни езици в света, масово квалифицирани и определяни като такива. Не се изненадвайте обаче, ако владеете някои от тях и го считате за по-лесен от друг, който липсва в нашите топ 5 на най-трудните езици в света. Както казахме – изучаването на език е индивидуална особеност и не е изключение определени личности да съумяват да научат трудни езици лесно и бързо. Щастливци!

Най-трудните езици в света – нашите топ 5

1.       Китайски език

Не е случайно, че поставяме този език на първо място. Освен че безспорно е труден и едва ли има някой, който ще отрече този факт, той не се изучава масово, специалистите са рядкост, а това осигурява пред вас неограничени възможности за реализация, ако наистина овладеете отлично китайския език.

Това не е единствената причина, поради която отреждаме на китайския език първото място в класацията на най-трудните езици в света. Втората е свързана с факта, че той е един от най-говоримите езици – около 20% от населението на земята говори на китайски, а езикът е и един от 6-те официални в ООН – добри причини да положите усилия в овладяването му. Можем да споменем като трудни езици латинския и навахо – език, който се говори в американските щати Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта, но латинският е мъртъв език, а навахо е застрашен от изчезване, така че едва ли има полза да полагате усилия за овладяването им за разлика от китайския език, който би отвориш широко вратите пред вас.

Проверка по рама

Кои са най-говорените езици в света?

2.       Унгарски език

Тук трудността е породена в най-голяма степен от падежите – цели 35. Много от думите в унгарския език произлизат от думи от други европейски езици, което го прави една идея по-лесен за изучаване като лексика от владеещите много езици, но граматиката му е способна да ви откаже от всякакво последващо образователно начинание. Именно тя му отрежда едно от челните места в класацията ни за най-трудните езици в света.

3.       Арабски език

По отношение на арабския език трудностите са толкова много, че се колебаем с коя да започнем – трудното произношение, трудното изписване, трудността, свързана с факта, че се пише отдясно наляво, или тази, че разнообразието от диалекти е толкова огромно, че спокойно може да ги разделите на отделни езици. Арабският е и най-старият език в света, което пък означава, че толкова много хора са го овладели преди вас, че не е добра идея да се отказвате от него, преди да сте опитали, но с търпение и разбиране, че ще ви бъде трудно.

Научете колко езика има в света

Магазин за Акумулатори

4.       Индонезийски

Ако идеята ви за живота е учене през целия живот, съвсем спокойно може да учите цял живот индонезийски. Труден е именно защото се обогатява и променя непрекъснато, тъй като местните лингвисти използват старинни думи от санскрита, на които придават нов смисъл. Ако решите да следите хрумванията им системно и да прекарате живота си, учейки един език само, този е точният за вас.

5.       Финландски

Ще се доверим на ЮНЕСКО, класирали и определили този език като един от най-трудните за изучаване, и ще го включим и в нашата класация на най-трудните езици в света. Езикът се различава от повечето познати ни по това, че има повече гласни, отколкото съгласни, а думите са дълги, тоест и трудни за заучаване. Най-дългата дума в света, влезнала в Рекордите на Гинес през 2006 година, е именно на финландски език и съдържа внушителните 61 букви.

Най-лесният език за изучаване

А кой би могъл да бъде най-лесният за изучаване език? Това зависи до голяма степен от майчиния ви език. Така например за англоговорящите сред най-лесните езици, които могат да бъдат овладени най-бързо и с най-малко усилия, са: италиански, холандски, испански, норвежки. Вие колко езика владеете и кой бе най-лесният за вас?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ